Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας τον λόγο από τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, επεσήμανε πως πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση, παρά την καλή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, καθώς αυτό είναι εύκολο να ανατραπεί.
Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η ελληνική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία από την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοροποιημένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή συνέχιση της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας, δηλαδή τον «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19».
Αυτός ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας:
- Ετοιμότητας
- Επιτήρησης
- Αυξημένης επιτήρησης
- Αυξημένου κινδύνου
Τα μέτρα θα εφαρμόζονται σε επίπεδο Π.Ε. εκτός από έκτακτες περιστάσεις και ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες.
Δύσκολος χειμώνας λόγω κορονοϊού: Αυξάνεται σταδιακά η πίεση στο Σύστημα Υγείας
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται και την κόπωση που έχει παρατηρηθεί στην εφαρμογή μέτρων από τους πολίτες σε όλο τον κόσμο.
Αρχικά, ο Μαγιορκίνης παρέθεσε μία σειρά από επιδημιολογικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Σε πολύ επιβαρυμένη κατάσταση βρίσκονται:
- Ηνωμένο Βασίλειο: ξεπερνούν τα 5000 κρούσματα την ημέρα/ ξεπερνούν τους 30 θανάτους ανά ημέρα (6,5 φορές μεγαλύτερος πληθυσμός από την Ελλάδα)
- Γαλλία: ξεπερνούν τα 10 χιλιάδες ανά ημέρα / ξεπερνούν τους 50 θανάτους ανά ημέρα (6,5 φορές μεγαλύτερος πληθυσμός από την Ελλάδα)
- Ολλανδία: 5000 χιλιάδες κρούσματα ανά ημέρα/ ξεπερνούν τους 10 θανάτους ανά ημέρα (1,5 φορές μεγαλύτερος πληθυσμός από την Ελλάδα)
Σε πολύ καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Γερμανία με πληθυσμό 8 φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα με πολύ ήπιες αυξητικές τάσεις ανά ημέρα (περίπου 2000 κρούσματα ανά ημέρα)
«Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μία ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 200-400 τις περισσότερες μέρες με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχές Σεπτέμβρη και Οκτώβρη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρόβλεψη Μαγιορκίνη για τα κρούσματα τον χειμώνα
Σχετικά με τους θανάτους ανά ημέρα στη χώρα μας, αυτοί κατά μέσο όρο φτάνουν τις 5 αν και έχει αυξηθεί η συχνότητα με την οποία παρατηρούνται πάνω από 5.
«Οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 80 αυξάνοντας την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Πάνω από 50% των εγχώριων κρουσμάτων στην Αττική».
Ο καθηγητής προέβλεψε αύξηση της μεταδοτικότητας με την έλευση του χειμώνα, κάτι που βλέπουμε σε χώρες με 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία
Παράλληλα αναφέρθηκε σε δεδομένα μελέτης του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία η κόπωση των πολιτών από την πανδημία εκτιμάται σήμερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%». Παρ΄όλα αυτά, επέμεινε ότι πρέπει ο κόσμος να συνεχίσει να προσπαθεί, με τη μάσκα και τις αποστάσεις να παραμένουν ο σύμμαχός μας.