Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκίνησε χθες η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπ. Υγείας για τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Σύμφωνα με το Μ. Χρυσοχοΐδη, ετοιμάζεται ένα πανελλαδικό δίκτυο που στόχο θα έχει τη διαχείριση των περιστατικών αυτών και το οποίο θα αποτελείται από 18 νέες ΜΑΦ, κατανεμημένες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, δυναμικότητας 6 κλινών η κάθε μια.
Οι μονάδες αυτές θα στελεχωθούν με νευρολόγους, νευρο-ακτινολόγους επεμβατικούς και για νοσηλευτές, με μετακινήσεις, ενώ προανήγγειλε την τοποθέτηση 250 πανεπιστημιακών επίκουρων γιατρών από τις 7 ιατρικές σχολές, καθώς και 180 νοσηλευτριών και νοσηλευτών. Οι εν λόγω ΜΑΦ, που αφορούν μόνο αγγειακά εγκεφαλικά και όχι αιμορραγικά, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Πρόκειται για την πρώτη φάση της παρέμβασης, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, καθώς θα ακολουθήσει «επέκταση του συστήματος». Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε μια νέα νομοθετική παρέμβαση για το τραύμα, καθώς η χώρα δεν διαθέτει κέντρα αναφοράς «ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως νέους ανθρώπους», συμπλήρωσε.
Για «τακτοποίηση πανεπιστημιακών» κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκης, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να στελεχωθούν ΜΑΦ με μετακινήσεις, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ υπογράμμισε την απουσία αύξησης των οργανικών θέσεων.
Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ι. Τσίμαρης, σημείωσε ότι το πρώτο και αυτονόητο βήμα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι επαρκείς και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προσθέτοντας ότι απουσιάζουν στο παρόν νομοσχέδιο, ενώ αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, εκτίμησε ότι οι ΜΑΦ θα στελεχωθούν από το υπάρχουν προσωπικό των νοσοκομείων, οδηγώντας σε «μια ανακατανομή της φτώχειας προσωπικού», επιδεινώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Τα εγκεφαλικά στην Ελλάδα
Ένας στους έξι κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό σε κάποια στιγμή της ζωής του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Χρυσοχοΐδης, στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 57 χιλιάδες εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως, με τη χώρα μας να παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας αλλά και αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό.
«Έχουμε τον μεγαλύτερο δείκτη στην Ευρώπη. Έχουμε 11,3 χιλιάδες θανατηφόρα εγκεφαλικά ανά έτος και 14 χιλιάδες εγκεφαλικά με υπολειμματική αναπηρία ανά έτος» συμπλήρωσε.
1η Νοεμβρίου η ψήφιση
Σήμερα στην Επιτροπή θα τοποθετηθούν εμπλεκόμενοι φορείς και θα ακολουθήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου επί των άρθρων του. Στη συνέχεια το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου.