Το σοβαρό θέμα των ελλείψεων φαρμάκων έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας άτυπης «κόντρας», μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των Φαρμακοποιών, με την ανακοίνωση του ΕΟΦ να μην αποσαφηνίζει πλήρως την εικόνα.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης είχαν υψώσει φωνή αγωνίας για τις ελλείψεις κάνοντας λόγο για 400 σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων τους. Οι εκκλήσεις τους ακολούθησαν τις καταγγελίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου που μετέφερε μια αλγεινή εικόνα, με σοβαρές καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις χημειοθεραπειών λόγω ελλείψεων αντικαρκινικών φαρμάκων.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπουργός Υγείας έσπευσε να καθησυχάσει, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια κάποιων». «Κάποιοι μιλούν για 400 φάρμακα τα οποία λείπουν από την αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ, τα φάρμακα αυτά είναι 27. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο φαίνεται κάποιοι θέλουν να παίξουν», σημείωσε.
«Η υπεύθυνη και οργανωμένη Πολιτεία οφείλει να τα ελέγξει όλα. Ζήτησα από τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να καταγράψει με όλους τους Συλλόγους ανά τη χώρα, τι ελλείψεις υπάρχουν στα φαρμακεία», σημείωσε, αναφερόμενος στη σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ. «Ένα οργανωμένο και δομημένο κράτος έχει τον τρόπο του να φτάσει στην αλήθεια σε όλα τα επίπεδα», συμπλήρωσε.
Για τα ογκολογικά φάρακα, ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε πως πλειονότητα αυτών που έλειπαν, έχει ήδη εισαχθεί από το ΙΦΕΤ με εντολή του ΕΟΦ. Για τα πολύ φθηνά φάρμακα στα οποία υπάρχει παγκόσμια έλλειψη, μεριμνά ήδη ο ΕΟΦ, έτσι ώστε να κάνει τα αδύνατα, δυνατά και να έρθουν και αυτά.
«Όσοι θέλουν να παίξουν παιχνίδι στην πλάτη των Ελλήνων ασθενών, τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά», κατέληξε.
Τι λέει ο ΕΟΦ
Σε απάντηση των καταγγελιών, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), αναφέρει πως οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27. Μόνο που όπως διευκρινίζει λίγο παρακάτω στην ανακοίνωση πρόκειται για 27 δραστικές ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι επί της ουσίας οι ελλείψεις σε σκευάσματα αναμένεται να είναι περισσότερες, αφού την ίδια δραστική ουσία μπορεί να περιέχουν περισσότερα του ενός φάρμακα. «Σημειώνεται ότι, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη», παραδέχεται και ο ΕΟΦ. Συγκεκριμένο αριθμό σκευασμάτων όμως δεν παρέχει.
Πάντως, οι ελλείψεις δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Αντιθέτως, όπως αναφέρει και ο ΕΟΦ, αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο. «Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)», αναφέρει ο Οργανισμός. Προσθέτει, δε, πως το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, «ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευάσματα, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών». Σύμφωνα με τον Οργανισμό, για ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας. Αφήνει, όμως, να εννοηθεί πως στο πρόβλημα των ελλείψεων συμβάλλουν και οι παράλληλες εξαγωγές.
Τι ανταπαντά ο ΠΦΣ
«Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό , σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος», ξεκαθαρίζει ο ΠΦΣ.
Μάλιστα, εκτιμά πως ο Υπουργός Υγείας δεν είναι σωστά πληροφορημένος για τον αριθμό των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά. «Ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27 που αναφέρει ο ΕΟΦ λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι πάρα πολύ περισσότερα τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται ασθενείς και φαρμακοποιοί», εξηγεί. Πάντως, ο Σύλλογος έχει ζητήσει να συγκληθεί σύσκεψη εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να παρουσιάσει τη λίστα με τα ελλειπτικά φάρμακα σε πανελλαδικό επίπεδο .