Νομοθετήθηκε η υποχρεωτική παρουσία φυσικοθεραπευτή/τριας στη διεπιστημονική ομάδα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και εξαιρέθηκαν τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας από τη συστέγαση φορέων ΠΦΥ και τη συστέγαση με ιδιωτικούς φορείς οικονομικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται:
«Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο για το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», καλύπτοντας το θεσμικό κενό που υπήρχε στην ανακουφιστική φροντίδα, όπου μεγάλη σημασία έχει η παρουσία των φυσικοθεραπευτών.
Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2022, κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης, ανέπτυξε τις προτάσεις του Π.Σ.Φ. για το Νομοσχέδιο - https://youtu.be/eaQT52rNhMM .
Την ημέρα της ψήφισης και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, κατατέθηκε τροπολογία από το Υπουργείο Υγείας, όπου περιέχονταν ρυθμίσεις για τη δυνατότητα συστέγασης φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία επέτρεπε τη συστέγαση εργαστηρίων φυσικοθεραπείας με τους άλλους φορείς Π.Φ.Υ.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με τη διαχρονική πολιτική του Π.Σ.Φ., που αποτυπώνεται στις σχετικές αποφάσεις του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου – Κ.Δ.Σ. και των Γενικών Συνελεύσεων του Π.Σ.Φ.
Υπήρξε άμεση αντίδραση και επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος τις ενστάσεις του Π.Σ.Φ., τροποποίησε το σχετικό άρθρο 6 της τροπολογίας.
Έτσι το άρθρο 82 εξαιρεί τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας από τη συστέγαση με τους άλλους φορείς ΠΦΥ, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται η συστέγαση όλων των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με ιδιωτικούς φορείς οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Επίσης, ο Υπουργός Υγείας αποδέχτηκε την παρουσία φυσικοθεραπευτή στην ελάχιστη σύνθεση της διεπιστημονικής ομάδας (άρθρο 3), η οποία θα απαρτίζεται από: γιατρό, νοσηλευτή/τρια, κοινωνικό/ή λειτουργό, ψυχολόγο, φυσιοθεραπευτή/τρια. Αν υπολογιστεί ότι στο άμεσο μέλλον θα λειτουργήσουν 300 ομάδες για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς που έχουν ανάγκη, όπως και ειδικές μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας του Π.Σ.Φ.
Παράλληλα, στο Νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 66, υπάρχουν ρυθμίσεις για τη στελέχωση των ΚΟΜΥ, όπου επίσης προβλέπεται η παρουσία φυσικοθεραπευτή.
Στο άρθρο 51, προβλέπεται η συνέχιση της ισχύος των ρυθμίσεων λόγω covid-19 (έκδοση άυλων γνωματεύσεων για τις ειδικές περιπτώσεις του αρ. 39 του ΕΚΠΥ, μη θεώρηση των γνωματεύσεων φυσικοθεραπείας έως τις 31/3/2022, για τη θεώρηση από ελεγκτή, ο Π.Σ.Φ έχει ζητήσει κατάργηση).
Τέλος, στο άρθρο 61, δίνεται η δυνατότητα διορισμού σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας επαγγελματιών υγείας που είναι άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις. Μεταξύ των επαγγελματιών υγείας συμπεριλαμβάνεται και ο Φυσικοθεραπευτής, αν πάσχει από πάθηση που προβλέπεται στο άρθρο 61.
Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. ευχαριστεί τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και εισηγητή του Νομοσχεδίου Βασίλη Οικονόμου, για τη στήριξη των θέσεων του Π.Σ.Φ. και την αποδοχή των προτάσεων στην επίμαχη τροπολογία.
Ευχαριστεί επίσης τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, τον Βουλευτή Σερρών Θεόφιλο Λεονταρίδη και τέλος ευχαριστεί όλα τα Κόμματα και όλους τους Βουλευτές που υποστήριξαν τις θέσεις του Π.Σ.Φ. και συνέδραμαν για την ενσωμάτωσή τους στο Νομοσχέδιο».