Το διαρκές μήνυμα των συναντήσεων της Εβδομάδας Ψηφιακής Υγείας 2024, που διατύπωσαν οι τρεις πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής, Παναγιώτης Μπαμίδης, Χρίστος Σχίζας και Νίκη Τσούμα είναι ότι η εποχή επιτάσσει συνεχή διαβούλευση, συνεργασία, και συνδημιουργία (co-creation) για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων. Τρεις Έλληνες Υπουργοί χαιρέτισαν τη διοργάνωση και υπογράμμισαν τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην υγεία για την ευημερία των πολιτών, και επιπλέον δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές και να τις ενισχύσουν με τους απαραίτητους πόρους. Ένας από τους κεντρικούς στόχους του ADHW ήταν να ενεργοποιηθεί και να στηριχθεί το οικοσύστημα που θα υποστηρίξει την υλοποίηση των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας στην Ελλάδα ώστε στη συνέχεια να δραστηριοποιηθεί μέσα από δράσεις όπως το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας στην Ηλεκτρονική Υγεία.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι η πρόοδος στην ψηφιακή προσαρμογή της χώρας τα τελευταία χρόνια καθιστά την Ελλάδα πρότυπο και για άλλες χώρες, ενώ μόλις μερικά χρόνια πριν η κατάσταση ήταν ανάστροφη. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των ψηφιακών υπηρεσιών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι τα δεδομένα θα μας καθοδηγήσουν να επιλέξουμε τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε και χαρακτήρισε την Athens Digital Health Week τόπο ώσμωσης ιδεών, προτάσεων και απόψεων που θα παραγάγει ώριμες υποδείξεις για την πορεία μας προς το μέλλον.
Ο Κύπριος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Διαμανός, στο εξ αποστάσεως μήνυμά του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου (Ε.Α.Η.Υ.) ως η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας αναπτύσσει τα πρότυπα και τις προδιαγραφές του προσωπικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με επίκεντρο τον πολίτη. Η Κύπρος μέσω της Ε.Α.Η.Υ. συντονίζει με τον Πρόεδρό της Καθηγητή Σχίζα, την Κοινή Δράση Xt-EHR των Κρατών Μελών της Ευρώπης για την υλοποίηση του Κανονισμού που θα ρυθμίζει τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας για πρωτογενή χρήση προς ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.
Η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. –Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης- ήταν συνδιοργανωτής της ADHW μαζί με την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας -Ε.Α.Η.Υ.- Κύπρου, με τη συνεργασία της HL7 Hellas, η οποία φιλοξένησε τις εκδηλώσεις στο ξενοδοχείο Royal Olympic από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου. Δύο κορυφαίοι οργανισμοί από την Ελλάδα και την Κύπρο ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά κοινή ομολογία, οργανώθηκε ένα αξιόλογο συνέδριο με περισσότερους από 650 συμμετέχοντες από 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 135 ομιλητών σε 25 συνεδρίες, 11 εργαστήρια και 32 φροντιστήρια του προγράμματος. Στο πλαίσιο της ADHW, στους πρόποδες του Παρθενώνα, συναντήθηκαν εκπρόσωποι 22 οργανισμών και 11 ερευνητικών προγραμμάτων. Ήταν ένα διαφορετικό συνέδριο με εμπνευσμένες ομιλίες από εμπειρογνώμονες που πλαισιώθηκαν από συναντήσεις εργασίας και διαλόγου, με ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας, ωρίμανση και συνδιαμόρφωση θέσεων. Η εβδομάδα αυτή αποτέλεσε έναν θύλακα ζύμωσης νέων συνεργασιών, συνεργιών μεταξύ ατόμων, φορέων, και οργανισμών που εργάζονται με κοινό στόχο την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας στην υγεία, σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον με ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις.
Στο πλαίσιο της ADHW, το Joint Initiative Council -συμβούλιο κοινής πρωτοβουλίας 13 παγκόσμιων φορέων προτύπων υγείας- διεξήγαγε μια από τις σπάνιες συναντήσεις του στην Ευρώπη. Ακολούθησε το συμβούλιο εθνικών παραρτημάτων του ΗL7 στην Ευρώπη και η πρώτη συνάντηση εργασίας του HL7 Εurope και Μαραθωνίου FHIR, με παρουσία 19 από τις 22 χώρες του οργανισμού. Συναντήσεις και έργα με συνολική χρηματοδότηση μεγαλύτερη από 100 εκ. ευρώ έδωσαν σαφές σήμα ότι η Ευρώπη μπορεί να ηγηθεί στον χώρο των προτύπων διαλειτουργικότητας, καθώς ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας (ΕΗDS) θέτει το πλαίσιο για την οικονομία δεδομένων, με ασφαλή χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Στην ADHW παρουσιάστηκε και εδραιώθηκε περαιτέρω η συνεργασία για την ψηφιακή υγεία ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, με πυλώνες τα Υπουργεία Υγείας των δύο χωρών, το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης της Ελλάδας, την Η.ΔΙ.Κ.Α. και την Ε.Α.Η.Υ. της Κύπρου. Οι άξονες της συνεργασίας αφορούν τη χρήση των δεδομένων υγείας για πρωτογενή και δευτερογενή χρήση και σε σχέση με τα Εθνικά Σημεία Επαφής για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τη νέα κοινή δράση της Ευρώπης για την ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμού (e-vaccination). Παρουσιάστηκε ακόμη το πρωτοποριακό νομοθετικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί στην Κύπρο για την Ηλεκτρονική Υγεία. Όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές, η συνεργασία των δύο χωρών είναι διαρκής, ενώ ήδη συζητείται σε διεθνή φόρα ως πρότυπη διμερής συνεργασία που μπορεί να επεκταθεί και να συμπεριλάβει περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της ADHW. Ο Παναγιώτης Μπαμίδης, Καθηγητής Α.Π.Θ., Πρόεδρος της HL7 Hellas ηγείται του ευρωπαϊκού έργου ManagiDiTH - Master of Managing Digital Transformation in the Health Sector, με σκοπό τη δημιουργία ενός μεταπτυχιακού προγράμματος για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας στον τομέα της ψηφιακής υγείας, ώστε να καλυφθεί ένα κενό τόσο στη χώρα μας όσο και πανευρωπαϊκά και να στηριχθεί η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (EHDS). Στο πλαίσιο των σχετικών συνεδριών παρουσιάστηκαν και μέρη του προγράμματος σε συνεργασία με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό φορέα ΙΗΕ.
Όπως τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της, η Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. A.E., ο διαρκής διάλογος, η συνεργατική δουλειά, η ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, είναι προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση του πολύπλοκου επιχειρησιακά και τεχνολογικά έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Κύριους άξονες της εκδήλωσης αποτέλεσαν η πρόσβαση στα δεδομένα υγείας και η διαλειτουργικότητα, με στόχο την ισότητα και την καλύτερη φροντίδα υγείας. Ο Dan Vreeman, Chief Standards Development Officer, HL7 International, μίλησε για τη διαλειτουργικότητα και αναφέρθηκε στο HL7 FHIR® (Fast Healthcare Interoperability Resources), ένα πρότυπο για την ανταλλαγή δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ διαφορετικών συστημάτων και πλατφορμών. Η εφαρμογή του επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική ανταλλαγή δεδομένων υγείας, συμπεριλαμβανομένων κλινικών και διοικητικών δεδομένων, πέρα από γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς, με στόχο τον βέλτιστο σχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας. Ήδη μέσω αυτού του παγκόσμιου προτύπου είναι δυνατή η συνεργασία κυβερνητικών και μη οργανισμών, σε πολλά ευρωπαϊκά έργα αλλά και ευρύτερα στον τομέα της υγείας.
Η διεθνής μετακίνηση ασθενών καθιστά απαραίτητη τη συλλογή και την ανταλλαγή δεδομένων. Η πανδημία άλλαξε πολλά. Υπήρξε ανάγκη για αξιόπιστα δεδομένα και διάχυση της εμπειρίας άμεσα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δύο εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες κινούνται διασυνοριακά στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργώντας ανάγκη για διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας. Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διασυνοριακά είναι ένα πρώτο βήμα μέχρι να οδηγηθούμε στον παγκόσμιο ΗΦΥ ασθενούς. Αυτά τόνισε στην ομιλία του ο Ian Green, Customer Relations Lead, Europe & Global Clinical Engagement Manager, SNOMED International, μιλώντας για τη διαλειτουργικότητα υγείας, με αυστηρά πρότυπα και προδιαγραφές, που θα διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την προσβασιμότητα.
Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις όλων των επιφανών ομιλητών Robert Stegwee, Chair, CEN/TC251 Health Informatics, Herco Cooman, International Digital Health Coordinator, Ministry of Health, Welfare and Sport of The Netherlands, W. Ed Hammond, Emeritus Chair, HL7 International, Petra Hoogendoorn, Lead expert CEN-ISO/TS 82304-2 & Coordinator Horizon Europe project Label2Enable, Andreas Klingler, Vendor Co-Chair, IHE Europe, Marjorie Rallins, Executive Director, Health Data Standards, LOINC, είναι πως η πανδημία ανέδειξε τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων υγείας ως κυρίαρχη ανάγκη, και ως εκ τούτου η δημιουργία και η εφαρμογή παγκόσμιων προτύπων για τις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, οδηγεί στη βελτίωση των υπηρεσιών και την ισότητα στην πρόσβαση.
Η Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., αναφέρθηκε στα έργα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της υγείας που υλοποιεί η ΗΔΙΚΑ και χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ, με την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως είναι ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, ο Εκσυγχρονισμός των Νοσοκομείων, η Αναβάθμιση των Υποδομών της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η Προληπτική Ιατρική, ο Σύμβουλος Υγείας-HealthFlix, ο σχεδιασμός, ενοποίηση και υποστήριξη των Μητρώων της ΗΔΙΚΑ, η Διαχείριση της Φροντίδας των Ογκολογικών Ασθενών, οι Οριζόντιες παρεμβάσεις ψηφιακού Μετασχηματισμού σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, καθώς και η εγκατάσταση συστημάτων RIS-PACS (έργο ΕΣΠΑ). Επίσης υπογράμμισε τις προκλήσεις που περιέχει αυτό το εγχείρημα της ενοποίησης της πρωτογενούς πληροφορίας, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία απαιτεί τεράστιο ψηφιακό χώρο υποδομής για να αξιοποιηθεί από τις υπηρεσίες υγείας.
Ο Άρης Αγγελής, Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Υπουργείου σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα μας και τους πόρους (400 εκ. €) που διατίθενται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπογράμμισε την απαίτηση για έναν έξυπνο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό και όχι μόνο τεχνικές λύσεις. Ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Η.ΔΙ.Κ.Α. τόσο στην έγκαιρη υλοποίηση, όσο και στη διασφάλιση της συνέχειας. «Υπάρχει ανάγκη να βελτιώσουμε την παρουσία της χώρας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας», είπε και διαβεβαίωσε πως «όποια νομικά θέματα ανακύψουν θα επιλυθούν ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση όλων των απαραίτητων φορέων στα δεδομένα».
Ο Αλέξανδρος Μπέρλερ, Αντιπρόεδρος της HL7 Hellas, υπογράμμισε ότι η θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (EHDS) για την πρωτογενή και δευτερογενή χρήση δεδομένων θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες μετά την ψήφισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα εκκινήσει η ελληνική προσαρμογή. Ανέφερε ακόμη ότι για την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των χωρών απαιτείται κοινός ευρωπαϊκός μορφότυπος, με δομημένη πληροφορία για το ιστορικό υγείας του πολίτη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην κοινή συμμετοχή της Η.ΔΙ.Κ.Α. και της Ε.Α.Η.Υ. Κύπρου στο έργο XtEHR, η οποία θα συνδράμει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πιστοποίηση των προδιαγραφών και προτύπων καθώς ο ευρωπαϊκός μορφότυπος θα πρέπει να υλοποιηθεί υποχρεωτικά σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί το στρογγυλό τραπέζι για τα «Προαπαιτούμενα λειτουργίας του πλαισίου διαλειτουργικότητας στην Ηλεκτρονική Υγεία» με συντονιστή τον Χαράλαμπο Καρανίκα, Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικής Πληροφορικής και Συστημάτων Ηλεκτρονικής Υγείας και συμμετέχοντες εκπροσώπους μεγάλων οργανισμών. Ο Βασίλης Μπαλάνης, Διευθύνοντας Σύμβουλος, Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε. αναφέρθηκε στη δημιουργία ηλεκτρονικού χάρτη υγείας, με χρήση δεδομένων που θα αντλούνται από το σύστημα του Υπουργείου Υγείας και στο νέο πρόγραμμα «νοσηλεία στο σπίτι» για τους ογκολογικούς ασθενείς που χρηματοδοτείται με 14,9 εκ. €. Σε δεύτερη φάση αναμένεται ένταξη της τηλεϊατρικής για τους ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές. O Παντελής Μεσσαρόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου DRG (ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε.) μίλησε για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που χρηματοδότησαν το σύστημα ηλεκτρονικής και απευθείας κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών. Ο Χρήστος Παπαθεοδώρου, μέλος Δ.Σ. Ε.Ο.Δ.Υ. αναφέρθηκε στο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού (45 εκ. €), που αφορά μεταξύ άλλων στην πλατφόρμα των υποχρεωτικά δηλούμενων λοιμωδών νοσημάτων (55 νοσήματα), τη μικροβιακή αντοχή και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ο Δημήτρης Κατεχάκης, Γενικός Γραμματέας HL7 Hellas, μίλησε τον ρόλο του οργανισμού στην ανάπτυξη αξιόπιστων προδιαγραφών διαλειτουργικότητας.
Για τις ευκαιρίες και προκλήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας στην χώρα τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του ελληνικού οικοσυστήματος ψηφιακών υπηρεσιών, και παρουσίασαν αναλυτικά τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται σήμερα.
Η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην οργάνωση των παραπάνω συναντήσεων αξιοποιώντας τη σημαντική γνώση που διαθέτει, καθώς σχεδιάζει, υλοποιεί και λειτουργεί παραγωγικά εθνικά έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Υγείας και συμμετέχει στην υλοποίηση πολλών ευρωπαϊκών έργων ηλεκτρονικής υγείας, όπως η διασυνοριακή υγεία myhealth@EU, Xt-EHR, XpanDH, xShare, UNICOM, GR-HDAB, ORION, JAPreventNCD κ.α.).
Στη συνεδρία για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS), ο Andreas Klingler, Vendor Co-Chair, Ιntegrating Ηealthcare Εnterprise (ΙΗΕ) Europe, αναφέρθηκε στη δράση του οργανισμού. Επίσης, μίλησε για τα ζητήματα διαλειτουργικότητας και την ανάγκη στρατηγικής δοκιμών, τα οποία εξετάζει ο IHE και τις απαραίτητες προδιαγραφές για να αναπτυχθούν βέλτιστες λύσεις στον καλύτερο δυνατό χρόνο, με στόχο τη μείωση του χρόνου εφαρμογής τους για τη λειτουργία δοκιμασμένων και πιστοποιημένων κατά τα διεθνή πρότυπα ψηφιακών προϊόντων και λύσεων. Ο Χρίστος Σχίζας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου, κατά την εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, για την προετοιμασία των χωρών με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών. Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα δώσει αξιόπιστα δεδομένα για πρωτογενή και δευτερογενή χρήση και ότι χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να οργανωθεί μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή. Η Λορένα Ανδρούτσου, Project Officer, European Health and Digital Executive Agency (HaDEA), περιέγραψε τις υπηρεσίες που προσφέρει η HaDEA και ανέφερε ότι το διάστημα 2020-2027 έχουν προγραμματιστεί χρηματοδοτήσεις 20 δις €, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να κατευθύνεται σε προγράμματα που προάγουν την υγεία (όπως το EU4Health), προστατεύουν από σοβαρές απειλές, φροντίζουν να είναι τα φάρμακα προσιτά στους πολίτες, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι η δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε.
H συνεδρία «Artificial Intelligence (ΑΙ) in Health Standards» με θέμα τον ρόλο που θα διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη της στα πρότυπα των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας, έδωσε μια εικόνα του μέλλοντος στον τομέα της υγείας. Τη συνεδρία συντόνισε η Κατερίνα Χρονάκη, Γενική Γραμματέας, HL7 Europe και επιστημονική συντονίστρια του xShare, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά ο Charles Jaffe, CEO, HL7 International. Η Julia Skapik, Chair, HL7 International, μίλησε για τις μεγάλες προσδοκίες που έχουν όλοι από την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και τον σκεπτικισμό και τον συντηρητισμό που περιβάλλει τη χρήση της. Ανέλυσε ακόμη τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη προτύπων, δοκιμών και μοντέλων αναφοράς από τον HL7.
H Elena Petelos, Ερευνήτρια, Chair Real-World Evidence and Artificial Intelligence IG, HTAi & President Global Health initiative, EUPHA, μίλησε για τις κανονιστικές προκλήσεις στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην περίθαλψη διεθνώς. Αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση της ηθικής κατάχρησης της τεχνητής νοημοσύνης και στα βασικά σημεία για την ανάπτυξη λύσεων. Ο Αlain Labrique, Director, Department of Digital Health & Innovation, WHO, επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η προσβασιμότητα στα εργαλεία της ΤΝ και μίλησε για τον ρόλο του ΠΟΥ στην προάσπιση της ασφάλειας στην εφαρμογή της. Ο Ricardo Baptista Leite, CEO, HEALTHAI, αναφέρθηκε στα μεγέθη της παγκόσμιας αγοράς της ΤΝ στις υπηρεσίες φροντίδας της υγείας. Υπάρχουν περισσότερες από 3.000 startups και αναδυόμενες εταιρείες, ενώ ο αριθμός των δημοσιευμένων πατεντών για ΤΝ διπλασιάστηκε κάθε χρόνο από το 2015 έως το 2021. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη διαδικασιών ώστε το τοπίο ανάπτυξης της ΤΝ να μην είναι άναρχο. Ο Henrique Martins, Associate Professor, ISCTE & Coordinator of XpandDH, μιλώντας για τη διπλωματία υγείας και τον Παγκόσμιο Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητη μια «Παγκόσμια Συνθήκη για την Ψηφιακή Υγεία», που θα θεσπίσει παγκόσμιους κανόνες για την τηλεϊατρική, για την κωδικοποίηση των φαρμάκων και των συσκευών και τη χρήση τους, αλλά και για τη λεπτομερή αναφορά και ανταλλαγή πληροφοριών σε διασυνοριακές απειλές για την υγεία.
Στην ADHW, μαζί με τις ομάδες εργασίας του HL7 Europe και τον Μαραθώνιο HL7 FHIR, πραγματοποιήθηκε η 2η Ευρωπαϊκή Συνάντηση του Vulcan Accelerator, ο οποίος έχει ως στόχο να συνδέσει τη φροντίδα υγείας με την κλινική έρευνα μέσω του προτύπου HL7 FHIR. Το ειδικό θέμα της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη ρυθμιστικών πολιτικών και ευέλικτη υλοποίηση του προτύπου HL7 FHIR στην Ευρώπη και διεθνώς. Συμμετείχαν περίπου 25 ομιλητές από την Ευρώπη και την Αμερική και οι συζητήσεις που έγιναν θα επηρεάσουν τις στρατηγικές προτεραιότητες για τον Vulcan και την κοινότητα της κλινικής έρευνας και της δευτερογενούς χρήσης δεδομένων.
Αυτό που ξεχώρισε την Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας - ADHW από άλλα συνέδρια ήταν η γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ των εμβληματικών πρωτοβουλιών και έργων σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν τα έργα eCAN, Gravitate-Health, Label2Enable, ManagiDiTH, OneAquaHealth, XpanDH, XShare, Xt-EHR και UNICOM.
Κατά την τελετή λήξης, σε ένα ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης, η HL7 Hellas απένειμε στον πρώτο πρόεδρό της, καθηγητή Δημήτρη Κουτσούρη, Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π., τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στον χώρο.
Μία ματιά στο μέλλον έδωσε η απονομή των βραβείων του Gravitate-Health Hackathon, ενός διαγωνισμού καινοτομίας και τεχνολογίας για την εξατομικευμένη ψηφιακή πληροφόρηση των ασθενών για τη φαρμακευτική τους αγωγή, που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό έργο Gravitate-Health, και εξελίχθηκε από τις 17 έως τις 19 Ιανουαρίου. Στο Hackathon συμμετείχαν 12 ομάδες από όλο τον κόσμο και βραβεύτηκαν 2 ελληνικές ομάδες και μία ομάδα από τη Βραζιλία.