Τα πιο σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας είναι:
• Η νηστεία βοηθά σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό να βελτιώσει τη λιπιδαιμική του εικόνα. Η έλλειψη των τροφίμων ζωικής προέλευσης από τη διατροφή (εκτός από θαλασσινά και σαλιγκάρια) σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους που είναι και το πιο επιβαρυντικό. Οι πρωτεΐνες, όσο ωφέλιμες κι αν είναι για τον οργανισμό, μας φορτώνουν επίσης με χοληστερόλη, ουρικό οξύ, κορεσμένα λίπη, τοξίνες. Άρα η αποχή τους για ένα χρονικό διάστημα μπορεί να εξισορροπήσει τον οργανισμό.
• Αν κρατήσεις χαμηλά τα λιπαρά από ζωικά προϊόντα (εκτός των θαλασσινών) στη δίαιτά σου κατά τη νηστεία μπορεί να επωφεληθείς για ρίξεις τις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα αν στις τελευταίες εξετάσεις σου οι τιμές υπερβαίνουν τις φυσιολογικές.
• Αν υποφέρουμε από υψηλή πίεση η νηστεία μπορεί επίσης να μας βοηθήσει χάρη στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια που είναι τροφές πλούσιες σε κάλιο, ένα φυσικό "αντίδοτο" στην υψηλή πίεση. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αποφεύγουμε τις πολύ αρμυρές ελιές και τα παστά.
• Επίσης η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ακατέργαστων δημητριακών και ελαιόλαδου είναι ένας καλός τρόπος εφοδιασμού του οργανισμού με στοιχεία όπως η β-καροτίνη, τα φλαβονοειδή και οι βιταμίνες, γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παράλληλα ελαττώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο και έμφραγμα και αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης.
Προτινόμενα νόστιμα πιάτα για τη νηστεία
1. Νηστίσιμο κάρυ λαχανικών
Υλικά:
- 200 γρ. κουνουπίδι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 1 κολοκύθι
- 100 γρ. μανιτάρια
- 1 1/2 κουταλιά σουπας, κάρυ (μέτριο) σε σκόνη
- λίγο νερό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Πρώτα θα ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση, ξεχωρίζουμε το κουνουπίδι σε μικρές φούντες και θα κόψουμε τις πιπεριές σε μεγάλους κύβους. Τέλος, θα κόψουμε το κολοκύθι σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σε μια κατσαρόλα θα κάψουμε το ελαιόλαδο για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και μετά θα προσθέσουμε και τις πιπεριές. Σταδιακά συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, το κάρυ, λίγο νερό, αλάτι πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό, αλλά το ιδανικό είναι να ρίχνουμε σταδιακά το νερό εφόσον τα λαχανικά βγάζουν πολλά υγρά.
Σερβίρουμε με ρύζι (κατά προτίμηση μπασμάτι).
Σαρακοστιανή κολοκυθόσουπα Βελουτέ
Υλικά:
- 1 1/2 κιλό κολοκύθα κομμένη σε κύβους
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε κύβους
- 2 πατάτες σε κύβους
- 3 καρότα χοντρές ροδέλες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά πάπρικα ή λίγο κύμινο
- Αλατι – πιπέρι
- Κρουτόν (για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα προθέτουμε το ελαιόλαδο, όπου θα σοτάρουμε το κρεμμύδι και διαδοχικά ρίχνουμε την κολοκύθα, τις πατάτες, τα καρότα και την πάπρικα ή το κύμινο. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό ώστε να σκεπάσει τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.
Θα βράσουμε τη σούπα για 20 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε σέλερι και τη χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει υφή κρέμας, ελέγχοντας πάντα το νερό και το αλάτι. Τέλος, τη βράζουμε ξανά και τη σερβίρουμε γαρνίροντας με κρουτόν.
Tip: Πριν να χτυπήσεις τη σούπα στο μπλέντερ, μπορείς να προθέσεις και γάλα καρύδας.
Νηστίσιμοι ρεβιθοκεφτέδες με μυρωδικά
Υλικά:
- 2 1/2 φλιτζάνια ρεβύθια, βρασμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- Λίγο ψωμί (ψίχα, μουσκεμένο και καλά στυμμένο)
- Λίγο κόλιανδρο
- 1/3 κ.γ. κύμινο
- 1/4 φλιτζανιού αλεύρι (λίγο επιπλέον για το αλεύρωμα)
- αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
- λίγο λάδι για το μίγμα και αρκετό για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Για αρχή θα πολτοποιήσουμε τα ρεβίθια στο μίξερ. Ανακατεύουμε τον πολτό με λίγο λάδι, το ψωμί, τα κρεμμύδια (φρέσκα και το ξερό), τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά (δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό, κόλιανδρο και κύμινο), το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε.
Θα αφήσουμε το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει. Έπειτα τους πλάθουμε σε επίπεδους και στρογγυλούς κεφτέδες. Ακολούθως αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τέλος, στραγγίζουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.