Η εκδήλωση αποτέλεσε καρπό συνεργασίας των Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Πετρούπολης, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών απέναντι στην έμφυλη βία. Η Breathe Hellas, προάγοντας την ψυχική ευεξία και την προώθηση υγιών κοινοτήτων, συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση, ενισχύοντας τον διάλογο για την έμφυλη βία.Το φεστιβάλ προσέλκυσε πολίτες και ειδικούς από όλη την Αττική, ενισχύοντας την υποστήριξη και την ευαισθησία για αυτό το κρίσιμο ζήτημα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Δυτικού Τομέα Β2 Αθηνών Γιάννης Λοβέρδος και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικού Τομέα και Εκπαιδευτικός Αθανασία Παπασπύρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Δήμαρχος Ιλίου, Ανδριάννα Αλεβίζου-Κοκοβίνου,ιθύνων νους αυτής της πρωτοβουλίας, η Αντιδήμαρχος Ιλίου Αλεξάνδρα Μπαρμπαγιάννη, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας, η Αντιδήμαρχος Πετρούπολης, Ζαχαρούλα Κανέλλη. Όλοι εστίασαν στην ανάγκη για συνεργασίες και την ενότητα - πέρα από πολιτικές ή κομματικές διαφορές - με στόχο την εξάλειψη της έμφυλης βίας και κάθε μορφής βίας.
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Διευθυντή του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, κ. Θάνο Ασκητή ο οποίος εστίασε στη ναρκισσιστική παθολογία των δραστών και τη θεμελιώδη αξία της γυναίκας, την οποία χαρακτήρισε «δώρο Θεού».
Από την πλευρά της Breathe Hellas, η κυρία Λίλη Πέππου κλινική ψυχολόγος και υπεύθυνη της καμπάνιας «Uniform of Hope» ανέλυσε την αύξηση της βίας σε όλες τις μορφές της, τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις όσο και στη σχέση του ατόμου με τον εαυτό του, όπως αυτοτραυματισμοί και δήλωσε χαρακτηριστικά: «για τη βελτίωση της κατάστασης, απαιτείται πολύπλευρη δράση που περιλαμβάνει θεραπευτική παρέμβαση και κυρίως πρόληψη. Στην Breathe Hellas, ενισχύουμε την ατομική ευεξία μέσω εργαλείων για τη ρύθμιση συναισθημάτων και την προώθηση της συλλογικής ευεξίας μέσω αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων». Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της προώθησης υγιών προτύπων για παιδιά, εφήβους και νέους μέσα από τις καμπάνιες της πλατφόρμας. «Η έμφυλη βία δεν είναι απλά προσωπικό ζήτημα· είναι κοινωνική υπόθεση. Στο The Hellenic Initiative (THI), υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες όπως η καμπάνια της Breathe Hellas γιατί πιστεύουμε πως η συνεργασία και η ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας αποτελούν θεμέλια για τη δημιουργία ανθεκτικών και δίκαιων κοινοτήτων. Με δράσεις σαν αυτή, επενδύουμε στην ισότητα και την κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Πρίντζος, Επικεφαλής Ελλάδας, The Hellenic Initiative (THI).
Μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές ήταν η συζήτηση με τη κυρία Μαργαρίτα Πλευρίτου, διεθνής υδατοσφαιρίστρια με πολλές διακρίσεις, η οποία αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα διδάγματα από τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώνοντας: «Νομίζω πως δεν ήμασταν ψυχολογικά έτοιμες. Το άγχος ήταν μεγάλο, και ακόμα ψάχνω να βρω τι σήμαινε για εμένα και την ομάδα αυτό το ταξίδι». Επιπλέον, μοιράστηκε την άποψή της για τη σημασία της ομαδικότητας: «Καταλαβαίνεις ότι αν δεν σκεφτείς το καλό της ομάδας, από μόνος σου δεν θα πας πολύ μακριά». Τα λόγια της ενέπνευσαν το κοινό και προσέφεραν πολύτιμα μαθήματα ζωής.
Η εκδήλωση περιλάμβανε θεατρικές παραστάσεις, βιωματικά εργαστήρια, δράσεις αυτοάμυνας και προβολές βίντεο, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία για την ενημέρωση και την πρόληψη της έμφυλης βίας, με εκπροσώπηση από διαφορετικούς φορείς και συλλογικότητες των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, προβλήθηκαν ενημερωτικά βίντεο με επίκεντρο την έμφυλη βία, παρέχοντας πρακτικά εργαλεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν από φορείς, όπως το Κέντρο Πρόληψης "ΦΑΕΘΩΝ", για τις διαθέσιμες υπηρεσίες υποστήριξης και πρόληψης.
Το 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ κατά της Έμφυλης Βίας ανέδειξε τη δύναμη της συνεργασίας και τη σημασία της κοινής προσπάθειας για την προαγωγή της ισότητας και της ασφάλειας. Με τη συμμετοχή του κοινού, των εκπροσώπων των δήμων και των οργανισμών, το φεστιβάλ έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη ενότητας και δράσης.
Η επιτυχία του φεστιβάλ αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συνέχιση παρόμοιων δράσεων, με στόχο την υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας και την οικοδόμηση ανθεκτικών και υγιών κοινοτήτων. Η Breathe Hellas συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα, προάγοντας την ατομική και συλλογική ευεξία, για τη δημιουργία υγιών και ευτυχισμένων ανθρώπων που διαβιούν σε υγιείς και ευτυχισμένες κοινότητες και αναλαμβάνει δράσεις ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη του στίγματος. Παράλληλα, αναπτύσσει εκπαιδευτικά υλικά και καινοτόμα εργαλεία αυτοφροντίδας, τα οποία διατίθενται μέσω της ψηφιακής της πλατφόρμας.
Μέσω της καμπάνιας «Uniform of Hope», η Breathe Hellas έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία μια σειρά σημαντικών δράσεων ευαισθητοποίησης. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η διαδικτυακή παρουσίαση και workshop στο Τεχνικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, δράσεις για 80 μαθητές στο 7ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, καθώς και η παρουσίαση και το εργαστήριο στο Τεχνικό Σχολείο Κοζάνης. Στην Άνδρο, η καμπάνια φιλοξενήθηκε στον Ναυτικό Όμιλο της Άνδρου (Χώρα Άνδρου), όπου πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστά εργαστήρια σε συνεργασία με το Kevin Love Fund το πρώτο απευθυνόταν σε παιδιά, ενώ το δεύτερο, ήταν προσανατολισμένο σε εφήβους, ενισχύοντας την ψυχική τους ανθεκτικότητα μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, η Breathe Hellas συμμετείχε ενεργά στην 3η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος του Π.Ο.Υ.
Οι δράσεις συνεχίζονται δυναμικά, με νέες πρωτοβουλίες να σχεδιάζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με στόχο τη διαρκή υποστήριξη της ψυχικής υγείας και την ενίσχυση της συλλογικής ευεξίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Breathe Hellas, επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.breathehellas.com