Το σκεύασμα περιέχει την δραστική ουσία ζουρανολόνη και εγκρίθηκε για χρήση σε μια ημερήσια δόση, για διάστημα δύο εβδομάδων.
«Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία οι γυναίκες βιώνουν θλίψη, ενοχές, αναξιότητα - ακόμη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους ή το παιδί τους. Μπορεί να διαταράξει τον δεσμό μητέρας-βρέφους και μπορεί επίσης να έχει συνέπειες για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Tiffany R. Farchione, διευθύντρια του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.
«Η πρόσβαση σε μια από του στόματος φαρμακευτική αγωγή θα είναι μια ευεργετική επιλογή για πολλές από αυτές τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακραία, και μερικές φορές απειλητικά για τη ζωή, συναισθήματα», πρόσθεσε.
Αμερικανοί επιστήμονες, τονίζουν ότι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρή μορφή επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να εμφανίσουν αυτοκτονικό ιδεασμό.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από 400.000 μωρά γεννιούνται από μητέρες με κατάθλιψη. Αν δεν αντιμετωπίστεί θεραπευτικά, η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.
Ποιες οι πιθανές παρενέργειες
Σύμφωνα με την σχετική αξιολόγηση του FDA οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του συγκεκριμένου φαρμάκου περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, διάρροια, κόπωση, συμπτώματα ρινοφαρυγγίτιδας και πιθανή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
Μέχρι σήμερα, οι θεραπευτικές επιλογές για την επιλόχειο κατάθλιψη αφορούσαν σε συμβουλευτική από επαγγελματία ψυχικής υγείας και χορήγηση άλλων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που ωστόσο δεν παρείχαν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και χρειάζονταν αρκετές εβδομάδες για να προσφέρουν μετρήσιμη βοήθεια.
Η ζουρανολόνη είναι ένα στεροειδές φάρμακο που σχετίζεται με την αλλοπρεγνανολόνη, η οποία παράγεται ως μεταβολίτης της προγεστερόνης. Τα επίπεδα αλλοπρεγνανολόνης αυξάνονται σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη, αλλά πέφτουν απότομα μετά τoν τοκετό και έχει παρατηρηθεί ότι σχετίζονται με την εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσης 3 του φαρμάκου, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Psychiatry, διαπιστώθηκε ότι μια δόση 50 χιλιοστόγραμμων ζουρανολόνης ήταν καλά ανεκτή και αποτελεσματική. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ 196 γυναικών με επιλόχειο κατάθλιψη, οι ασθενείς που λάμβαναν καθημερινά το σκέυασμα μετά την ολοκλήρωση των 14 ημερών θεραπείας σε ποσοστό 57% ανέφεραν βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 50%, σε σύγκριση με το 38% των γυναικών που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.
Καθώς οι ερευνητές συνέχισαν να παρακολουθούν τις γυναίκες για 45 ημέρες, το 61,9% των συμμετεχόντων που έλαβαν ζουρανολόνη, σε σύγκριση με το 54,1% όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο, είδαν πολύ σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους.
«Θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη θεραπεία της επιλόχειου κατάθλιψης για την οποία απαιτούνται αντικαταθλιπτικές θεραπείες ταχείας δράσης» υποστήριξε η Δρ. Samantha Meltzer-Brody, διευθύντρια του Κέντρου για τις Διαταραχές της Γυναικείας Διάθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, η οποία και συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου.
«Πιστεύω ότι πολλές γυναίκες ανυπομονούν για ένα αντικαταθλιπτικό ταχείας δράσης» επισήμανε, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό εάν μια μητέρα μπορεί να έχει ανακούφιση από την επιλόχειο κατάθλιψη εντός τριών ημερών καθώς το διάστημα μετά τον τοκετό είναι μια πολύ ευάλωτη περίοδος.
Ανησυχίες από ειδικούς ψυχικής υγείας
Η έγκριση αυτού του φαρμάκου είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη θεραπεία της επιλόχειου κατάθλιψης, ειδικά καθώς έχει νέο βιολογικό στόχο και είναι ταχείας δράσης, δήλωσε η Catherine Monk, καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος ψυχικής υγείας των γυναικών στη Μαιευτική και Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College.
Ωστόσο, κατέθεσε τους προβληματισμούς κάποιων επιστημόνων όσον αφορά στη ζουρανολόνη αφού το φάρμακο αρχικά δοκιμάστηκε κυρίως σε γυναίκες με σοβαρή επιλόχεια κατάθλιψη.
«Υπάρχει μια ανησυχία ότι αυτό το φάρμακο θα χορηγείται σε όλους ενώ για τα άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, η καλύτερη θεραπευτική επιλογή είναι η έναρξη ψυχοθεραπείας και οι αλλαγές συμπεριφοράς και τρόπου ζωής», τόνισε η Catherine Monk.
Η Judite Blanc, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, εξέφρασε παρόμοια άποψη.
«Το φάρμακο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε μακροχρόνιες θεραπείες, όπως οι γυναίκες με χαμηλό εισόδημα ή εκείνες με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη» σημειώνει.
Πηγή:Edition.cnn