Οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται συνολικά στο χώρο της υγείας φέρουν διαλυτικά αποτελέσματα για το ΕΣΥ και τους φορείς, και χειρότερες υπηρεσίες για την κοινωνία. Ο νόμος 5129/2024, ένας νόμος διάλυσης του χώρου της ψυχικής υγείας, της πρόληψης και της απεξάρτησης, σε μια εποχή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ αυτές τις δομές, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε να τροποποιηθεί. Αλλάζει ριζικά το παράδειγμα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα, καταλύοντας την ψυχοκοινωνική παρέμβαση συνολικά, και όχι μόνο το ΚΕΘΕΑ.
Ειδικότερα, μετά την ψήφιση του Νόμου, παραμένουν αδιευκρίνιστα πάρα πολλά θέματα, με αποτέλεσμα ένα διάχυτο κλίμα ανησυχίας μεταξύ των οικογενειών και των εργαζομένων, τόσο για τις συνθήκες εργασίας, όσο και για το μέλλον των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό το κλίμα, μεταξύ άλλων, οδηγεί και πολλά υπηρεσιακά στελέχη στην έξοδο από τους οργανισμούς.
Το παζλ της διάλυσης έρχεται να συμπληρωθεί από τη λήξη των συμβάσεων εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίες δεν ανανεώνονται, αφήνοντας ξεκρέμαστες μέχρι κατάργησης δεκάδες θεραπευτικές μονάδες. Με όλα αυτά, οι οργανισμοί καταργούνται με επιταχυνόμενο ρυθμό πριν ακόμα ξεκινήσει το πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου.
Υπουργείο και κυβέρνηση παριστάνουν, τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, ότι ασχολούνται με τα προβλήματα και τον σχεδιασμό, προαναγγέλλοντας τροπολογίες. Στην πραγματικότητα, ενδιαφέρονται για την προίκα των οργανισμών, στην προοπτική ενός «αδιοίκητου» πλαισίου, όπως βλέπουμε 5 χρόνια τώρα στο ΚΕΘΕΑ.
Η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τους ωφελούμενους των υπηρεσιών, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Μόνη λύση είναι να καταργηθεί ο νόμος 5129/2024 και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση, με την ίδια την κοινωνία και τους εξυπηρετούμενους στο επίκεντρο. Είναι, εκτός των άλλων, και θέμα δημοκρατίας.
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στην Αθήνα (Προπύλαια) την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, 5:30 μ.μ.
- Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την Υγεία. Στο Ηράκλειο Κρήτης (πλ. Ελευθερίας), την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, 5.30 μ.μ.