Όταν δύο άνθρωποι συνάπτουν μία σχέση, είναι αναμενόμενο να έχουν διαφορετικές απόψεις για οποιοδήποτε θέμα. Από το τι φαγητό να φάνε μέχρι τι ταινία να δούνε στο σινεμά. Η διαπραγμάτευση μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να βρουν μία μέση λύση. Όσο σημαντικό είναι να διατυπώνουν τις απόψεις τους, εξίσου σπουδαίο είναι να αφήνουν τη σιωπή να ενταχθεί στη διαπραγμάτευση, αναφέρει η θεραπεύτρια, Elizabeth Earnshaw, LMFT.
«Οι στιγμές σιωπής επιτρέπουν στον κόσμο να επεξεργαστεί πληροφορίες και να απαντήσει αντί για να αντιδράσει» αναφέρει η Earnshaw. «Αν κινηθούμε γρήγορα, συνήθως αντιδράμε στο πρώτο συναίσθημα παρά σε αυτό που πραγματικά ειπώθηκε ή στο σκοπό του. Αν, όμως, επιλέξεις τη σιγή για λίγο, μπορείς να εξερευνήσεις τι ακριβώς προσπαθεί ο άλλος να πει, τι χρειάζεται και τέλος να προετοιμάσεις καλύτερα την απάντησή σου».
Η επιλογή της σιωπής επιτρέπει στους ανθρώπους να διατηρήσουν μία «σχεσιακή επίγνωση», την οποία Earnshaw περιγράφει ως την ικανότητα να αναγνωρίζετε και να τιμάτε τις ανάγκες σας, ενώ κάνετε το ίδιο για αυτές του συντρόφου σας.
«Όταν οι άνθρωποι δεν παίρνουν χρόνο για να ακούσουν ο ένας τον άλλο, χάνουν τη σχεσιακή επίγνωση. Όταν αυτή χαθεί γίνεται πολύ πιο εύκολο είτε να παραβιάσουμε τον εαυτό μας είτε κάποιον άλλο. Αν δεν ακούμε, κάνουμε υποθέσεις και αντιδρούμε. Έτσι, καταλήγουμε σε κοινές αποφάσεις που δεν συμφωνούμε πλήρως» αναφέρει η Earnshaw
Επιπλέον, η έλλειψη σχεσιακής επίγνωσης μπορεί να οδηγήσει στο να απορριφθούν οι επιθυμίες ενός ατόμου. «Είτε συγκλίνουν σε αυτό που είναι καλό για το άλλο άτομο ενώ απορρίπτουν τις δικές τους επιθυμίες ή ανάγκες είτε ζητάνε από τον άλλο να υποκύψει στα δικά τους θέλω. Αυτό δημιουργεί μία ανισορροπία που στο τέλος καταλήγει στην δυσαρέσκεια» εξηγεί η Earnshaw.
H σιωπή δε σημαίνει αδυναμία
Φυσικά, η σιωπή ακούγεται εύκολη στη θεωρία αλλά είναι δύσκολη στην πράξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε νιώθουν άνετα όταν σιωπούν και γι αυτό κάνουν οτιδήποτε για να την αποφύγουν. «Η σιωπή δεν είναι εύκολη διότι επιτρέπει στα πραγματικά μας συναισθήματα να αναδυθούν. Ίσως μοιάζει σαν να χάνεις τον έλεγχο και να δίνεις στον άλλο το πάνω χέρι. Ίσως ανησυχείς ότι ο σύντροφος σου θα νομίζει ότι δεν έχεις τι να του απαντήσεις. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση με το σύντροφο δεν πρέπει να είναι μία κατάσταση νίκης-ήττας» εξηγεί η Earnshaw.
«Όταν διαπραγματεύεσαι με κάποιον που αγαπάς, προσπάθησε να δημιουργήσεις μία κατάσταση που θα κερδίζετε αμφότεροι. Αυτό σημαίνει ότι θα υποσχεθείς στον εαυτό σου και τον φίλο/φίλη σου ότι θα δουλέψετε μαζί για να βρείτε κάτι αρκετά καλό και για τους δύο που δεν μπαίνει εμπόδιο στις ανάγκες σας» συμπληρώνει.
Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διαπιστωθεί η διαφορά μεταξύ των must-haves και των nice-to-haves. Μόλις καθορίσεις τα must-haves σου, η Earnshaw λέει να τα συμπεριλάβεις σε οποιαδήποτε δημιουργική συμφωνία καταλήξεις. Επιπλέον, να θυμάστε ότι είναι προσωρινό. «Στην πραγματικότητα, βρες μια ημερομηνία για να επιστρέψετε μαζί και να συζητήσετε αν αυτό που διαπραγματευτήκατε εξακολουθεί να είναι δίκαιο», λέει.
Όταν κάνετε χώρο και για τις δύο πλευρές να μοιραστούν τις ανάγκες τους και να επεξεργαστούν σε στιγμές σιωπής, μπορείτε να κάνετε διαπραγματεύσεις που είναι πραγματικά δίκαιες.
«Θυμηθείτε ότι η τέχνη της διαπραγμάτευσης δεν μπαίνει στο δρόμο σας», λέει ο Earnshaw. «Περισσότερο μαθαίνεις να βρεις τρόπους για να δημιουργήσει ένα νέο δρόμο, που βολεύει και τους δύο».
ΠΗΓΗ: wellandgood