Οι ειδικοί στις σχέσεις πολλές φορές έχουν κληθεί να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήμα όπως τί μπορεί να σημαίνει η απιστία σε μία σχέση; Πως μπορεί να την επηρεάσει; Γιατί οι άνθρωποι απατούν; Αν κάνει κάποιος μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για την απιστία θα δει πως υπάρχει η άποψη των ερευνητών πως η απιστία βοηθά τη σχέση. Είναι όμως αυτή η ιδέα πραγματικότητα; Πώς μπορεί μια σχέση που έχει πληγεί από μία τέτοια προδοσία της εμπιστοσύνης να ανακάμψει και μάλιστα να δημιουργήσει νέες βάσεις στη σχέση ή σε ένα γάμο;
Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγο BSc/MSc, Ψυχοθεραπεύτρια και ειδικευμένη στη Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία, πολλές έρευνες συχνά δίνουν την εντύπωση πως προσπαθούν να απενοχοποιήσουν συμπεριφορές και λάθη. Για παράδειγμα, «όσοι βρίζουν είναι πιο έξυπνοι» ή «όποιος αργεί στα ραντεβού του είναι πιο έξυπνος» και άλλες τέτοιου είδους έρευνες. Πολλές φορές παραφράζονται τα λόγια των πρωτότυπων άρθρων και κρατάμε ότι μας βοηθά να νιώθουμε καλά.
Τι οδηγεί τον άνθρωπο στην απιστία
- Πολλές φορές οι άνθρωποι μένουμε σε σχέσεις που δεν μας ικανοποιούν, που δεν είμαστε ερωτευμένοι κλπ. Φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι και δοκιμάζουμε εν δυνάμει νέους συντρόφους για να μπορέσουμε να χωρίσουμε. Ισως πράγματι να έχει χαθεί η επαφή με τον/την σύντροφο μας.
- Η έλλειψη ισορροπίας στην σχέση. Πολλές φορές τα ζευγάρια οικειοποιούνται ρόλους που δεν ταιριάζουν σε μία σχέση π.χ. ο ένας γονέας και ο άλλος παιδί. Έτσι πολλές φορές διεκδικούν εξουσία και ανεξαρτησία μέσω της απιστίας.
- Αυτοεκτίμηση. Μία απιστία πολλές φορές προκύπτει από την χαμηλή μας αυτοεκτίμηση. Πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από την προσοχή των άλλων, θέλουν να επιβεβαιώνονται διαρκώς και δεν τους αρκεί η επιβεβαίωση ενός μόνο ανθρώπου. Για τον ίδιο λόγο όμως μπορεί να ωθούν και τον/την σύντροφο στην απιστία αφού τον κάνουν να νιώθει λίγος και ανεπαρκής.
- Ο φόβος της δέσμευσης. Όταν η εμπλοκή μας ισχυροποιείται με έναν άνθρωπο και δενόμαστε συναισθηματικά μπορεί να υπάρξει άγχος και φόβος. Αυτό το άγχος για τη δέσμευση μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση κάποιους ανθρώπους.
Η σχέση μετά την απιστία
Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μία σχέση, και όπως λένε αυτά τα άρθρα, συγχωρέσουμε τον άλλον, έχετε σκεφτεί ποτέ πως θα είναι η σχέση στο εξής; Η αλήθεια είναι πως θα πάρει μία πολύ διαφορετική τροπή από πριν και αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβεί. Μια σχέση που κάνει επανεκκίνηση μετά από μία απιστία θα χαρακτηρίζεται από καχυποψία, θυμό, ενοχή και πόνο. Η προδοσία της εμπιστοσύνης είναι από τα πιο άσχημα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος και αυτό συμβαίνει καθώς το χτίσιμο της εμπιστοσύνης θέλει χρόνο και πολύ προσπάθεια. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως καταρρέει αυτόματα το οικοδόμημα της εμπιστοσύνης που χτίζει το ζευγάρι σε μία στιγμή.
Αν συγχωρεθεί η απιστία...
Πολλοί επιστήμονες και θεραπευτές θεωρούν πως με προσπάθεια και από τις 2 πλευρές μία σχέση μπορεί να ανακάμψει μετά την απιστία. Πράγματι, αν και οι δύο πλευρές είναι σε θέση να διαχειριστούν και να συγχωρέσουν μία απιστία, ίσως μπορεί να συμβεί. Δυστυχώς, όμως, θα υπάρχει για πάντα ανάμεσα στο ζευγάρι.
Ένα ακόμη πρόβλημα σε μία απιστία είναι πως εκτός από την εμπιστοσύνη, χάνεται και ο σεβασμός. Ο σεβασμός στον σύντροφο, στη σχέση αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό σε όποια από τις δύο πλευρές και να είμαστε. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τι είδους επαφή θέλουν με το άλλο φύλο, τουλάχιστον στον δυτικό πολιτισμό. Είναι ελεύθεροι να επιλέξουν να έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή να έχουν μία σχέση ή να δεσμευτούν μέσω του γάμου. Οι επιλογές έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες και υποχρεώσεις. Όταν για παράδειγμα επιλέγουμε να μην δεσμευόμαστε συναισθηματικά και να έχουμε περιστασιακές σχέσεις ενδέχεται να έχουμε έντονο το αίσθημα του κενού και της μοναξιάς. Έτσι και όταν επιλέγουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις σταθερές στον χρόνο η δέσμευσή μας έγκειται στο να μην προδώσουμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του συντρόφου μας.
Η απιστία έχει κυρίως να κάνει ψυχικά με την προδοσία και όχι τόσο με τη σεξουαλική επαφή. Σε όποια πλευρά και να βρίσκεσαι, τα συναισθήματα τις περισσότερες φορές είναι αρκετά οδυνηρά. Είτε νιώθεις προδομένος και ντροπιασμένος από την απιστία του συντρόφου είτε ένοχος που απίστησες, είναι ένα πλήγμα για τη σχέση και τον γάμο. Πολλές φορές μπορεί να μένουμε σε μία σχέση μετά την απιστία αλλά θα έπρεπε πρώτα να αναρωτηθούμε αν στην πορεία της σχέσης μπορούμε να αντέξουμε τις επιπτώσεις της στον ψυχισμό μας και στην δυαδική επαφή.
Πηγή: pshchology.gr