Η κυρία Αλεξάνδρα Σολδάτου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα κατάγματα στα μικρά παιδιά, για παράδειγμα, χτυπούν συναγερμό καθώς ένα στα τέσσερα έχει προκληθεί από κακοποίηση». Μάλιστα ανέφερε και παραδείγματα, όπως ένα περιστατικό με κάταγμα στο πόδι που διαγνώστηκε σε έξι μηνών παιδάκι, ενώ το είχε σε μάρσιπο ο πατέρας του. Όπως σημείωσε, ο πατέρας επικαλέστηκε πως έχοντας το παιδί στον μάρσιπο, έσκυψε να σηκώσει ένα τραπεζάκι, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του παιδιού. Ήταν ενα περιστατικό που χρειάστηκε μεγαλύτερη έρευνα, αν και ο πατερας υποστήριξε ότι ήταν ατύχημα. Στη συνέχεια έγιναν περαιτέρω εξετάσεις και προέκυψε ένα ακόμα παλιότερο κάταγμα και, όπως είναι λογικό, θεωρήθηκε ότι το παιδί μπορεί να ήταν θύμα πιθανής κακοποίησης.
Συστηματική ανίχνευση
Εξήγησε, άλλωστε, ότι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πρέπει να γίνεται συστηματική ανίχνευση με τα κατάλληλα κλινικά εργαλεία και όλοι να ακολουθούν μια ενιαία τεκμηριωμένη προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κλινική εξέταση στις Μονάδες Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών που υπάρχουν στα νοσοκομεία Παίδων όπως στο «Αγλαΐα και Παναγιώτη Κυριακού», στο Αττικόν στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου χαιρέτισε την εκδήλωση και επισήμανε πως, «είτε πρόκειται για σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική βία, είτε για εκμετάλλευση ή παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο, το φαινόμενο της κακοποίησης έχει σοβαρές, συχνά δραματικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού, που επηρεάζουν καθοριστικά και την ενήλικη ζωή του. Δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μία ανοιχτή πληγή για τα θύματα, που μπορεί να εμφανίσουν μετατραυματικό στρες, διαταραχές της διάθεσης ή της ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και να αδυνατούν να αναπτύξουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις».
Παράλληλα τόνισε πως «ως Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της βαρύτητας των αρμοδιοτήτων που μας αναλογούν, εποπτεύουμε με σχολαστικότητα τους φορείς παιδικής προστασίας και τις δομές φιλοξενίας, ενώ συμμετέχουμε με ενσυναίσθηση και ευθύνη στα προγράμματα υιοθεσίας και αναδοχής, ως ένας από τους τρεις αρμόδιους κρατικούς φορείς στην Κεντρική Μακεδονία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στον τομέα της πρόληψης και της επιμόρφωσης στη σχολική κοινότητα με συνεχόμενες δράσεις στα σχολεία για μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς».
Οι συνεργασίες της αστυνομίας
Από την πλευρά του ο υπαστυνόμος Β΄ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Λάζαρος Γρηγοριάδης συνέστησε στους εκπαιδευτικούς και τους φροντιστές παιδιών ψυχραιμία, εμπιστοσύνη στο παιδί και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, για να αντιμετωπίσουν, όσο το δυνατόν καλύτερα, περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης. Επιπλέον υπογράμμισε πως η σημερινή ημερίδα είναι πολύ σημαντική για να αντιληφθούν όλοι το πόσο σπουδαία είναι η προστασία της παιδικής ηλικίας και ειδικά από ανθρώπους φροντιστές, οι οποίοι είναι με παιδιά τα οποία μπορεί να είναι νήπια, ή παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία χρειάζονται ακόμα περισσότερη βοήθεια σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. «Εδώ πέρα βρισκόμαστε για να χτίσουμε ένα δίκτυο ασφαλείας προς αυτά τα παιδιά» πρόσθεσε. Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι εκπαιδευτικοί και οι φροντιστές παιδιών πρέπει να ακολουθούν σωστά τις διαδικασίες, ώστε να καταγγέλλονται τα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές και να αντιμετωπίζονται. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να δείχνουν πάνω απ' όλα ψυχραιμία και να εμπιστεύονται τα παιδιά. Ότι τους αναφέρουν να το μεταφέρουν στους προϊσταμένους τους, στην εισαγγελία και στην αστυνομία, χωρίς πάρα πολλές ερωτήσεις και επαναλήψεις των γεγονότων και πάνω από όλα να είναι συνεργάσιμοι με τις αρχές.
Παιδική πορνογραφία
Η Ψυχολόγος και Επιστημονική Συνεργάτιδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Ελένη Φουντωτού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά και στον τρόπο διαχείρισής τους. Συγκεκριμένα είπε ότι το Ινστιτούτο έλαβε κλήση από μητέρα που ζητούσε συμβουλές απο το CSI για τη 14χρονη κόρη της, που είχε επικοινωνία με άνδρες ηλικίας 40 έως 60 ετών ενώ ενημερώθηκε και για μια περίπτωση 12χρονου που ο πατερας του είχε εντοπίσει αλλαγή στη συμπεριφορά και ζητούσε απο την υπηρεσία να παρακολουθήσει το κινητό του. «Εμείς κρίναμε ότι δεν συνιστάται η παρακολούθηση του κινητού, χρειάστηκε μεσολάβηση δικηγόρου και αποδείξεις κακοποίησης» είπε η κυρία Φουντωτού. Αναφερόμενη σε μια τρίτη περίπτωση, είπε πως μητέρα εντόπισε στον υπολογιστή του πρώην συζύγου της, αναζητήσεις σε ιστοσελίδες κτηνοβασίας και παιδικής πορνογραφίας με πατέρες και παιδιά και ζήτησε την ακύρωση συνεπιμέλειας.
Η ιατροδικαστής Σαββίνα Τσουλτσίδου αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία αναγνωρίζει και διαχειρίζεται περιστατικά παιδικής κακοποίησης και αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα σωματικής κακοποίησης ανηλίκου, που αφορά σε ενδοοικογενειακή βία και συγκεκριμένα στη διερεύνηση κακοποίησης με περιστατικό αναφοράς ενός αγοριού 12 ετών που εξετάστηκε αρκετές φορές στο πλαίσιο υπόνοιας κακοποίησης με απλές στοματικές βλάβες.
«Πολυπαραγοντικό φαινόμενο η παιδική κακοποίηση»
«Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι η επιμόρφωση στο πλαίσιο του θεσμού του κοινωνικού συμβούλου, των υπεύθυνων της παιδικής προστασίας, στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης και των παιδικών σταθμών», υπογράμμισε η ψυχολόγος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας της Κεντρικής Μακεδονίας Ελένη Τσάνταλη.
«Διαπιστώσαμε ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιος κοινωνικός επιστήμονας, αλλά κάποιος εκπαιδευτικός άλλης ειδικότητας, όπως εικαστικών ή θεάτρου και δεδομένου ότι η παιδική κακοποίηση δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό και πολύ επίκαιρο, θεωρήσαμε ότι πρέπει ως Περιφέρεια να μεριμνήσουμε για την επιμόρφωση των υπευθύνων παιδικής προστασίας αλλά και για την ενημέρωση του κοινού που μπορεί να παρακολουθήσει την ημερίδα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα», εξήγησε η κυρία Τσάνταλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ