Η απόκρυψη των κακών ειδήσεων για το καλό τους δεν είναι λύση γιατί τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν όταν κάτι δεν πάει καλά.
Θα αρχίσουν να φαντάζονται κάθε λογής πράγματα για να εξηγήσουν τις αλλαγές που παρατηρούν μέσα στην οικογένεια.
Τα παιδιά έχουν επίσης πολύ καλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουν την αλήθεια από ό,τι συχνά νομίζετε. Προσαρμόζονται επίσης, καλύτερα στις αλλαγές όταν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.
Πως να μιλήσετε για τον καρκίνο στο παιδί σας
Δώστε χρήσιμες πληροφορίες: χρησιμοποιήστε τις σωστές λέξεις όπως «καρκίνος» ή «χημειοθεραπεία».
Αυτό που είναι σημαντικό, εκτός από την επιλογή των λέξεων, είναι να καταλάβει το παιδί ότι ο καρκίνος είναι μια συγκεκριμένη και μάλλον σοβαρή ασθένεια που απαιτεί κατάλληλη θεραπεία.
Ενημερώστε τα παιδιά για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η συζήτηση για τη θεραπεία είναι απαραίτητη. Αυτό καθησυχάζει το παιδί για το τι γίνεται για τη φροντίδα του γονέα του. Γενικά, αυτές οι λίγες πληροφορίες είναι αρκετές στην αρχή.
Ένας «χρυσός» κανόνας: Πείτε την αλήθεια αλλά φιλτράρετέ την έτσι ώστε, ο όγκος και η πολυπλοκότητα των πληροφοριών να είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.
Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, ίσως είναι καλύτερο να τα ενημερώσετε αρχικά όλα μαζί.
Στη συνέχεια, μπορείτε να το συζητήσετε ξανά με κάθε παιδί ξεχωριστά, ώστε να λάβετε υπόψιν την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία κάθε παιδιού.
Μιλήστε επίσης για τις επιπτώσεις της θεραπείας σας στην καθημερινή τους ζωή: π.χ. πείτε «Δεν μπορώ να σε πάω αύριο στο σχολείο γιατί πρέπει να πάω στο νοσοκομείο για τη θεραπεία μου».
Καθησυχάστε το παιδί ότι πάντα θα είναι κάποιος δίπλα του. Εξηγήστε ότι η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, που δεν είναι συμπτώματα της νόσου. Καθησυχάστε το, πείτε στο παιδί σας ότι δεν φταίει για την ασθένειά σας. Εξηγείστε επίσης ότι ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός.
Επίσης, είναι σημαντικό να επισημάνετε ότι λόγω της ασθένειας, ενδέχεται να είστε πιο κουρασμένος ή ευερέθιστος από το συνηθισμένο.
{https://www.youtube.com/watch?v=r3D6KKuCS5U&list=PLzaO07xWEpD72rVYE8PlFUZdzd9ZeN3FZ}
Ακόμα, μια κουβέντα σχετικά με τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει το παιδί σας και το πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη. Ένα παιδί έχει το δικαίωμα να αισθάνεται θλίψη ή θυμό.
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι σημαντικό το παιδί σας να μπορεί να διατηρήσει μια συγκεκριμένη ρουτίνα, με δραστηριότητες που του αρέσουν, αλλά και σύμφωνα με τους συνήθεις οικογενειακούς κανόνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το να υποστηρίζετε το παιδί σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ενθαρρύνετέ το να κάνει ερωτήσεις.
Είναι αναγκαίο το παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να μιλήσει γι'αυτό που θέλει. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα το ενημερώνετε πάντα για σημαντικά θέματα.
Τέλος, μπορεί να είναι χρήσιμο να ενημερώσετε τους δασκάλους τους προπονητές και άλλους υπεύθυνους των δραστηριοτήτων του παιδιού σας σχετικά με την ασθένειά σας, καθώς λόγω της ιδιότητάς τους, μπορούν να παρατηρούν τυχόν ασυνήθιστη συμπεριφορά.
Μην διστάσετε να κάνετε όλες τις ερωτήσεις σας και επίσης να ζητήσετε συμβουλές από την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί στο νοσοκομείο, σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με το παιδί σας.