Σε μείζον θέμα ψυχικής υγείας παγκοσμίως εξελίσσεται η κατάθλιψη καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επηρεάζει περίπου το 5% του ενήλικου πληθυσμού.
Μόνο στις ΗΠΑ το 2020, 21 εκατομμύρια ενήλικες εκδήλωσαν τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μέσα στην χρονιά.
Ήδη παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει τυχόν αλλαγές στον τρόπο ζωής με μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Μια έρευνα του 2014 είχε καταλήξει τότε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και τρόφιμα ολικής άλεσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εκδήλωση κατάθλιψης. Και το 2022, μια σύνοψη σχετικών μελετών, έδινε στοιχεία για την ευεργετική επίδραση της άσκησης στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Πόση άσκηση όμως χρειαζόμαστε τελικά για να υπάρξει θετικός αντίκτυπος;
Την απάντηση δίνουν Ιρλανδοί μελετητές με την δημοσίευση στο JAMA Network OpenTrusted Source των συμπερασμάτων στα οποία έφτασαν ύστερα από μια έρευνα 10 ετών σε άτομα ηλικίας 50 ετών και πάνω.
Στη μελέτη, την οποία χρηματοδότησε το Συμβούλιο Ερευνών Υγείας της Ιρλανδίας, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αρκεί ένα γρήγορο περπάτημα 20 λεπτών, 5 φορές την εβδομάδα για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος κατάθλιψης.
“Η κατάθλιψη είναι δυστυχώς πλέον πολύ διαδεδομένη στον ηλικιωμένο ενήλικο πληθυσμό και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της γνωστικής έκπτωσης, της θνησιμότητας και της αυτοκτονίας. […] Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ήδη στο παρελθόν ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Ωστόσο, κανείς δεν είχε ερευνήσει ακόμη ποια είναι η ελάχιστη σωματική δραστηριότητα που μπορεί να ωφελήσει προς αυτή την κατεύθυνση”, τονίζει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Eamon Laird, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας.
Υπάρχει όφελος από κάθε είδος άσκησης;
Οι μελετητές έλαβαν στοιχεία από 4.016 συμμετέχοντες με 5 σημεία χρονικής αναφοράς από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Δεκέμβριο του 2018. Πήραν υπόψιν δημογραφικούς παράγοντες, την κατάσταση υγείας των συμμετεχόντων και την καθημερινή τους ρουτίνα και κατόπιν κατέγραψαν και διαβάθμισαν τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα που εντόπισαν.
Οι συμμετέχοντες έδιναν αναφορά και για την φυσική τους δραστηριότητα, καταγράφοντας το χρονικό διάστημα, την διάρκεια αλλά και την ένταση της, με διαβάθμιση από έντονη, μέτρια ή ακόμα και ήπια, τόσο όσο το απλό περπάτημα.
“Διαπιστώσαμε ότι οι ηλικιωμένοι που εκτελούσαν μόλις 20 λεπτά την ημέρα, για 5 ημέρες την εβδομάδα, μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης και 43% χαμηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης της ίδιας της νόσου, σε σχέση με εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου” επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης.
Η αύξηση της έντασης στην άσκηση, βελτίωνε αναλογικά και το όφελος, προσθέτουν οι ειδικοί. Όσοι ασκούνταν περισσότερο, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνους με ηπιότερης έντασης φυσική δραστηριότητα.
Όφελος και για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα
Η ευεργετική επίδραση της άσκησης αναφορικά με την κατάθλιψη, καταγράφηκε και στους συμμετέχοντες που αντιμετώπιζαν χρόνια νοσήματα με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι στην ουσία τίθεται σε λειτουργία μια αλυσίδα βελτίωσης δεικτών στους οποίους εμπλέκονται διαφορετικοί μηχανισμοί του οργανισμού όπως είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, η ικανότητα αντιμετώπισης φλεγμονών και η βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας.
Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων επηρεάζοντας την διάθεση και μειώνοντας την επίπτωση του στρες. Παράλληλα, καθώς ασκούμαστε αυξάνεται το επίπεδο των ενδορφινών στον οργανισμό, που είναι μεταξύ άλλων και ένα φυσικό “παυσίπονο” που ανακουφίζει τον σωματικό πόνο.
Το κέρδος, μεγιστοποιείται όταν η άσκηση συνδυάζεται με καλές διατροφικές συνήθειες και πιο υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής, καταλήγουν οι ειδικοί.
Πηγές: www.medicalnewstoday.com