Η δρ. Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα ανέφερε πως με βάση τα ευρήματά μας, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Child Psychology and Psychiatry, φαίνεται πως η μελατονίνη θα μπορούσε να μειώσει τις πράξεις αυτοτραυματισμού σε νεαρά άτομα, ιδιαίτερα σε έφηβα κορίτσια με άγχος ή κατάθλιψη.
Τι είναι η μελατονίνη;
Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη μοριακού βάρους που παράγεται από ζώα, φυτά και μικρόβια. Στα ζώα τα επίπεδα των συγκεντρώσεών της στο αίμα αυξομειώνονται ακολουθώντας έναν ημερήσιο κύκλο, επιτρέποντας έτσι τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σε αρκετές βιολογικές λειτουργίες. Πολλές φορές αυτή η ορμόνη έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν.
Επίσης, η μελατονίνη είναι το πιο κοινό φάρμακο ύπνου που συνιστάται για παιδιά και εφήβους στη Σουηδία. Είναι ασφαλέστερο από πολλούς άλλους τύπους φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για προβλήματα ύπνου, με χαμηλό κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, υπερβολικής δόσης ή εξάρτησης.
Η μελετονίνη μπορεί να μειώσει τις πράξεις αυτοτραυματισμού; Τι έδειξε η έρευνα
Η επιστήμονας και η ομάδα της χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Σουηδία, εντοπίσαν περισσότερα από 25.000 παιδιά και εφήβους, ηλικίας έξι έως 18 ετών, που άρχισαν να χρησιμοποιούν μελατονίνη μεταξύ 2006 και 2013.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μελατονίνη ήταν διαθέσιμη στη Σουηδία μόνο με ιατρική συνταγή, γεγονός που μας επέτρεψε να συλλάβουμε όλη τη χρήση μελατονίνης» ανέφερε η ερευνήτρια με την ομάδα της και πρόσθεσε πως «εξετάσαμε τα ποσοστά τυχαίων και εκ προθέσεως τραυματισμών το έτος πριν και μετά την έναρξη της χρήσης μελατονίνης. Εξετάσαμε επίσης εάν οι νέοι στη μελέτη μας είχαν ψυχιατρικές διαγνώσεις».
Οι μελέτες παρατήρησης συνήθως συγκρίνουν δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, όπως χρήστες μελατονίνης και μη. Ωστόσο, αυτές οι ομάδες μπορεί να διαφέρουν με άλλους τρόπους που μπορεί να θολώσουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, όπως η γενετική τους, το οικογενειακό περιβάλλον και οι ψυχιατρικές διαγνώσεις.
«Για να λάβουμε υπόψη την επίδραση παραγόντων μοναδικών για κάθε άτομο, χρησιμοποιήσαμε ένα σχέδιο μελέτης που συγκρίνει κάθε άτομο με τον εαυτό του και παρατηρεί τις επιδράσεις που έχει όταν παίρνει ή όχι μελατονίνη» ανέφεραν.
«Παρατηρήσαμε ότι τυχαίοι τραυματισμοί, όπως πτώσεις ή ατυχήματα κατά τη μεταφορά, συνέβησαν με αρκετά παρόμοια ποσοστά πριν και μετά την έναρξη της μελατονίνης. Ωστόσο, ο σκόπιμος αυτοτραυματισμός και η δηλητηρίαση αυξήθηκαν λίγο πριν από τη συνταγογράφηση της μελατονίνης και μειώθηκαν περίπου στο μισό τους μήνες που ακολούθησαν την έναρξη της θεραπείας» πρόσθεσαν.
Η αύξηση του αυτοτραυματισμού πριν από την έναρξη της λήψης μελατονίνης μπορεί να σχετίζεται με τα συμπτώματα που οδήγησαν στην επίσκεψη στο γιατρό στην οποία συνταγογραφήθηκε το φάρμακο. Τα κορίτσια είχαν περίπου πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να βλάψουν τον εαυτό τους σε σύγκριση με τα αγόρια, επομένως η μείωση μετά τη χρήση μελατονίνης ήταν πιο δραματική για τα κορίτσια.
Περίπου το 87% των νέων που ξεκινούσαν θεραπεία με μελατονίνη είχαν επίσης ψυχιατρική διάγνωση. Η πιο κοινή ήταν η ΔΕΠΥ, ακολουθούμενη από το άγχος, την κατάθλιψη και τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Η μείωση του αυτοτραυματισμού και της δηλητηρίασης ήταν ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ των έφηβων κοριτσιών με κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές.
«Για να ελέγξουμε εάν η χρήση άλλων φαρμάκων μπορεί να έχει επηρεάσει τα ευρήματά μας, επαναλάβαμε τις αναλύσεις εξαιρουμένων των χρηστών αντικαταθλιπτικών. Προέκυψε το ίδιο μοτίβο αποτελεσμάτων. Αυτό υποδηλώνει ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα μειωμένα ποσοστά αυτοτραυματισμού, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι η ψυχοθεραπεία ή η χρήση ψυχιατρικών φαρμάκων εκτός των αντικαταθλιπτικών μπορεί να έχουν επηρεάσει τα ευρήματα» δήλωσε η δρ Σάρα Μπέργκεν
Γιατί η μελατονίνη μπορεί να μειώσει αυτού του είδους τις πράξεις;
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η μελατονίνη μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Ο πρωταρχικός λόγος είναι γιατί πιθανότα οι άνθρωποι παίρνουν καλύτερες αποφάσεις όταν είναι πιο ξεκούραστοι. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου που συχνά συνοδεύουν το άγχος και την κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να έχουν λιγότερες σκέψεις στο να βλάψουν τον εαυτό τους.
Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η μελατονίνη τροποποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται τον πόνο, δυνητικά καθιστώντας τους ανθρώπους που τη λαμβάνουν λιγότερο ευαίσθητοι στον πόνο.
Τέλος, η μελατονίνη μπορεί να αντιπροσωπεύει μόνο μια πτυχή της φροντίδας που λαμβάνουν οι νέοι όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και άλλα προβλήματα. Εκτός από την ψυχοθεραπεία και άλλα φάρμακα, η αυξημένη παρακολούθηση από γονείς και γιατρούς μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στις αλλαγές συμπεριφοράς.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η μελατονίνη θα μπορούσε να μειώσει τις πράξεις αυτοτραυματισμού σε νεαρά άτομα, ιδιαίτερα σε έφηβα κορίτσια με άγχος ή κατάθλιψη. Το εάν αυτό ισχύει και για τους ενήλικες είναι ένα ερώτημα που χρήζει περαιτέρω έρευνας» ανέφεραν οι ερευνητές.
Για τους νέους που παλεύουν με προβλήματα ύπνου λόγω άγχους ή κατάθλιψης, η μελατονίνη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο φάρμακο, ακόμη και αν διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή, κατέληξαν οι ερευνητές.
Πηγή: the conversation