Συγκεκριμένα, οι Πανελλαδικές για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ την Πέμπτη, 30 Μαΐου και γι' αυτούς των ΓΕΛ την αμέσωβς επόμενη μέρα, την Παρασκευή, 31 του μηνός. Στην διαγωνιστική περίοδο, η συγκέντρωση, η ψυχική υγεία και ο ύπνος -φυσικά και η σωστή προετοιμασία καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς- αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των υποψηφίων στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά που θα βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν ένα πιο αποδοτικό διάβασμα και άρα να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για το μέλλον τους.
Η σωστή συγκέντρωση και η ικανότητα θα βοηθήσει σημαντικά την προσοχή των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της μελέτης και είναι απαραίτητες για να επεξεργαστούν και να απορροφήσουν την εξεταστέα ύλη στην τελευταία και πιο σημαντική επανάληψη της χρονιάς.
1. Οργανώστε τον χώρο μελέτης: ήρθε η ώρα να σηκωθείτε από το βολικό σμας κρεβάτι και να θέσετε σε πιο ορθολογικές βάσεις το διάβασμά σας στο γραφείο. Ένα τακτοποιημένο μέρος για διάβασμα θα βοηθήσει να «τακτοποιήσετε» και τις σκέψεις σας και την αφομοίωση της ύλης. Η οργάνωση είναι το παν!
2. Επιλέξτε ένα ήσυχο δωμάτιο: Καλό είναι ο χώρος μελέτης που θα επιλέξετε να είναι πάντα ο ίδιος και ήσυχος. Θόρυβοι όπως αυτοί άλλων άτομων της οικογένειας που μπορεί να συζητούν ή αυτοί μιας ανοιχτής τηλεόρασης ή ραδιοφώνου, επίσης μπορεί να διασπάσουν τη προσοχή σας.
3. Ενίσχυστε τη μνήμη σας εάν αυτό είναι απαραίτητο: Επιλέξτε ένα συμπλήρωμα B-complex για να καταφέρετε να αποδώσετε καλύτερα και με πιο καθαρό μυαλό στο διάβασμά σας. Αυτές οι βιταμίνες έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της μνήμης.
Η καλή ψυχική υγεία
Η ψυχική και συναισθηματική υγεία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς οι υψηλές πιέσεις και το στρες μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση σας και να μειώσουν την ικανότητά σας να ανταποκριθείτε στις υψηλές απαιτήσεις των εξετάσεων.
1. Οργανώστε σωστά τον χρόνο μας: Κατανείμετε τον χρόνο μας αποτελεσματικά, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα μελέτης που να σας επιτρέπει να καλύψετε όλα τα μαθήματα, αφήνοντας και τον απαιτούμενο χρόνο για χαλάρωση και αναψυχή. Δραστηριότητες δηλαδή που σας ανανεώνουν και σας χαλαρώνουν. Αυτές μπορεί να είναι η άσκηση, μια έξοδος με φίλους μας ή ακόμα και χαλάρωση στον καναπέ του σπιτιού.
2. Φτιάξτε πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες της μελέτης: Πρόκειται για την τελευταία και πιο σημαντική επανάληψη επί της ύλης. Εάν όλη τη χρονιά υπήρξατε συνεπείς με τη μελέτη σας, η τελική ευθεία ίσως να σας φανεί πανεύκολη. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχουν κάποια μικρά κενά. Βάλτε τα, λοιπόν, σε άμεση προτεραιότητα ώστε να τα καλύψετε με τη βοήθεια των καθηγητών σας και θα δείτε ότι η επαναληπτική μελέτη θα είναι κάπως πιο εύκολη.
3. Το αχρείαστο άγχος: Προφανώς και θα αγχωθείτε ως ένα βαθμό -μπορεί να σας φανεί και ελαφρώς δημιουργική όλη αυτή διαδικασία- αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Χρειάζεται λίγη χαλαρότητα και αρκετή ψυχραιμία. Το υπερβολικό άγχος δε θα σας βοηθήσει σε κανένα στάδιο της ζωής σας, οπότε πρέπει να μάθετε να το διαχειρίζεστε. Πολύ πιθανό να χρειαστείτε κάποιο συμπλήρωμα για τον έλεγχο του άγχους, καλύτερα ωστόσο να το αποφύγετε!
4. Ξεκουράστε το μυαλό σας: υπάρχουν συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ξεκουράσετε τον εγκέφαλό σας που σίγουρα θα είναι γεμάτος από... εξισώσεις! Επιλέξτε κάποιο συμπλήρωμα με βαλεριάνα ή κάποια πολυφόρμουλα.
Κλειδί ο ποιοτικός ύπνος
Ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο καλός ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και την αποκατάσταση του εγκεφάλου, επιτρέποντάς σας να λειτουργείτε στο βέλτιστο επίπεδο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
1. Αφήστε τα ξενύχτια για μετά τις εξετάσεις. Όσοι θεωρείτε ότι ξενυχτώντας θα γράψετε καλύτερα, κάνετε λάθος όσο καλοί μαθητές κι αν είστε. Το μυαλό θέλει ξεκούραση για να αφομοιώσει καλύτερα την ύλη. Πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα και το πρωί με το μυαλό καθαρό το διάβασμά σας θα είναι σίγουρα πιο αποδοτικό.
2. Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου: Προσπαθείστε να κοιμάστε νωρίς και να ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα καθημερινά, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
3. Ενισχύστε αν το χρειάζεστε το νευρικό σας σύστημα: Ξεκινήστε με κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου, ώστε να νιώσετε λιγότερη κούραση και κόπωση και έτσι θα αρχίσετε να κοιμάστε καλύτερα.
4. Ενισχύστε την Ορμόνη του ύπνου. Η συμπλήρωση του οργανισμού σας με ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επιφέρει αυτή την επιθυμητή ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, ώστε να καταπολεμήσετε με φυσικό τρόπο την αϋπνία. Η μελατονίνη μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθεί κάποιος, αυξάνει τον συνολικό χρόνο ύπνου και βελτιώνει την ποιότητά του.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμάστε ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της διαδρομής προς την ενήλικη ζωή η οποία μπορεί να προσφέρει αρκετές ευκαιρίες καριέρας αρκεί να κάνετε τη σωστή επιλογή.