Αν έχεις πόνο στη μέση, τότε η ξεκούραση στο κρεβάτι μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη ειδικά άμα αυτός ο πόνος είναι μεγάλος όταν κάθεσαι ή όταν είσαι όρθιος. Ωστόσο, είναι καλό να περιορίσεις την ξεκούραση στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας σε λίγες ώρες για όχι παραπάνω από 2 μέρες. Και αυτό γιατί το να περάσεις υπερβολικό χρόνο στο κρεβάτι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά όφελος.
Αν θες να ξαπλώσεις οριζόντια, κάνε το σε ένα κρεβάτι ή σε ένα καναπέ, σε μία άνετη θέση για σένα. Για να χαλαρώσεις τον πόνο στη μέση, προσπάθησε να βάλεις ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σου και:
- ανάμεσα στα γόνατά σου όταν ξαπλώνεις στο πλάι
- κάτω από τα γόνατά σου όταν ξαπλώνεις ανάσκελα
- κάτω από τους μηρούς σου όταν ξαπλώνεις μπρούμητα.
Αυτές οι θέσεις μειώνουν τις δυνάμεις που ασκούνται στη μέση σου όταν κάθεσαι ή όταν στέκεσαι όρθιος. ειδικά στους δίσκους, τους συνδέσμους και τους μυς
Η υπερβολική ανάπαυση στο κρεβάτι μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα
Η ανάπαυση στο κρεβάτι δεν αποτελεί πλέον τη θεραπεία για μέτρια καταπόνηση στην πλάτη. Αν και ελαχιστοποιεί το πόνο στην κάτω σπονδυλική στήλη, μπορεί επίσης να δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Αν περάσεις πάρα πολύ χρόνο στο κρεβάτι αποδυναμώνεις τους μύες σου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για την υποστήριξη της πλάτης.
Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα. Η αδράνεια αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου αίματος στις φλέβες της λεκάνης και των ποδιών σας. Αυτό μπορεί να βλάψει την προσβεβλημένη φλέβα. Εάν ένα κομμάτι του θρόμβου σπάσει, μπορεί να συσσωρευτεί στους πνεύμονες. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται πνευμονική εμβολή, μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Αλλά υπάρχει ένας άλλος καλός λόγος για τον περιορισμό της ανάπαυσης στο κρεβάτι: καλά σχεδιασμένες ερευνητικές δοκιμές δείχνουν ότι μια πρόωρη επιστροφή στη σωματική δραστηριότητα ή εργασία - με κάποιους περιορισμούς ή ελαφριά εργασία, εάν είναι απαραίτητο - είναι καλύτερη από το να ξεκουράζεστε στο κρεβάτι και να μένετε στο σπίτι για παρατεταμένη περίοδο .
Τι είδους στρώμα είναι καλύτερο για άτομα με πόνο στην πλάτη;
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν περίπου το ένα τρίτο της ζωής τους στο κρεβάτι. Επομένως, το στρώμα που θα διαλέξετε αποτελεί μία επένδυση για την υγεία σας.
Δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα για αυτό το θέμα, αλλά μερικές μελέτες προσφέρουν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Στο παρελθόν, οι γιατροί συχνά συνιστούσαν πολύ σκληρά στρώματα. Ωστόσο, μια μελέτη δείχνει ότι αυτή η σύσταση ίσως να μην είναι σωστή. Ειδικότερα, στη μελέτη 313 άτομα κοιμόντουσαν σε ένα μεσαίο - σκληρό στρώμα ή ένα σκληρό στρώμα για τρεις μήνες. Εκείνοι με τα μεσαία-σκληρά στρώματα ανέφεραν λιγότερο πόνο όταν ξάπλωναν στο κρεβάτι, καθώς και λιγότερη αναπηρία που σχετίζεται με τον πόνο σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνταν στα σκληρά στρώματα.
Μια άλλη αναφορά, που βασίστηκε σε μια έρευνα στην αίθουσα αναμονής για 268 ασθενείς με πόνο στην πλάτη, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν σε ορθοπεδικά (πολύ σκληρά) στρώματα είχαν τη χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, ενώ δεν υπήρχε διαφορά στην ποιότητα ύπνου μεταξύ μεσαίων και σκληρών στρωμάτων.
Όσον αφορά στα μαλακότερα στρώματα υπάρχουν 2 ενδεχόμενα. Στην καλή περίπτωση μπορεί να ανταποκρίνονται στις φυσικές καμπύλες του σώματός σας και μπορεί να βοηθήσουν τις αρθρώσεις σας να ευθυγραμμιστούν ευνοϊκά. Ωστόσο, υπάρχει και το αρνητικό σενάριο να βυθιστείτε τόσο βαθιά ώστε οι αρθρώσεις σας να στρίβονται και να πονάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επομένως, ένας τρόπος για να βρείτε το στρώμα των ονείρων σας είναι να δοκιμάσετε διαφορετικά.
ΠΗΓΗ: HarvardMedicalSchool