Έτσι λοιπόν οι Benjamin Kaveladze, Jonathan Schooler και Oliver Sng, και οι τρεις διακεκριμένοι καθηγητές φυσιολογίας και νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μπήκαν στην διαδικασία να ερευνήσουν τον έρωτα. Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στο theconversation.com οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να βλέπουν την ρομαντική αγάπη σήμερα νομίζοντας ότι είναι όπως αυτή που παρουσιάζεται στα ριάλιτι σόου τύπου “The Bachelor”. Κάποιοι νομίζουν ότι πρόκειται για δύναμη που δένει δύο ανθρώπους και αισθάνονται ότι είναι αυτό που περιγράφεται ως «καρμικό». Η έρευνα των καθηγητών πάντως αναφέρει ότι οι μαγικές σκέψεις της μοιραίας αγάπης και του έρωτα και οι λεγόμενες θεωρίες πίσω από τις «αδερφές ψυχές» είναι κάτι πολύ συχνό και κάτι που αισθάνονται βαθιά οι άνθρωποι. Και αν νομίζετε ότι διαβάζοντας μέχρι εδώ δεν θέλετε να φάτε τα μαλλιά σας, συνεχίστε.
Όπως αναφέρουν οι καθηγητές όπως οι ερευνητές ψυχολογίας ενδιαφέρονται για τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων και τη συμπεριφορά τους, αντίστοιχα εκείνοι ως καθηγητές φυσιολογίας θέλησαν να κάνουν την εξής υπόθεση :«Γιατί η αγάπη βιώνεται ως κάτι μαγικό;». Με την ερώτηση αυτή ως αφετηρία προσπάθησαν να δώσουν μια λογική απάντηση από αυτές που ψάχνουν οι «ερωτοχτυπημένοι» εναγωνίως. Θα έπρεπε να εμπιστεύεται κανείς την καρδιά του για να είναι ευτυχισμένος παρόλο που η αγάπη από μόνη της είναι ένα χάος πέρα από τη χαρά που φέρνει; Ή μήπως θα έπρεπε να αποφύγει κανείς την τάση της μαγικής σκέψης γύρω από την αγάπη με σκεπτικισμό και να πασχίζει να βρει λογική στην αναζήτηση της σχέσης που τον «γεμίζει»; Σας έφυγε το κλαπέτο; Συνεχίστε, συνεχίστε…
Τι είναι αγάπη και τι γυρεύει αυτή από μένα;
Η ρομαντική αγάπη βασανίζει τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κάποτε βασάνιζε τους ποιητές πιο συχνά, μετά φτάσαμε να την σκέφτονται και οι παραγωγοί στην τηλεόραση. Τα ερωτικά γράμματα που γράφτηκαν πριν από 4.000 χρόνια πριν στη Μεσοποταμία είναι παρόμοια με αυτά που γράφονται σήμερα και παρόλο που υπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες, οι ιστορίες και οι προσδοκίες γύρω από την ρομαντική αγάπη ως φαινόμενο εμφανίζεται ως κάτι παγκόσμιο. Γιατί όμως είναι η αγάπη μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου; Η έρευνα που έκαναν αναζητεί αυτή την απάντηση μέσα από τους φακούς της εξελικτικής ψυχολογίας.
Η εξελικτική ψυχολογία βασίζεται στη ιδέα ότι οι άνθρωποι σκέφτονται και πράττουν με τον τρόπο που κάνουν σήμερα γιατί πριν εκατοντάδες χρόνια οι πρόγονοί μας είχαν χαρακτηριστικά που τους έκαναν να σκέφτονται και να πράττουν με τρόπο που να επιβιώνουν και να αναπαράγονται και είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που περνούν από γενιά σε γενιά. Μέσα από τη διαδικασία αυτή το ανθρώπινο μυαλό εξελίχθηκε, ώστε να βάζει σε προτεραιότητα πράγματα που αφορούν την επιβίωση και την αναπαραγωγή του, όπως είναι τα τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και οι ιδανικοί σύντροφοι που ενδεχομένως θα τους χαρίσουν έναν υγιή απόγονο.
Κατά πόσο βοηθούσε όμως τους προγόνους μας η αίσθηση του έρωτα και η παράλογη πεποίθηση ότι η σχέση που μπορεί να αναπτύξουμε με κάποιον ότι ήταν «γραφτό» να συμβεί στην επιβίωση και την αναπαραγωγή; Κατά μια έννοια το «κλειδί» της αγάπης τουλάχιστον στα αρχαία χρόνια έγκειται στη καλή συμφωνία μεταξύ των δύο ατόμων.
Η αγάπη είναι σαν υπογράφεις συμβόλαιο (sic)
Γιατί οι άνθρωποι υπογράφουν συμβόλαιο για τα διαμερίσματά τους αφού μετά από λίγο καιρό μπορεί να βρουν κάτι καλύτερο; Η απάντηση όπως περιγράφουν οι καθηγητές έγκειται στο γεγονός ότι η αναζήτηση του τέλειου διαμερίσματος ή τέλειου ενοικιαστή είναι αρκετά ενοχλητική και κοστίζει ως διαδικασία για αυτό μια μακρόχρονη δέσμευση σε ένα συμβόλαιο που έχει μεν κάποιες ατέλειες μπορεί να είναι αρκετή. Η υπογραφή παρέχει τον κρίσιμο δεσμό και κρατάει μακριά τους πειρασμούς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πάντως αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα αναφορικά με την επιλογή συντρόφου. Τα άτομα που συνήθως επιλέγουν μονογαμικές σχέσεις διαρκούν τουλάχιστον τόσο όσο χρειάζεται για να μεγαλώσουν ένα παιδί. Πέρα από αυτόν τον λόγο υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χωρίσεις για να βρεις έναν καλύτερο σύντροφο. Η αναζήτηση ενός ιδανικού συντρόφου είναι πάντως μια πρόκληση και τα ραντεβού δεν είναι πάντα μια ευχάριστη διαδικασία. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί είναι να μην αναζητούμε την τελειότητα (ποια τελειότητα καλοί μου άνθρωποι;) αλλά να επιθυμούμε την σχέση με έναν αρκετά καλό σύντροφο. Παρόλα αυτά η εξελικτική διαδικασία μπορεί πράγματι να δημιούργησε την αγάπη ως ένα σύμφωνο επιβίωσης βιολογικά μιλώντας, αλλά παράλληλα λειτουργεί και σαν μια μεθυστική επιβράβευση που σου υπενθυμίζει ότι: «Ναι! Κατάφερες να βρεις το ιδανικό ταίρι».
Η μεγάλη παρένθεση
Έτσι, παρόλο που ο έρωτας βοηθά στην σεξουαλική αναπαραγωγή, η αγάπη είναι μέρος της ζωής και των γκέι και των ασέξουαλ ατόμων και γενικά των ατόμων που δεν επιθυμούν να αναπαραχθούν. Οι ερευνητές που μελετούν την εξέλιξη των ατόμων που εκλυονται σεξουαλικά από το ίδιο φύλο υποστηρίζουν ότι οι ρομαντικές σχέσεις μπορούν να προσφέρουν προσαρμοστικά πλεονεκτήματα ακόμα και χωρίς την αναπαραγωγική διαδικασία. Όπως αναφέρουν από εξελικτική άποψη δεν υπάρχει νορμάλ ή ιδανικός τρόπος ζωής.
Η αγάπη σε κρατά...δεσμευμένο
Αφού περάσει η φάση του έρωτα, η αγάπη διασφαλίζει ότι η δέσμευση θα κρατήσει με αρκετούς τρόπους. Αρχικά, η αγάπη κάνει τους άλλους πιθανούς συντρόφους να δείχνουν λιγότερο επιθυμητοί και λιγότεροι ελκυστικοί σε σχέση με το πως τους βλέπουν τα άτομα που είναι single. Αυτό το σκεπτικό κάνει τον σύντροφο κάποιου να φαίνεται κελεπούρι και αποθαρρύνει τους ανθρώπους που είναι σε σχέση να αναζητήσουν άλλες ρομαντικές επιλογές. Επίσης, όπως αναφέρουν οι καθηγητές ο έρωτας προκαλεί ζήλια και η ζήλια υπάρχει για να «φρουρεί» τις δυνητικές απειλές που μπορεί να παρουσιαστούν. Παρόλο που η ζήλια είναι ένα βάρος και έχει δυσάρεστες συνέπειες στον ακραίο της βαθμό, οι εξελικτικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποτρέψει την απιστία και την προσπάθεια κάποιον να «κλέψει» το ταίρι μας.
Γιατί οι μαγικές πεποιθήσεις για τον έρωτα μπορεί να φανούν χρήσιμες
Η ερευνά τους επίσης υποστηρίζει ότι η μαγική σκέψη μπορεί να βοηθήσει κάποιον να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Σε αντίθεση με τη συμφωνία που κάνουμε όσον αφορά ένα συμβόλαιο, τα συναισθήματα μπορεί να φέρουν ταραχή και δεν μπορούν να προβλεφθούν. Αν κάποιος πιστεύει ότι η σχέση του ήταν μοιραία, καρμική, μαγική αυτό το συναίσθημα λειτουργεί σαν «κόλλα» που βοηθά το ζευγάρι να παραμείνει μαζί για πολλά χρόνια.
Την ώρα που η μαγική πεποίθηση ότι η μοιραία αγάπη είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για ένα υποκειμενικό λογικό σφάλμα, αν όντως βοηθά και λειτουργεί σαν «τσιμέντο» για μια μακροχρόνια σχέση με έναν καλό σύντροφο που γεμίζει τον άλλο, τότε μπορεί κανείς τη χαρακτηρίσει «σοφή». Ο νευροεπιστήμονας Karl Deisseroth αναφέρει ότι « ο έρωτας είναι ένας παράλογος δεσμός που γίνεται λογικός χάρη στη αρετή της ίδιας του της ύπαρξης».
Έτσι, ακόμα και αν η μαγική σκέψη δεν βγάζει νόημα, βγάζει νόημα το γεγονός ότι όταν αγαπάς νιώθεις μαγικά. Η μαγεία της αγάπης βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν ισχυρούς δεσμούς που είναι απαραίτητοι ώστε να διαιωνίσουν τα γονίδιά τους.
Μην το υπεραναλύεις
Μπορεί να μην ξέρεις αν επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις τη μαγική σκέψη ως εργαλείο, ωστόσο όπως αναφέρουν οι καθηγητές αν δεν αφεθείς σε αυτό, τότε μπορεί να αρχίσεις να υπεραναλύεις ένα από τα πιο όμορφα δώρα που μας δίνει η ζωή….
Περαστικά μας…
Απόδοση: https://theconversation.com