Δεν είναι είδηση ότι το τέλος μιας σχέσης είναι ένα οδυνηρό γεγονός, με αντίκτυπο όχι μόνο συναισθηματικό αφού ο χωρισμός συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο απουσίας από την εργασία, διακοπή σπουδών, χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών, ακόμα και παντελή κοινωνική απόσυρση από κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας.
Αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους που συνήθως έφηβοι ή νεαροί ενήλικες αναζητούν βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας. Με λίγα λόγια, ένας χωρισμός μπορεί πραγματικά να μας ισοπεδώσει.
Το άτομο βιώνει μια τραυματική εμπειρία, είτε λόγω της απώλειας της σχέσης, είτε εξαιτίας της απώλειας των ελπίδων και των προσδοκιών που έτρεφε για την σχέση. Και ως γνωστόν, η ελπίδα είναι το νερό που κάνει τον μύλο της ζωής να γυρίζει…
Οι συναισθηματικές φάσεις του χωρισμού
Το πιο συχνά περιγραφόμενο συναίσθημα μετά την διακοπή μιας ρομαντικής σχέσης είναι η αγωνία. Και είναι αυτό που επικρατεί μαζί με την απόγνωση πριν έρθει το επόμενο στάδιο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.
Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι χωρισμοί την ίδια ένταση λένε οι γιατροί. Κάποιοι είναι πραγματικά εξουθενωτικοί και τείνουν να είναι πιο οδυνηροί όταν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
-
Είσαι ο απορριφθείς σύντροφος
-
Ο χωρισμός προέκυψε αιφνιδιαστικά
- Προηγήθηκε περίοδος βαθιάς αφοσίωσης μεταξύ των πρώην συντρόφων όταν η σχέση ήταν στο απόγειο της
Τα δυσάρεστα συναισθήματα, δεν αφήνουν αλώβητα ακόμα και τα ζευγάρια που από κοινού αποφάσισαν να τερματίσουν την σχέση. Και εκεί συχνά καταγράφονται παρόμοια συναισθήματα, σύμφωνα με τις έρευνες.
Εκείνοι που φαίνεται να ανταπεξέρχονται καλύτερα στο στρες ενός χωρισμού είναι όσοι παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα δυσθυμίας ή κατάθλιψης γενικότερα στην ζωή τους, είναι πιο θαρραλέοι ιδιοσυγκρασιακά και έχουν ικανοποιητικά επίπεδα αυτοεκτίμησης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τραύμα του χωρισμού οδηγείται σε γρηγορότερη επούλωση όταν χαλιναγωγούμε τον εαυτό μας από την συνεχή παλινδρόμηση στο τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά κατά την διάρκεια της σχέσης ώστε να αποτραπεί αυτή η έκβαση.
Επίσης, όσοι διαθέτουν ένα ισχυρό και υποστηρικτικό δίκτυο φίλων και οικογένειας, ξεπερνούν έναν χωρισμό πιο ανώδυνα και σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Και βέβαια στην εποχή της παντοκρατορίας των social media όσοι καταφέρνουν να μην κάνουν χρήση της τεχνολογίας ώστε να είναι σε διαρκή ηλεκτρονική επισκόπηση της ζωής του πρώην συντρόφου τους, καταφέρνουν να προχωρήσουν στο στάδιο της αποδοχής γρηγορότερα.
Πώς προχωρούμε παρακάτω;
Όσο ανούσια συμβουλή κι αν ακούγεται το πρώτο διάστημα μετά από ένα χωρισμό, οι ειδικοί συστήνουν να επικεντρωθούμε στα θετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Αυτά μπορεί να είναι μεταξύ άλλων:
-
Περισσότερος διαθέσιμος χρόνος για την οικογένεια ή τους φίλους
-
Επανεκκίνηση δραστηριοτήτων που κάναμε στο παρελθόν, όπως κάποιο σπορ
-
Γνωριμίες με νέους ανθρώπους
- Ενδοσκόπηση των αιτιών που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά μια σχέση
Η προθυμία να κατανοήσουμε την απώλεια είναι η πρώτη ένδειξη ψυχικής και συναισθηματικής ανάρρωσης, λένε οι γιατροί, αν και η ισχυρότερη παρόρμηση για κάποιο διάστημα είναι η εστίαση στον ψυχικό πόνο που βιώνουμε. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούμε στα πιθανά οφέλη που θα προκύψουν από έναν χωρισμό όταν ακόμα η σκέψη τριγυρίζει σε πιθανή επανασύνδεση με κάθε τρόπο.
Ο κίνδυνος του φαύλου κύκλου
Μια επανασύνδεση που ωστόσο οδηγεί σε νέο χωρισμό, και ίσως επανάληψη αυτού του μοτίβου για παραπάνω από μια φορά, δεν είναι καθόλου σπάνια λένε οι ειδικοί.
Ο φαύλος κύκλος ωστόσο που δημιουργείται, γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι δεν αποσυμπιέζει τα αρνητικά συναισθήματα.
Αντισταθείτε, συμβουλεύουν οι γιατροί, στην παρόρμηση να κατευθύνετε την σκέψη μακριά από τον πόνο μέσω της προσπάθειας επαναπροσέγγισης του πρώην συντρόφου σας. Όσοι καταφέρνουν να χαλιναγωγήσουν αυτή την ενστικτώδη αντίδραση, μπαίνουν σε τροχιά ψυχικής ανάκαμψης γρηγορότερα.
Ο πόνος είναι απόλυτα υπαρκτός και μετρήσιμος. Αλλά θα τελειώσει. Για να φτάσουμε σε μια ανταποδοτική, υγιή και μακροπρόθεσμη σχέση, συχνά χρειάζεται να προηγηθούν χωρισμοί που μας έκαναν σοφότερους.
Σημαντικό… το να πάτε παρακάτω δεν σημαίνει ότι μειώνετε την χαρά και την αξία που είχε η προηγούμενη σχέση στο αποκορύφωμα της. Για την ακρίβεια, είναι εκείνη που σας πήγε παρακάτω με λίγη περισσότερη γνώση και αυτό είναι από μόνο του σημαντικό.
Πηγή: www.psychologytoday.com