Ως ερευνητής του καρκίνου με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στη μελέτη του προσυμπτωματικού ελέγχου και της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, Franklin G. Berger Διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας παραμένει δηλώνει βέβαιος ότι η κολονοσκόπηση είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές μεθόδους για τον έλεγχο, την ανίχνευση και την πρόληψη αυτής της διαδεδομένης και θανατηφόρου μορφής καρκίνου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη πιο διαδεδομένη και κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχουν 151.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγνώστηκαν το 2022 και σχεδόν 53.000 θάνατοι. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου και των θανάτων τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές της Ομάδας Εργασίας για τις Προληπτικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ συνιστούν άτομα με μέσο κίνδυνο να ξεκινήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου στην ηλικία των 45 ετών . Αυτή η σύσταση μειώθηκε από την ηλικία των 50 ετών το 2021 λόγω της πρόσφατης αύξησης του επιπολασμού της νόσου του ορθοκολικού καρκίνου στους νεαρούς ενήλικες.
«Η κολονοόπηση παραμένει ο πιο ολοκληρωμένος τρόπος εξέτασης»
https://www.youtube.com/watch?v=jNOF1FPmGOo
Αναλυτικά η νέα μελέτη
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος της κολονοσκόπησης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην ανίχνευση και την αφαίρεση των προκαρκινικών πολυπόδων πριν από την ανάπτυξη καρκίνου.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine προκάλεσε σύγχυση και ανησυχία μεταξύ των ειδικών στον τομέα της υγείας και του κοινού. Πολλές από αυτές τις ειδησεογραφικές αναφορές ερμήνευσαν εσφαλμένα τη μελέτη ότι έδειξαν ότι οι κολονοσκοπήσεις έχουν μικρή επίδραση στη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου και είναι αναποτελεσματικές στη μείωση των θανάτων. Τέτοιες παρερμηνείες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες όσον αφορά τις προσπάθειες που στοχεύουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο και την πρόληψη μιας μορφής καρκίνου που επηρεάζει την υγεία και την ευημερία πολλών.
Στη μελέτη, μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών πραγματοποίησε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που εξέτασε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και θανάτου σε υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών . Η Πολωνία και η Ολλανδία είτε κλήθηκαν να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση είτε δεν προσκλήθηκαν και έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.
Μετά από περίπου 10 χρόνια, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και τους θανάτους μεταξύ 28.220 στην προσκεκλημένη ομάδα και 56.365 στην ομάδα που δεν προσβλήθηκε . Διαπίστωσαν ότι όσοι στην προσκεκλημένη ομάδα είχαν μόλις 18% μείωση στον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε σχέση με εκείνες της μη προσκεκλημένης ομάδας. Διαπίστωσαν επίσης ότι δεν υπήρξε σημαντική μείωση στους θανάτους στην προσκεκλημένη ομάδα. Αυτό το φαινομενικά απογοητευτικό αποτέλεσμα οδήγησε πολλούς από τους πιο παραπλανητικούς τίτλους στα μέσα ενημέρωσης.
Αλλά υπάρχει μια κρίσιμη προειδοποίηση σε όλο αυτό που αξίζει να εξηγηθεί. Μόνο το 42% των συμμετεχόντων που κλήθηκαν να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση που έγινε . Το ποσοστό αυτό κυμαινόταν από 33% μεταξύ εκείνων από την Πολωνία, από όπου προσλήφθηκαν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες, έως 60,7% μεταξύ εκείνων από τη Νορβηγία.
Όταν οι ερευνητές προσδιόρισαν το όφελος μεταξύ εκείνων που πραγματικά υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση, διαπίστωσαν ότι η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου μειώθηκε κατά 31% και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 50% - τα αποτελέσματα που ήταν πολύ πιο κοντά σε αυτά που αναμένονταν από άλλες μελέτες .
Ένα άλλο μειονέκτημα της μελέτης είναι ο χρόνος μεταξύ της πρόσληψης και του ελέγχου των συμμετοχόντων. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι τυπικά αργός στην ανάπτυξη, χρειάζονται 10 ή περισσότερα χρόνια για να εξελιχθεί από προκαρκινικούς πολύποδες σε καρκίνο .
Έτσι, το 10ετές χρονικό διάστημα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη μπορεί να είναι πολύ σύντομο για να μετρηθεί ο πλήρης αντίτυπος του προσυμπτωματικού ελέγχου κολονοσκόπησης. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν αυτό και αναφέρουν ότι θα κάνουν μια ανάλυση στα 15 χρόνια.
Αυτά και άλλα ζητήματα έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα στις απαντήσεις στη μελέτη από διάφορες ιατρικές ομάδες και ομάδες υπεράσπισης που αποτελούνται από ειδικούς με μακροχρόνια εμπειρία στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του. Αυτά περιλαμβάνουν την Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα για τον Κάρκινο του Παχέος εντέρου , τη Συμμαχία για τον Κάρκινο του Παχέος εντέρου , την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και την Αμερικανική Εταιρεία Γαστρεντερικής Ενδοσκόπησης , μεταξύ άλλων.
Όλες οι απαντήσεις τονίζουν ότι, παρά τον τόνο του μεγάλου μέρους της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης, τίποτα στη μελέτη δεν αλλάζει την αναγνωρισμένη αξιοπιστία ή αποτελεσματικότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου κολονοσκόπησης. Στην καλύτερη περίπτωση, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι για πολλούς, μια απλή πρόσκληση σε προσυμωματικό έλεγχο δεν προωθεί τη συμμετοχή στον προληπτικό έλεγχο.
Τι βλέπει ο γιατρός κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης - μια κοντινή ματιά
https://www.youtube.com/watch?t=52&v=xCmnWsAqMlw&feature=emb_imp_woyt
Η κολονοσκόπηση παραμένει το «χρυσό πρότυπο»
Κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης, ένας μακρύς εύκαμπτος σωλήνας εισάγεται στο ορθό και μετακινείται μέσω του παχέος εντέρου για να επιτρέψει την άμεση προβολή, αναγνώριση, απεικόνιση και αφαίρεση ανώμαλων ιστών όπως οι προκαρκινικοί πολύποδες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Ως εκ τούτου, εδώ και αρκετό καιρό, οι κολονοσκοπήσεις θεωρούνται το «χρυσό πρότυπο» για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και εξακολουθούν να θεωρούνται.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά της διαδικασίας που μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να επιλέξουν. Είναι επεμβατική και υπάρχει κίνδυνος –αν και μικρός– επιπλοκών . Επιπλέον, για να είναι αποτελεσματική η διαδικασία, το κόλον πρέπει να καθαριστεί από τυχόν κόπρανα, απαιτώντας ένα πρωτόκολλο που πολλοί βρίσκουν δυσάρεστο και άβολο. Τέλος, μπορεί να είναι ακριβές, δημιουργώντας εμπόδια για όσους δεν διαθέτουν επαρκή ασφαλιστική κάλυψη.
Αν και δεν είναι τόσο ευαίσθητο όσο η κολονοσκόπηση, υπάρχει μια σειρά από μη επεμβατικές εναλλακτικές λύσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου που είναι στις παρούσες διαθέσιμες και συνιστώνται από την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ για άτομα με φυσιολογικά επίπεδα κινδύνου. Τέτοιες εναλλακτικές περιλαμβάνουν δοκιμές κοπράνων όπως εξετάσεις κρυφού αίματος κοπράνων υψηλής ευαισθησίας γκουαϊακίου, ανοσοχημικές εξετάσεις κοπράνων και εξετάσεις DNA κοπρανών πολλαπλών στόχων .
Αυτές οι μέθοδοι ποικίλλουν ως προς την αποτελεσματικότητα και καθεμία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η επιλογή επιλογής βασίζεται στην προτίμηση του ασθενούς, που καθορίζεται με τη συμβολή του ιατρού. Ωστόσο, όσοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ορισμένα συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα ή ιστορικό πολυπόδων συνιστάται να υποβληθούν σε έλεγχο με κολονοσκόπηση .
Είναι σημαντικό ότι οι μη επεμβατικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου δεν προλαμβάνουν από μόνες τους τη νόσο. Αντίθετα, εγείρουν την πιθανότητα ύπαρξης καλοήθους πολύποδα ή όγκου και επομένως πρέπει να παρακολουθείται με κολονοσκόπηση για να επιβεβαιωθεί η παρουσία και να αφαιρεθούν τυχόν παθολογικές βλάβες.
Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου
Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη υγρών βιοψιών , οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία προφίλ πληροφοριακών βιοδεικτών σε υγρά όπως το αίμα. Αυτός ο τύπος προφίλ προσδιορίζει σήματα για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση πολλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός στις επιστημονικές και ιατρικές κοινότητες σχετικά με τις υγρές βιοψίες που μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του πολλαπλού καρκίνου . Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μεγάλες δυνατότητες στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και πολλών άλλων καρκίνων για τους οποίους δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποτελεσματικές μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου. Τα τεστ έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλού καρκίνου βρίσκονται υπό ανάπτυξη από πολλές εταιρείες και δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Αρκετές είναι επί του παρόντος διαθέσιμες με ιατρική συνταγή ως εργαστηριακά αναπτυγμένες εξετάσεις.
Όπως συμβαίνει με όλες τις μη επεμβατικές δοκιμές, οι υγρές βιοψίες πρέπει να παρακολουθούνται κατάλληλα για την επαλήθευση, την αφαίρεση και/ή τη θεραπεία τυχόν αλλοιώσεων που έχουν εντοπιστεί. Η εκτεταμένη έρευνα για τις υγρές βιοψίες βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μια νέα γενιά εξαιρετικά ευαίσθητων, άμεσα διαθέσιμων και φιλικών προς τον ασθενή τρόπων προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου θα εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια.
Τις τελευταίες δεκαετίες, ο προσυμπτωματικός έλεγχος έχει συμβάλει σημαντικά στη σημαντική μείωση της επίπτωσης και της θνησιμότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου. Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, καθώς και της πρόσφατης αύξησης του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεαρούς ενήλικες, η ανίχνευση της νόσου με ευαισθησία και στα πρώτα της στάδια είναι πιο σημαντική από ποτέ.
ΠΗΓΗ: Theconversation.com