Πολλοί είναι εκείνοι που πανικοβάλλονται με τη σκέψη πως πρέπει να προχωρήσουν σε ιατρικές εξετάσεις. Συνήθως ο φόβος στους γιατρούς, γνωστός ως ιατροφοβία, μπορεί να προκαλέσει το γνωστό «σύνδρομο λευκής μπλούζας», στο οποίο, η υγιής αρτηριακή πίεση ανεβαίνει αυτόματα με την παρουσία ιατρού. Δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 15 έως 30 % των ανθρώπων, των οποίων η αρτηριακή πίεση εμφανίζεται υψηλή σε ιατρικό περιβάλλον, αντιμετωπίζουν αυτό το σύνδρομο.
Σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Παθολόγων, οι ρίζες της ιατροφοβίας εντοπίζονται κατά κανόνα στο παρελθόν και οφείλονται σε άσχημες ή τραυματικές εμπειρίες κατά την επαφή με γιατρούς στην παιδική ηλικία. Προκειμένου να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί η ιατροφοβία στην παιδική ηλικία, οι γονείς αλλά και οι γιατροί πρέπει να προσεγγίζουν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή και ηπιότητα τα παιδιά, ειδικά στην πρώτη τους ιατρική επίσκεψη, εξηγεί ο Άμιν Ασούρ, παθολόγος και σχολικός γιατρός της ανώτατης σχολής HTL της Βιέννης.
Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα στους ενήλικες. Πολλοί ιατροφοβικοί, απλά επιλέγουν να μην πηγαίνουν στο γιατρό ακόμη κι όταν αισθάνονται πόνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθά η θεραπευτική βοήθεια από ψυχοθεραπευτή. Και αυτός όμως είναι γιατρός. Σε πραγματικά σοβαρές περιπτώσεις, στις οποίες η ιατρική φροντίδα κρίνεται απαραίτητη, συστήνεται σε ορισμένους ιατροφοβικούς η λήψη ηρεμιστικών, ο υπνωτισμός ή ο βελονισμός. Το πιο σημαντικό όμως είναι η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή.
Τα συμπτώματα ενός ιατροφοβικού ασθενούς
Η εκδήλωση του φόβου πριν από την επίσκεψη στο γιατρό έχει διάφορες μορφές:
- αίσθημα αδιαθεσίας
- «κόμπο» στο στομάχι
- διαταραχές της ομιλίας και της αναπνοής
- ναυτία
- ξηροστομία
- εφίδρωση
- ζαλάδα
- κρίσεις πανικού
- λιποθυμικά επεισόδια
Υπάρχει τρόπος να σταματήσει το άγχος και ο πανικός;
Η πιθανή θέα του αίματος και της βελόνας ή ο φόβος για το πόρισμα μίας ιατρικής εξέτασης κρατούν τους ιατροφοβικούς μακριά από την όποια περίθαλψη. Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο φόβος των ασθενών απέναντι στους οδοντιάτρους, τους χειρουργούς και τους γυναικολόγους. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μετριαστεί το άγχος μπροστά στην επίσκεψη στον γιατρό, άρα να γίνει η κατάσταση πιο ανεκτή. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν πριν την επίσκεψη σας στον γιατρό.
- Προγραμματίστε το ραντεβού μια χαλαρή ημέρα που δεν θα είστε ήδη κουρασμένοι και στρεσαρισμένοι, προκειμένου να μην επιβαρυνθείτε ψυχολογικά
- Μην πάτε μόνος/η σας. Πάρτε μαζί σας έναν καλό σας φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας, η παρουσία του θα σας καθησυχάσει και θα διευκολύνει την μείωση της ανησυχίας.
- Πάρτε βαθιές ανάσες και προσπαθήστε να ελέγξετε την αναπνοή σας με ασκήσεις αναπνοής
Ίσως να δοκιμάσετε την τεχνική 4-7-8 (εισπνέοντας για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατώντας την αναπνοή για επτά δευτερόλεπτα, εκπνέοντας για οκτώ) ή απλά να εστιάσετε στο ανεβοκατέβασμα της κοιλιάς σας - όχι μόνο στο στήθος σας - με κάθε εισπνοή.
- Αφήστε τον τακτικό έλεγχο για το τέλος
Εάν είστε βέβαιοι πως η ιατροφοβία θα κάνει τον παλμό σας και την αρτηριακή σας πίεση να ανέβουν, ζητήστε να γίνει ο τακτικός έλεγχος στο τέλος της επίσκεψής σας.
- Εκφράστε τον φόβο σας στον γιατρό
Η ειλικρίνεια σχετικά με τις ανησυχίες σας βάζει τις βάσεις για μια καλύτερη σχέση με τον γιατρό σας, γεγονός που θα οδηγήσει σε λιγότερο άγχος και καλύτερη φροντίδα.
Γενικότερα, η ιατροφοβία αναφέρεται σε έναν έντονο και παράλογο φόβο για τους γιατρούς, την ιατρική περίθαλψη ή το σύστημα ιατρικής περίθαλψης. Είναι μια σχετικά κοινή κατάσταση και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία ενός ατόμου και τις σχέσεις του με τους γιατρούς του. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, ότι επρόκειτο για κάτι που είναι αναστρέψιμο και μπορεί να αντιμετωπιστεί και με τη βοήθεια ειδικών ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών.
Με πληροφορίες από: osmosis.gr