Ένας άνδρας από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος ήταν γύρω στα 50, ανέπτυξε ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο του προστάτη, παρόλο που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ιρλανδία.
Οι ερευνητές, προσπαθώντας να δώσουν μια εξήγηση σε αυτό το πρωτοφανές περιστατικό, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο εν λόγω άνδρας έπασχε από «σύνδρομο ξένης προφοράς» και τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις παγκοσμίως, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε αυτό το σύνδρομο σε άτομο με καρκίνο του προστάτη και η 3η σε άτομο με κακοήθη όγκο.
«Η προφορά του ήταν ανεξέλεγκτη, υπήρχε πάντα και σταδιακά έγινε επίμονη», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, προσθέτοντας ότι πρώτη φορά ξεκίνησε 20 μήνες μετά τη θεραπεία του.
Επίσης ανεφεραν πως δεν διαπίστωσαν κάποια νευρολογική ή ψυχιατρική ανωμαλία. Η πιθανότερη αιτία είναι μια παρανεοπλασματική νευρολογική διαταραχή (PND). Δυστυχώς ο άνδρας πέθανε λίγους μήνες μετά.
Συνδρομο ξένης προφοράς: Τι είναι και πώς προκαλείται;
Το σύνδρομο ξένης προφοράς είναι μία παράξενη διαταραχή του λόγου. Η πρώτη περίπτωση χρονολογείται το 1907. Ο ασθενής προφέρει τις λέξεις με μια προφορά η οποία είναι διαφορετική από τη μητρική του, γεγονός που μοιάζει σα να μιλάτε με έναν άνθρωπο από άλλη χώρα.
Το σύνδρομο αυτό είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης, όπως από εγκεφαλικό. Το εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει διαφορετικούς τύπους διαταραχών του λόγου και της γλώσσας, αλλά το σύνδρομο ξένης προφοράς είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα.
Άλλες αιτίες του συνδρόμου είναι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, όπως καρκινικοί όγκοι, εγκεφαλίτιδα (πρήξιμο του εγκεφάλου), σκλήρυνση κατά πλάκας και νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η άνοια.
Η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Pierre Marie, έναν Γάλλο νευρολόγο, το 1907. Ο Marie περιέγραψε την περίπτωση ενός άνδρα που αρχικά μιλούσε γαλλικά με παριζιάνικη προφορά, αλλά μετά από ένα εγκεφαλικό, άρχισε να μιλά με περιφερειακή γαλλική προφορά από την περιοχή του Στρασβούργου στη Γαλλία.
Μέχρι σήμερα, περίπου 200 περιπτώσεις συνδρόμου ξένης προφοράς έχουν αναφερθεί σε κλινικές μελέτες, γεγονός που το καθιστά μια αρκετά σπάνια διαταραχή του λόγου. Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση είναι όταν ο George Michael μίλησε για λίγο με προφορά West Country όταν βγήκε από κώμα μετά από κρίση πνευμονίας το 2011. Ο τραγουδιστής είναι από το Βόρειο Λονδίνο.
Η κατάσταση μπορεί να είναι οδυνηρή για τους ασθενείς επειδή χάνουν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που εκφράζεται από την προφορά τους. Ο αντίκτυπος αυτής της ασθένειας αναφέρθηκε το 1947 από τον Νορβηγό νευρολόγο Monrad-Krohn: περιέγραψε μια Νορβηγίδα κυρία που είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι σε βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Ως αποτέλεσμα αυτής της ζημιάς, μιλούσε νορβηγικά με γερμανική ξένη προφορά, και αυτό ήταν αρκετά προβληματικό στη μεταπολεμική Νορβηγία.
Συχνά της αρνούνταν την εξυπηρέτηση σε καταστήματα επειδή οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήταν Γερμανίδα. Το να αναγνωρίζεσαι συνεχώς ως αλλοδαπός και να σε ανακρίνουν για αυτό μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό.
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τόσο σοβαρό που ορισμένοι ασθενείς εφαρμόζουν ασυνήθιστες μεθόδους προκειμένου να θεραπευτούν. Συγκεκριμένα μια κυρία με το εν λόγω σύνδρομο, ανέφερε πως της άρεσε να μένει σε ξενοδοχεία γιατί εκεί η προφορά της περνούσε απαρατήρητη καθώς θεωρούνταν κάτι πολύ συνηθισμένο.
Ψυχολογικά αίτια
Εκτός από βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το σύνδρομο ξένης προφοράς μπορεί να προκληθεί και από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το ακραίο στρες. Έχουμε αναγνωρίσει το «ψυχογενές σύνδρομο ξένης προφοράς» ως ξεχωριστό τύπο συνδρόμου ξένης προφοράς.
Το 2005, ένας ομιλητής της μητρικής Ολλανδίας επικοινώνησε με τους ερευνητές, ο οποίος είχε μια βαριά και επίμονη γαλλική προφορά, αφού υπέστη έντονο στρες ως αποτέλεσμα σχεδόν να χτυπηθεί από αυτοκίνητο.
Λεπτομερείς νευρολογικές έρευνες δεν αποκάλυψαν εγκεφαλικές ανωμαλίες, αλλά ψυχολογικά τεστ εντόπισαν σημαντικά ψυχολογικά ζητήματα.
Μια άλλη εκδοχή αυτής της πάθησης είναι το «σύνδρομο μικτής ξένης προφοράς». Αυτοί οι ασθενείς αναπτύσσουν πρώτα μια ξένη προφορά λόγω εγκεφαλικής βλάβης και στη συνέχεια προσπαθούν να αλλάξουν τη χρήση της λέξης για να δημιουργήσουν μια πιο πειστική «ξένη» προσωπικότητα.
Αυτό παρατήρησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα που είδαν έναν Αμερικανό ασθενή που ανέπτυξε βρετανική προφορά μετά από εγκεφαλικό και ο οποίος άρχισε να χρησιμοποιεί βρετανικές αγγλικές λέξεις όπως lift (αντί για elevator).
Η ασθενής εξήγησε ότι της ήταν πιο εύκολο να επιτρέψει στους ανθρώπους να πιστέψουν ότι ήταν από την Αγγλία, αντί να προσπαθήσει να εξηγήσει ότι η προφορά της ήταν αποτέλεσμα εγκεφαλικού. Παρόλο που επέμενε ότι η χρήση των «Βριτσισμών» δεν ήταν υπό τον συνειδητό της έλεγχο.
Η πλήρης αποκατάσταση από την αλλαγή της προφοράς είναι δύσκολη και συχνά απαιτεί εντατική λογοθεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπήρξαν όμως περιπτώσεις αρκετά γρήγορης ανάκαμψης.
Πηγή: the conversation