Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η ενδοοικογενειακή μετάδοση γρίπης των πτηνών στην Καμπότζη.
Σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τον περασμένο μήνα μολύνθηκαν από τον ιό Α (Η5Ν1) ένα 11χρονο κορίτσι και ο πατέρας της.
Το κορίτσι έχασε τη ζωή του στις 22 Φεβρουαρίου. Ο πατέρας της, που ήταν ασυμπτωματικός, νοσηλεύτηκε σε απομόνωση και έλαβε εξιτήριο λίγες μέρες αργότερα.
Από το υπουργείο Υγείας της χώρας παρατηρήθηκε πως και οι δύο είχαν μολυνθεί από πτηνά και πως, στο συγκεκριμένο χωριό, έχουν καταγραφεί θάνατοι άγριων πτηνών.
Η ανάλυση των θετικών δειγμάτων έδειξε πως το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού Α (Η5Ν1) ανήκει στον κλάδο 2.3.2.1c, ο οποίος εντοπίζεται σε πουλερικά στην Καμπότζη από το 2014. Είναι διαφορετικός από τον κλάδο 2.3.4.4b, ο οποίος έχει απομονωθεί πρόσφατα σε πτηνά σε διάφορα σημεία του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, έχει επίσης ανιχνευτεί το 2022 σε δύο εργάτες πτηνοτροφείων της Ισπανίας, οι οποίοι παρέμειναν ασυμπτωματικοί.
Όπως σημειώνουν, πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα γρίπης πτηνών Α (Η5Ν1) πουν έχουν ανιχνευτεί στην Καμπότζη από το 2014. Μεταξύ του 2005 και του 2014, οι αρχές της χώρας είχαν αναφέρει 58 κρούσματα και 38 θανάτους.
Κίνδυνος για την Ευρώπη
Αξιολογώντας τον κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και στο παρελθόν σποραδικά κρούσματα γρίπης των πτηνών Α (Η5Νχ). Τα τρέχοντα επιδημιολογικά και εργαστηριακά στοιχεία δείχνουν πως οι ιοί Α (Η5Ν1) σε ανθρώπους παραμένουν όμοιοι με εκείνους των πτηνών.
Η μετάδοση στον άνθρωπο - τονίζουν - παραμένει ένα σπάνιο γεγονός και δεν έχει παρατηρηθεί παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων.
Συνολικά, ο κίνδυνος μετάδοσης της ζωονοσογόνου γρίπης στο ευρύ κοινό στις ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται από το ECDC χαμηλός, ενώ ο κίνδυνος για επαγγελματικά εκτεθειμένες ομάδες έχει αξιολογηθεί ως χαμηλός έως μεσαίος.
Η άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά ή μολυσμένο περιβάλλον είναι η πιο πιθανή πηγή μόλυνσης. Συνιστάται η χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για άτομα που εκτίθενται σε νεκρά πτηνά ή τα περιττώματά τους για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης.
Τα πρόσφατα σοβαρά κρούσματα στην Ασία και τη Νότια Αμερική σε άτομα που εκτέθηκαν σε μολυσμένα άρρωστα και νεκρά οικόσιτα πουλερικά αναδεικνύουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την απροστάτευτη επαφή με μολυσμένα πτηνά.
Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί 873 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 458 θανάτων, ανθρώπινης μόλυνσης με τη γρίπη των πτηνών A (H5N1) σε 22 χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Μπαγκλαντές, Καμπότζη, Καναδάς, Κίνα, Τζιμπουτί, Εκουαδόρ, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ινδία , Ιράκ, Λάος, Μιανμάρ, Νεπάλ, Νιγηρία, Πακιστάν, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Βιετνάμ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Δείτε αναλυτικά εδώ την έκθεση του ECDC
Πηγή: ECDC