Ως Χρόνια Νεφρική Νόσος ορίζεται η βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, η οποία όταν φτάσει ένα «οριακό» επίπεδο μπορεί να είναι επειλιτική για τη ζωή και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
Τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα μπορούν να παρέχουν στο γιατρό σας πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά.
Πάνω από τους μισούς ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως ότι πάσχουν
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Πετρά, Πρόεδρος Ε.Ν.Ε Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α Ιπποκράτειο, η ΧΝΝ αποτελεί την 8η αιτία θανάτου παγκοσμίως ενώ όπως αναφέρθηκε, επρόκειτο για μια νόσο ιδιαίτερα σιωπηλή και ύπουλη καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα ειδικά κατά την έναρξή της.
«Είναι δυνατόν κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην το καταλάβει», σημείωσε ο κ. Πετράς χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη=> 4 ροφήματα που «μαλακώνουν» τις πέτρες στα νεφρά
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 1 στους 5 άνδρες και 1 στις 4 γυναίκες ασθενείς είναι μεταξύ 64-75 χρονών, ενώ το 50% των πασχόντων είναι πάνω από 75 ετών.
Το 2010, 2.600.000 άτομα ήταν αιμοκαθαιρόμενοι ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 5.400.000 παγκοσμίως.
«Σημαντική η συνεργασία του προσωπικού γιατρού με τον νεφρολόγο»
Όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποίησε η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, η εξέταση τόσο των επιπέδων κρεατινίνης στο αίμα όσο και η γενική ούρων είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση.
Γι' αυτό και, όπως τονίστηκε, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γενικών ιατρών (παθολόγων και λοιπών ειδικοτήτων), όπως των προσωπικών γιατρών για την χρησιμότητα της εξέτασης αυτής, είναι αναγκαία.
Επομένως, η συνεργασία των υγειονομικών φορέων είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο σε επίπεδο προσυμπτωματικού ελέγχου όσο και σε επίπεδο θεραπείας του νεφροπαθούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λήψη ύψιστης ποιότητας περίθαλψης.