Είκοσι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά 1.000.000 εμβολιασμών, είναι η συχνότητα εμφάνισης της επιπλοκής, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, λένε οι ειδικοί.
Η σοβαρή παρενέργεια είναι ευτυχώς σπάνια, δυσκολεύοντας ακόμα και τους ερευνητές στην διαδικασία εύρεσης συμμετεχόντων, προσπαθώντας να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα.
Τι έδειξε η έρευνα
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science Immunology πριν λίγες ημέρες, βασίστηκε τελικά στην αξιολόγηση 23 ατόμων που ανέπτυξαν την συγκεκριμένη καρδιακή φλεγμονή μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.
Η έκπληξη για τους ερευνητές ήταν ότι κατέληξαν πώς η μυοκαρδίτιδα πιθανότατα προκαλείται από υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του σώματος - και όχι από τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά τον εμβολιασμό.
Τα ευρήματα όχι μόνο δίνουν μια καλύτερη εικόνα για τα αίτια της επιπλοκής, αλλά επιπλέον μπορούν να βοηθήσουν σε μελλοντικές μελέτες για το ποιοι ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι ώστε η αντιμετώπιση να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη.
Τα σενάρια που εξετάστηκαν
Οι ερευνητές, έθεσαν υπό εξέταση 4 διαφορετικά σενάρια για την πρόκληση της μυοκαρδίτιδας, με το καθένα να προκαλείται μέσω διαφορετικού μηχανισμού αντίδρασης.
Το πρώτο, αφορούσε σε πιθανή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο. Η θεωρία ωστόσο αποκλείστηκε καθώς η παθολογία δεν συμφωνούσε με τα χαρακτηριστικά που δίνουν άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.
Επί τάπητος, μπήκε επίσης η πιθανότητα η μυοκαρδίτιδα να προκαλείται εξαιτίας μιας τόσο ισχυρής ανοσολογικής απόκρισης του σώματος, που θα είχε ως αποτέλεσμα την αφθονία αντισωμάτων τα οποία με την σειρά τους θα επηρέαζαν την καρδιά.
Όμως και αυτό το σενάριο απορρίφθηκε, καθώς τα επίπεδα αντισωμάτων στους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ανάλογα με αυτά ατόμων που δεν εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα.
Η τρίτη θεωρία αφορούσε στην πιθανότητα το εμβόλιο να παράγει και διαφοροποιημένα αντισώματα, που θα μπορούσαν να “επιτεθούν” τόσο στον κορονοιό όσο και στην καρδιά. Η ύπαρξη τέτοιων αντισωμάτων δεν επιβεβαιώθηκε έτσι οι ερευνητές απέκλεισαν και αυτή την σκέψη.
Μήπως πρόκειται για μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος; ήταν η τέταρτη θεωρία που εξετάστηκε...
Και εκεί ήταν που κάτι ανακάλυψαν, εντοπίζοντας μια αυξημένη δραστηριότητα στην έκκριση κυτοκινών, η οποία θα μπορούσε να υπερενεργοποιήσει τα λευκά αιμοσφαίρια που καταστρέφουν τους ιστούς. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο μπορεί να προκαλείται από τη φυσική ανοσία του σώματος και όχι από την προσαρμοστική ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο.
Χαρακτηριστικά της μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό
Ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να βλάψουν την καρδιά και να προκαλέσουν ακόμα και καρδιακή ανεπάρκεια, οι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με το εμβόλιο κατά της COVID είναι συνήθως ήπιας φύσης, σύμφωνα με τον Δρ Donald Lloyd-Jones, πρώην πρόεδρο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και την Eileen M. Foell καθηγήτρια καρδιακής έρευνας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.
Παρότι και σε αυτές τις περιπτώσεις οι γιατροί καταγράφουν την δημιουργία ουλώδους ιστού στην καρδιά, οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στις συνηθισμένες καθημερινές τους δραστηριότητες, μέσα σε διάστημα 30 ημερών.
Συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό
Οι ερευνητές του Yale, εντόπισαν κάποια κοινά συμπτώματα στους συμμετέχοντες που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα:
- πόνο στο στήθος
- αίσθημα παλμών
- πυρετό
- δυσκολία στην αναπνοή
- πονοκεφάλους
- μυϊκό πόνο
- κούραση
- ναυτία
- έντονη εφίδρωση
Σύμφωνα με το CDC οι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας εμφανίζονται συχνότερα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες άνδρες, εντός επτά ημερών μετά την δεύτερη δόσης εμβολίου mRNA.
Το στοιχείο επιβεβαιώνεται και από την συγκεκριμένη μελέτη, καθώς το 87% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και οι ηλικίες κυμαίνονταν από 13 έως 21 ετών, με τη μέση ηλικία να κυμαίνεται περίπου στα 16 έτη.
Οι ειδικοί συστήνουν όταν υπάρχουν ανάλογα συμπτώματα να γίνεται αξιολόγηση απο γιατρό επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με το εμβόλιο ήταν ήπιες και επιλύθηκαν από μόνες τους ή με την βοήθεια κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.