«Στα κόκκινα» κινείται η χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα που επέλεξε να παρουσιάσει στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αιματολογίας ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ειδικότερα, οπως ανέφερε ο Καθηγητής, η πιθανότητα να πεθάνει κανείς από τη λοίμωξη COVID-19, σύμφωνα με μελέτη, διαμορφώνεται στο 19% στους άνω των 75 ετών, ενώ στις μικρότερες ηλικίες, κάτω των 44, πλησιάζει στο 0,2% δηλαδή σε επίπεδα λίγο χειρότερα από τη γρίπη. Υψηλό είναι δε το φορτίο νοσηρότητας και θνητότητας ειδικά στις μεγάλες ηλικίες.
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε αρκετές φορές την πίεση που ασκείται, με μαθηματική ακρίβεια, στο σύστημα υγείας, Συγκεκρίμενα, σημείωσε πως τις τελευταίες 7 ημέρες, στις ηλικιακές ομάδες άνω των 55 ετών, αντιστοιχούν πάνω από 100 κρούσματα, δηλαδή άτομα μεγαλύτερων ηλικιών στις οποίες αυξάνει και η παρουσία συνοσηροτήτων. Ο άλλος δείκτης ενδεικτικός της πίεσης που ασκείται στο σύστημα υγείας είναι οι εισαγωγές και οι νοσηλείες, όπως κατέγραψε και το ρεπορτάζ του News4Health.
Διαβάστε εδώ: Η Ελλάδα «στο κόκκινο» - Ρεκόρ ημερήσιων εισαγωγών και διασωληνωμένων ασθενών COVID-19
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην αύξηση της ηλικίας διάγνωσης στην ομάδα των 18-24, που καταγράφεται ειδικά μετά το καλοκαίρι, με τους νέους να μετατρέπονται σε εστίες μετάδοσηςλόγω της ανεμελιάς, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας για τις κλειστές δομές όπως οι δομές φιλοξενίας προσφύγων, όπου η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι χαμηλή στα 20 έτη, αλλά και οι χώροι φιλοξενίας ηλικιωμένων όπου η διάμεση ηλικία είναι υψηλή, τα 82 έτη για αυτό και πολλοί οι θάνατοι. Οι επαγγελματικοί χώροι ακόμη είναι ένας τομέας που επιβάλλεται η χρήση μάσκας.
Όσο μειώνονται οι συρροές τόσο αυξάνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία δεν μπορεί να ανιχνευθεί, με δεδομένα του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ που παρουσίασε να δείχνουν τη μεγάλη κυκλοφορία του ιού. Κοντά στις 20 χιλιάδες είναι τα τεστ PCR πανελληνίως, γύρω στις 3.000 τα τεστ αντιγόνων.
Συναγερμό κρούει και ο δείκτης των περιπτώσεων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Συγκεκριμένα καταγράφονται 103,7 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, που βρίσκεται σε άνοδο τις τελευταίες 14 ημέρες. «Όλη η Ευρώπη στενάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.
Οι εκτιμήσεις για τον αληθινό αριθμό λοιμώξεων στις ΗΠΑ τον τοποθετούν από δύο έως και έξι φορές πάνω από τον αριθμό δηλωθέντων κρουσμάτων. Στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 3 φορές επάνω!
Μάλιστα, ο δείκτης θετικότητας τεστ ήδη στις 28 Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στο 5,4%, όταν το όριο για την Ευρώπη είναι το 4%, δείχνοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.
Στην Ελλάδα οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Δ. Μακεδονία, η Κ. Μακεδονία, ακολουθεί η Ήπειρος, η Αττική και η Θεσσαλία. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, βάσει των συστημάτων ειδοποίησης για την αύξηση των κρουσμάτων ανά περιφέρεια (σε εβδομαδιαία βάση) οι περιφέρειες για τις οποίες υπάρχει έντονη ανησυχία είναι η Ροδόπη, οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Λάρισα, η Δράμα , η Ξάνθη και τα Ιωάννινα.
Ο καθηγητής σημείωσε πως τα μέτρα αποδίδουν, όπως δείχνει η περίπτωση της Κοζάνης, αλλά σε ό,τι αφορά την Αττική, παρά μια προσωρινή σταθεροποίηση, τα κρούσματα αυξάνουν και πάλι , με ευρεία διασπορά και μια θετικότητα στο 5,6%.
Αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη, που μέσα σε 10 ημέρες με εκθετική αύξηση καταγράφεται μεγάλη διασπορά, ιδίως στις ηλικίες 18- 24, θετικότητα είναι στο 9%, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ (28/10)!
Δείτε όλη την ομιλία του κ. Τσιόδρα στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο: