Μετά τη σημερινή ανακοίνωση 2448 κρουσμάτων, ο καθηγητής ανέφερε ότι από αυτά τα 493 βρέθηκαν στην Αττική και τα 683 στη Θεσσαλονίκη. Επίσης 100 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Δράμα, 120 στη Λάρισα και 61 στην Καβάλα.
Στη συνέχεια ο κ Μαγιορκίνης ανέφερε ορισμένα στοιχεία της συμπεριφοράς του ιού.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα η επιδημία κινείται σε δυναμική δυνητικής αύξησης στα 3000 κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης στο επίκεντρο της πανδημίας βρέθηκε η Θεσσαλονίκη, στην οποία αυτήν την εβδομάδα εντοπίστηκαν 6 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την Αττική.
Ας σημειωθεί ότι στην Αττική παρουσίασε ήπια επιβάρυνση εντός της τρέχουσας εβδομάδας με πάνω 500 κρούσματα ανά ημέρα
Η ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιρορκίνη έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65. Ειδικότερα, αυτή την εβδομάδα εντοπίστηκαν τα εξής κρούσματα ανά ηλικιακή ομάδα.
- 19-39 ετών: πάνω από 600 διαγνώσεις ανά εκατ. πληθυσμού
- 40-65: 600 διαγνώσεις ανά εκάτ. πληθυσμού
- μέχρι 18 ετών: λιγότεροί 150 ανά εκάτ. πληθυσμού
- 65 και άνω: ξεπέρασαν τις 150 ανά εκάτ. πληθυσμού
«Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις σχολικές ηλικίες η επίπτωση της νόσου παραμένει 4-6 φορές μικρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» συμπλήρωσε
Ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι εξίσου ανησυχητική είναι και η αύξηση των κρουσμάτων στα άτομα 40-65, καθώς είναι η δεύτερη ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από τον κορονοϊό, έχοντας και τη δεύτερη μεγαλύτερη θνητότητα.
Ο κυλιόμενος 7ημερος αριθμός των Ελλήνων που καταλήγουν έχει ξεπεράσει τους 10 ανά ημέρα. Οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 200.
Σχετικά με το επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, υποστήριξε ότι η πίεση στο Βόρειο τμήμα είναι μεγαλύτερη. Τέλος, αναφορικά με το lockdown υποστήριξε ότι στόχος του είναι η μείωση του δείκτη Rt μέσω της μη επαφής με άλλα νοικοκυριά.
«Όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλα άτομα που δεν βρίσκονται στο ίδιο σπίτι με μας θα πρέπει να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις και να αερίζουμε το χώρο» κατέληξε.