«Μια υγειονομική περιφέρεια όλη η χώρα», με αυτή την αρχή λειτουργεί από εχθές το ΕΣΥ και η απόφαση ήταν μονόδρομος προκειμένου να διασφαλιστούν οι αντοχές ιδίως των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), την ώρα που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού.
Με τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της βορείου Ελλάδας να φθάνουν στα όρια τους, παρά τη σημαντική ενίσχυση των αριθμών τους από το Υπουργείο Υγείας, η διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία κοντινών περιοχών είναι μάλλον αναπόφευκτη. Καθίσταται λοιπόν σαφές πως ένα αυστηρότερο lockdown μόνο στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, χωρίς αντίστοιχα μέτρα στην υπόλοιπη χώρα μπορεί να οδηγούσε σε κάλυψη των κλινών και στα Νοσοκομεία εκτός βορείου Ελλάδας, περιορίζοντας τις διαθέσιμες κλίνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών από τις δοκιμαζόμενες περιοχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχικές σκέψεις για επιβολή αυστηρότερων μέτρων περιορισμού μόνο στη Θεσσαλονίκη δεν θα επαρκούσαν για να κοντρολάρουν την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας συνολικά και η απόφαση για εφαρμογή οριζόντιου αυστηρότερου lockdown σε όλη τη χώρα ήταν η μόνη επιλογή.
Περισσότεροι από 2.700 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονταν έως χθες το βράδυ στα νοσοκομεία όλων των υγειονομικών περιφερειών, με τους 341 να βρίσκονται σε κρεββάτι ΜΕΘ και τις νέες εισαγωγές να ανέρχονται τη χθεσινή ημέρα σε 392. Αναλόγως, αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Χθες ο ΕΟΔΥ, με στοιχεία διαθέσιμα έως τις 15.00, ανακοίνωσε 43 νέους θανάτους και 909 στο σύνολο. Έως το βράδυ οι δηλωθέντες θάνατοι COVID-19 από τα νοσοκομεία της χώρας έφθασαν τους 941...
Αλλά είναι τα στοιχεία απο τα νοσοκομεία της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, ιδίως σε συνυπολογίζοντας και την εικόνα της Αττικής που παρουσιάζουν το μέγεθος του προβλήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα νοσοκομεία της Χαλκιδικής, της Κατερίνης και της Καβάλας ( νοσοκομεία που συνυπολογίζει και το Υπουργείο Υγείας οταν ανακοινώνει το σύνολο των διαθέσιμων ΜΕΘ COVID-19), νοσηλεύονταν έως χθες σε κρεβάτια εντατικής 133 ασθενείς, όταν σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση ανέρχονταν στις 148 και με τον Υπουργό Υγείας να έχει ανακοινώσει την προσθήκη συνολικά 100 ακόμα κλινών (50 στην ενημέρωση της Τρίτης και 50 χθες από την πλ. Αριστοτέλους).
Την ίδια ώρα, η Αττική, η περιφέρεια με σταθερά τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων καθημερινά, την οποία όμως η Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το τελευταίο διάστημα, με τουλάχιστον 206 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 έως και χθες το βράδυ νοσήλευε 124 ασθενείς σε κλίνες εντατικής θεραπείας.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του News4Health, τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύουν τριψήφιο αριθμό ασθενών συνολικά, ενώ στην Αττική δύο νοσοκομεία σηκώνουν σταθερά το μεγαλύτερο βάρος, το Σωτηρία και ο Ευαγγελισμός, με υψηλούς διψήφιους αριθμούς, ενώ προσθέτοντας το τρίτο νοσοκομείο σε αριθμό νοσηλευομένων, βρίσκονται στο 50% των νοσηλευομένων. Μάλιστα, τα νοσοκομεία της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης φέρεται να νοσηλεύουν συνολικά μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.
Η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για την εξέυρεση πόρων και τη συστράτευση δυνάμεων, με επίκεντρο τη βόρεια Ελλάδα εστιάζει όμως και στην διασφάλιση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για τη στελέχωση των Μονάδων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Υγείας, έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνάψουν σύμβαση μέσω των ιατρικών συλλόγων για την ενίσχυση των νοσοκομείων.
«Χρειαζόμαστε παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ και γενικούς ιατρούς και τις συναφείς ειδικότητες των παθολόγων. Κάνω έκκληση για ακόμη μία φορά στους γιατρούς της Β. Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες – 4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης – να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, σήμερα την εφημερία του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης επικουρείται από το Διαβαλκανικό Κέντρο. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να ανασταλεί και πάλι η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων όπως έγινε στην πρώτη φάση διαχείρισης της πανδημίας.