Σήμερα, η Περιφερειακή Επιτροπή Πιστοποίησης της Αφρικής πιστοποίησε την Αφρικανική Περιφέρεια του ΠΟΥ ως ελεύθερη από τον ιό της άγριας πολιομυελίτιδας μετά από τέσσερα χρόνια χωρίς κρούσμα. Με αυτό το ιστορικό ορόσημο, πέντε από τις έξι περιοχές του ΠΟΥ - που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού - είναι πλέον απαλλαγμένες από τον ιό της πολιομυελίτιδας, μεταφέροντας τον κόσμο πιο κοντά στην επίτευξη της παγκόσμιας εξάλειψης της πολιομυελίτιδας.
Μόνο δύο χώρες παγκοσμίως εξακολουθούν να βλέπουν τη μετάδοση άγριου πολιομυελίτιδα: το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Η Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Εξάλειψης της Πολιομυελίτιδας (GPEI) συγχαίρει τις εθνικές κυβερνήσεις των 47 χωρών της Αφρικανικής Περιφέρειας του ΠΟΥ για το σημερινό επίτευγμα.
Μία συλλογική προσπάθεια
«Ο τερματισμός του ιού της πολιομυελίτιδας στην Αφρική είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της δημόσιας υγείας της εποχής μας και παρέχει ισχυρή έμπνευση σε όλους μας για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Ευχαριστώ και συγχαίρω τις κυβερνήσεις, τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, τους εθελοντές της κοινότητας, τους παραδοσιακούς και θρησκευτικούς ηγέτες και τους γονείς σε ολόκληρη την περιοχή που συνεργάστηκαν για να διώξουν την άγρια πολιομυελίτιδα από την Αφρική».
Η ισχυρή ηγεσία και η καινοτομία συνέβαλαν στη διακοπή του άγριου ιού πολιομυελίτιδας στην περιοχή. Οι χώρες συντονίστηκαν επιτυχώς τις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν τις μεγάλες προκλήσεις για την ανοσοποίηση των παιδιών, όπως τα υψηλά επίπεδα μετακίνησης του πληθυσμού, συγκρούσεις και ανασφάλεια που περιορίζουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και την ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται γρήγορα και να ταξιδεύει διασυνοριακά.
Επιπλέον, η συνεχιζόμενη γενναιοδωρία και η κοινή δέσμευση των δωρητών - συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα, των πολυμερών ιδρυμάτων και των φιλανθρωπικών οργανισμών - για την επίτευξη ενός κόσμου χωρίς πολιομυελίτιδα βοήθησε στην κατασκευή της υποδομής που επέτρεψε στην αφρικανική περιοχή να προσεγγίσει περισσότερα παιδιά από ποτέ με εμβόλια κατά του ιού και να νικήσει την άγρια πολιομυελίτιδα.
«Κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης χρονιάς για την παγκόσμια υγεία, η πιστοποίηση της αφρικανικής περιοχής ως άγριου πολιοϊού είναι ένα σημάδι ελπίδας και προόδου που δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας και της επιμονής», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Rotary Holger Knaack. «Από το 1996, όταν ο Νέλσον Μαντέλα εντάχθηκε με το Ρόταρυ, την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας και τις κυβερνήσεις της αφρικανικής περιοχής, έχουμε επιτύχει κάτι αξιοσημείωτο. Το σημερινό ορόσημο μας λέει ότι η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι δυνατή, εφ 'όσον ο κόσμος παραμένει προσηλωμένος στην ολοκλήρωση της εργασίας. Ας συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε τις συλλογικές μας ενέργειες για να ξεπεράσουμε τις υπόλοιπες προκλήσεις και να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας για έναν κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα. "
Οι πόροι και η εμπειρογνωμοσύνη που χρησιμοποιήθηκαν για την εξάλειψη της άγριας πολιομυελίτιδας έχουν συμβάλει σημαντικά στη δημόσια υγεία της Αφρικής και στα συστήματα αντιμετώπισης εστιών. Το πρόγραμμα πολιομυελίτιδας παρέχει εκτεταμένα οφέλη για την υγεία στις τοπικές κοινότητες, από την υποστήριξη της απόκρισης της αφρικανικής περιοχής στο COVID-19 έως την ενίσχυση της ρουτίνας ανοσοποίησης έναντι άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια.
Αν και αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο ορόσημο, δεν πρέπει να γίνουμε εφησυχασμένοι. Η συνεχής δέσμευση για ενίσχυση των συστημάτων ανοσοποίησης και υγείας στην περιοχή της Αφρικής είναι απαραίτητη για την προστασία της προόδου από την άγρια πολιομυελίτιδα και για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού που κυκλοφορεί από εμβόλιο τύπου 2 (cVDPV2), το οποίο υπάρχει σε 16 χώρες της περιοχής. Ίχνη χαμηλής ανοσίας σημαίνει ότι αυτά τα στελέχη συνεχίζουν να αποτελούν απειλή και ο κίνδυνος αυξάνεται από τις διακοπές στον εμβολιασμό λόγω του COVID-19, οι οποίες έχουν αφήσει τις κοινότητες πιο ευάλωτες στα κρούσματα cVDPV2.
Το GPEI καλεί τις χώρες και τους δωρητές να παραμείνουν σε επαγρύπνηση έναντι όλων των μορφών πολιομυελίτιδας. Μέχρι να εξαλειφθεί κάθε στέλεχος παγκοσμίως, η απίστευτη πρόοδος που έχει σημειωθεί κατά της πολιομυελίτιδας σε παγκόσμιο επίπεδο θα κινδυνεύει.
Η επιτυχία του ΠΟΥ της Αφρικανικής Περιφέρειας κατά της άγριας πολιομυελίτιδας έδειξε στον κόσμο ότι είναι δυνατή η πρόοδος ενάντια σε μερικές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία. Το GPEI είναι ευγνώμων για κάθε άτομο, συνεργάτη, δωρητή και χώρα που βοήθησε να επιτύχει αυτό το απίστευτο επίτευγμα.