Αν και ακόμα η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας, αυτό αναμένεται να συμβεί σύντομα. Μέχρι χθες ήταν γνωστά 26 κρούσματα της νέας παραλλαγής στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, παίρνουμε μία γεύση από αυτό που έρχεται και στη χώρα μας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το γράφημα που αναδεικνύει ο ερευνητής στο βρετανικό Ινστιτούτο Σάνγκερ, Τέο Σάντερσον, 83% των κρουσμάτων ήταν της Όμικρον στο Λονδίνο για τα δείγματα της 15ης Δεκεμβρίου.
«Αυτή τη στιγμή, η Όμικρον προκαλεί 5 φορές περισσότερα κρούσματα από την Δέλτα, η οποία έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα σε όλο τον Δεκέμβριο» ανέφερε ο ερευνητής.
https://twitter.com/theosanderson/status/1472240903087603713
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τάση δεν παρατηρείται μόνο στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Εσουατίνι (περίκλειστο κράτος στη νότια Αφρική).
https://twitter.com/EricTopol/status/1472640380914962433
Το παρακάτω βίντεο είναι ενδεικτικό της ανοδικής πορείας των κρουσμάτων μετά την εμφάνιση της Όμικρον στο Λονδίνο, με τη καμπύλη να αυξάνεται κατακόρυφα μέσα σε λιγότερα από ένα μήνα.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές μελέτες για να απαντηθούν βασικά ερωτήματα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί απαντήσεις σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα
https://twitter.com/theosanderson/status/1471907339397738502
Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την Όμικρον
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση (20/12), η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση συνόψισε όλα όσα γνωρίζουμε για την παραλλαγή Όμικρον όπως τη σοβαρότητα της νόσου, τη μεταδοτικότητά της και αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Μειώθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με 2 δόσεις
Ένα από τα αρνητικά ευρήματα των μελετών είναι η ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει από τους αμυντικούς μηχανισμούς των εμβολίων. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των μελετών συγκλίνουν ότι στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με 2 δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της συμπτωματικής Όμικρον είναι 35% ενώ ήταν 64% για τη Δέλτα.
Ωστόσο, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την 3η δόση, η οποία επαναφέρει τα επίπεδα προστασίας σε μεγάλα ύψη. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα μετά από 2εβδομάδες από την 3η δόση έναντι της συμπτωματικής νόσου με Όμικρον φτάνει 76% ενώ για Δέλτα ξεπερνούσε το 90%.
Τα υπόλοιπα ευρήματα των μελετών για την Όμικρον
Από τις μελέτες έχουν διευκρινιστεί επίσης τα εξής:
1) Μεταδοτικότητα: Χαρακτηρίζεται ως μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε 2-3 μέρες. Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί είτε ως ολιγοσυμπτωματικοί
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στη Νορβηγία, όπου μολύνθηκε το 70% των συμμετεχόντων - γύρω στους 111 - αλλά και ακόμα 60 άτομα που μπήκαν στο ίδιο χώρο (εστιατόριο) που έγινε το πάρτι.
2) Οι εμβολιασμένοι νοσούν: Και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα από τους ανεμβολίαστους
3) Η φυσική ανοσία δεν προστατεύει: Τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης, καθώς η φυσική ανοσία δε φτάνει για να προστατεύσει
4) Σοβαρότητα νόσου: Αν και τα δεδομένα είναι περιορισμένα, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία με στοιχεία από Νοτια Αφρική ότι παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος, όσοι εισάγονται στα νοσοκομεία είναι σε πολύ καλή γενική κατάσταση. Οι ασθενείς δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου, ενώ η διάρκεια νοσηλείας κρατάει 2-2,5 μέρες σε σχέση με τις 8 ημέρες της Δέλτα. Τέλος, η θνητότητα είναι χαμηλότερη (6,6% θνητότητα έναντι 17%).