Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παραπανίσια κιλά, το στρες, η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ επίσης επηρεάζουν την εμφάνισή, αλλά σε μικρότερο βαθμό. «Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση, στην οποία οι φλέβες του πρωκτού ή του ορθού φλεγμαίνουν και διογκώνονται.
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές. Οι εσωτερικές εμφανίζονται στο ορθό και συνήθως είναι ανώδυνες και μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.
Οι εξωτερικές, που εμφανίζονται ως μικρές διογκώσεις γύρω από τον πρωκτό προκαλούν, εκτός από αιμορραγία, πόνο και κνησμό», μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.
Η παθογένεση της αιμορροϊδοπάθειας είναι πολυπαραγοντική. Η κύρια αιτία εμφάνισής της είναι η δυσκοιλιότητα, η οποία απασχολεί περίπου το 12% των ανθρώπων παγκοσμίως, με τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε δεινότερη θέση από τους Ευρωπαίους.Η διαταραχή στην ισορροπία των ορμονών, οι παρενέργειες των φαρμάκων και η γενετική προδιάθεση είναι μερικοί από τους λόγους εμφάνισής της, για τους οποίους λίγα μπορούμε να κάνουμε.
Υπάρχουν όμως και μερικοί άλλοι -οι πιο συνηθισμένοι- που σχετίζονται με τις καθημερινές συνήθειες. Τέτοιες είναι η χαμηλή κατανάλωση ινών, η έλλειψη επαρκούς πρόσληψης υγρών και η έλλειψη κινητικότητας, παράγοντες δηλαδή που αφορούν στον τρόπο ζωής πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ποιες αλλαγές, λοιπόν, απαιτούνται, προκειμένου να αποφύγουμε την εμφάνιση ή την επιδείνωσή της; Σύμφωνα με τον δρ Ξιάρχο χρειάζεται:
Περισσότερη κίνηση
Η κίνηση θα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας, αφού οι πολλές ώρες στην καρέκλα, τον καναπέ ή το κρεβάτι, αλλά και η ορθοστασία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ή την επιδείνωση των αιμορροΐδων, λόγω της πίεσης που ασκείται στα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής του ορθού και του πρωκτού. Ακόμα και όταν η φύση του επαγγέλματος υποχρεώνει σε καθιστική ζωή, τα συχνά διαλείμματα και η βάδιση μέσα στο δωμάτιο είναι σωτήρια. Επίσης, η σωματική άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα βοηθά σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
Σωστή διατροφή
Η ανεπαρκής πρόσληψη αδιάλυτων ινών προκαλεί μείωση του όγκου των κοπράνων και συνεπώς εξαιρετικά δύσκολη αφόδευση. Όταν αυτή η διατροφή γίνεται κανόνας, οι φλέβες στην πρωκτική περιοχή δέχονται συνεχώς υψηλή πίεση, οδηγώντας σε διόγκωση των αιμορροΐδων και σε φλεγμονή. Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής τους είναι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι άφθονες σε λαχανικά, φρούτα και σπόρους, και φτωχή σε κρέας, τυρί, λιπαρά, ζάχαρη, καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά. Καθημερινή συνήθεια θα πρέπει να γίνει και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού.
Ο συνδυασμός σωστής διατροφής, τακτικής άσκησης και κατανάλωσης νερού βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και συνεπώς στη μείωση της πίεσης που ασκείται στις φλέβες του πρωκτού.
Μείωση του στρες
Μεταξύ των πολλών επιπτώσεων που έχει το στρες στον οργανισμό, περιλαμβάνεται και η δυσκοιλιότητα και κατ’ επέκταση η αιμορροϊδοπάθεια. Δυστυχώς, οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής δεν καθιστούν εύκολο τον έλεγχό του, αλλά πάντα υπάρχει ένας ειδικός που μπορεί να βοηθήσει.
Άμεση απόκριση
Η αναβολή της αφόδευσης δημιουργεί υπερβολική πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και στις πρωκτικές φλέβες. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει σε όλους συνήθεια να πηγαίνουν στην τουαλέτα όταν το νιώθουν, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς να σκέφτονται ότι δεν βρίσκονται στην άνεση του σπιτιού τους.
«Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια, απλώς αφοσίωση στον στόχο. Η αποτυχία τροποποίησης των καθημερινών συνηθειών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και επιδείνωσης της αιμορροϊδοπάθειας, για τη θεραπεία της οποίας θα χρειαστεί πια να συνταγογραφηθούν φάρμακα ή, επί έντονων συμπτωμάτων, να υποβληθεί ο ασθενής σε επέμβαση.
Στις μέρες μας, βέβαια, η χειρουργική θεραπεία είναι εξαιρετικά απλή, ολιγόλεπτη, ανώδυνη και ασφαλής, αφού διαθέτουμε υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα υπερήχων, που απαλλάσσουν από τις ενοχλητικές αιμορροΐδες μια για πάντα», καταλήγει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.