Το καλύτερο εργαλείο για τη διάγνωση της COVID-19 είναι το PCR τεστ. Η εξαγωγή των αποτελεσμάτων γίνεται σε εργαστήρια και οι πόροι που χρειάζονται είναι αρκετά μεγάλοι για ένα μεγάλο αριθμό τεστ. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος δεν έχουν πρόβλημα να διεξάγουν μεγάλο αριθμό PCR τεστ αλλά αυτό δεν ισχύει για χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπως το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Ινδία και πολλές αφρικανικές χώρες, όπου οι πόροι είναι λιγοστοί.
Πέρα από αυτό, τα διαγνωστικά τεστ PCR δεν εκδίδει γρήγορα τα αποτελέσματα. Χρειάζονται γύρω στις 2 ώρες - ίσως και περισσότερο αν χρειαστεί να μεταφερθεί το δείγμα σε ένα κατάλληλο εργαστήριο. Πολλές φορές, η ταχύτητα επιβεβαίωσης ενός θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος είναι πολύ σημαντικό να γίνει πιο γρήγορα. Όταν κάποιος νοσεί σοβαρά με COVID, η θεραπεία χρειάζεται να ξεκινήσει αμέσως. Η γρήγορη διάγνωση της ασθένειας μπορεί να σώσει την ανθρώπινη ζωή.
Μία ομάδα επιστημόνων εξέτασε αν μία γρήγορη η αξιόπιστη εναλλακτική για το PCR θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τη χρήση κοινού διαθέσιμου νοσοκομειακού εξοπλισμού.
Η COVID εμφανίζεται σε αξονικές θώρακος
Οι τεχνικές απεικόνισης θώρακα – όπως η αξονική τομογραφία (CT) ή η ακτινογραφία – μπορούν να αναλυθούν από ακτινολόγους για την αναζήτηση οπτικών δεικτών μιας λοίμωξης COVID. Οι έρευνες στις αρχές της πανδημίας διαπίστωσαν ότι εμφανίστηκαν ανωμαλίες στις εικόνες ακτινογραφίας θώρακος ασθενών με τον ιό, οδηγώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συστήσει τη χρήση ακτινογραφίας για τη διάγνωση της COVID όταν δεν είναι διαθέσιμη η εξέταση PCR, ειδικά για ασθενείς με σοβαρή νόσο.
Ωστόσο, υπάρχει και εδώ ένα εμπόδιο στους πόρους. Η χρήση ακτινογραφιών και αξονικών τομογραφιών για διάγνωση απαιτεί από τους ακτινολόγους να αποκρυπτογραφήσουν προσεκτικά τις εικόνες του θώρακα, καθώς οι οπτικοί δείκτες της COVID μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Έτσι, η ομάδα επιστημόνων δημιούργησε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να το πετύχει αυτό, για να επιταχύνουν τη διάγνωση και να επιτρέψουν στους ακτινολόγους να συνεχίσουν τη δουλειά τους.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε κάτι που ονομάζεται βαθύ συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο, ένας τύπος αλγορίθμου που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάλυση εικόνων. Τέτοιοι αλγόριθμοι μπορούν να διαλέξουν τα βασικά χαρακτηριστικά των εικόνων και να ταξινομήσουν εκείνες που έχουν ομοιότητες και διαφορές.
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Στη συνέχεια ανέπτυξαν μία εφαρμογή που μπορούσε να «τρέξει» το πρόγραμμα έξω από το εργαστήριο, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μέρη όπου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η εφαρμογή δεν απαιτεί μεγάλη μνήμη υπολογιστική η δύναμη για να τρέξει. Επομένως, μπορεί να εγκατασταθεί σε PC και laptop.
Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Απλώς, οι ακτινογραφίες ασθενών πρέπει να μεταφορτωθούν στην εφαρμογή μέσω USB ή του ιστού και, στη συνέχεια, ο αλγόριθμος αναλύει την εικόνα και δίνει ένα αποτέλεσμα που δείχνει εάν είναι θετικό στην COVID ή όχι.
Αυτή η εφαρμογή δεν θα αντικαταστήσει την PCR. Αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματικό σε επείγοντα περιστατικά όπου οι ασθενείς έρχονται με σοβαρή ασθένεια. Θα επέτρεπε τη γρήγορη λήψη και ανάλυση ακτινογραφίας θώρακα και, εάν ο ασθενής είναι θετικός, η θεραπεία να ξεκινήσει αμέσως και όχι να περιμένει τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Εκτός από ωφέλιμο για τους ασθενείς, αυτό θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει τη μετάβασή τους σε κατάλληλους θαλάμους σε άλλα σημεία του νοσοκομείου και έτσι να απορροφά ένα μέρος της πίεσης
Η εφαρμογή θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ αποτελεσματική στη διάγνωση περιπτώσεων COVID σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και απομακρυσμένες περιοχές όπου η PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμη. Οι επιστήμονες έθεσαν ως επόμενο βήμα τη δοκιμή της εφαρμογής στο Πακιστάν, ως μέρος του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου SAFE RH, για να φανεί τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στον πραγματικό κόσμο.
ΠΗΓΗ: conversation