Φαινόμενα καταχρηστικής υποχρέωσης καρκινοπαθών να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση των ακτινοθεραπειών, τις οποίες δικαιούνται δωρεάν, καταγράφει όλο και περισσότερο η ΕΛΛΟΚ.
«Οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι ουρές αναμονών που εμφανίζονται στα τμήματα ακτινοθεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων, ωθούν τους ασθενείς σε αναζήτηση λύσης σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά κέντρα και κλινικές, προκειμένου να μην υποστούν τις καθυστερήσεις που ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας τους», αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.
Μετά, δε, την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχει αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ασθενών που αναζητούν άλλες λύσεις να έχει μεγαλώσει κατά πολύ. Έτσι, «είναι συχνή η εμφάνιση φαινομένων καταχρηστικής υποχρέωσης τους να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση των ακτινοθεραπειών, που δικαιούνται δωρεάν!», αναφέρουν.
Με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα η συμμετοχή των ασθενών στην πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιατρικά διαγνωστικά κέντρα είναι μηδενική, εξαιρουμένης της ιατρικής αμοιβής η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από απόδειξη όπου θα αναφέρεται και το όνομα του ιατρού, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καλύπτεται και η αμοιβή όπως περιγράφεται από τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο, οι καταγγελίες που δέχεται η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου από ασθενείς οι οποίοι, παρά τα περί του αντιθέτου προβλεπόμενα από τις σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ, υποχρεώθηκαν να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα είναι ιδιαιτέρως συχνές τον τελευταίο καιρό.
Βέβαια το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο και παρότι ο ακτινοθεραπευτικός χάρτης της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μετά και τις μεγάλες δωρεές του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. «Αποδεικνύεται ότι δεν είναι απόρροια έλλειψης δυνατοτήτων αλλά μάλλον επιλογή συντήρησης μιας υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης», σχολιάζουν.
«Επί σειρά ετών ακολουθείται «σιωπηρά» και με την ανοχή του συστήματος, μία ανήθικη και μη σύννομη πρακτική από μέρος του ιδιωτικού τομέα που αν και έχει υπογράψει συμβάσεις και εμφανίζεται συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, δεν αρκείται στην τήρηση των όρων αυτών, αλλά λειτουργεί επιβάλλοντας πρόσθετες παράνομες χρεώσεις στους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη και μη έχοντας άλλες επιλογές, τελικά υποκύπτουν», σημειώνει η Ομοσπονδία.
Η ΕΛΛΟΚ έχει ζητήσει από τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να παρέμβουν ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και η υγεία των πολιτών. Επιπλέον μέσα από τη συμμετοχή της στην Ελληνική Πλατφόρμα All.Can, προσφάτως έχει συνυπογράψει, μαζί με όλη την Ελληνική Επιστημονική Ογκολογική Κοινότητα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας όπου αναφέρονται τα εν λόγω προβλήματα και ζητείται συνάντηση με την ηγεσία για την εξεύρεση λύσεων.
Επιπλέον, με νέα επιστολή της προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει και πάλι για την ύπαρξη των παράνομων χρεώσεων και καλεί τον Οργανισμό να προβεί δημόσια σε επίσημες διευκρινιστικές ανακοινώσεις «με στόχο την προστασία των πολιτών και του δημοσίου και παράλληλα να εφαρμόσει το νόμο και να θέσει αυστηρότατες ποινές για όσους παρανομούν και αισχροκερδούν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη».
Η ΕΛΛΟΚ θέτει, δε, μια σειρά απλών, όπως τα χαρακτηρίζει, ερωτημάτων προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ:
- Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος? Γιατί δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις για τους παραβάτες και γιατί δεν αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο με επιπλέον ποινές για όσους εμφανίζουν υποτροπή? Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε;
- Εφόσον υπάρχει πλέον ο απαραίτητος εξοπλισμός, γιατί δεν διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, με τη δημιουργία διπλής βάρδιας ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε μικρότερο χρονικό διάστημα και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις μηνών; (Η ερώτηση αυτή μένει αναπάντητη από το 2011)
- Γιατί παρά τις τόσες διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών για παράνομες χρεώσεις και εκβιαστικές συμπεριφορές, ο ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύσει τους ασφαλισμένους;
Ζητάει, τέλος, όσους δέχονται τέτοιου είδους εκβιασμούς να προβαίνουν σε επώνυμες καταγγελίες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.