Ειδικότερα, η κ. Τσολιά ανέφερε ότι η μοναδική αντένδειξη στο εμβόλιο κορονοϊού είναι το ιστορικό αναφυλαξίας στην πολυαιθυλενογλυκόλη - μία ουσία που υπάρχει στο εμβόλιο και χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και φάρμακα.
Αντένδειξη, επίσης είναι το ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση του εμβολίου.
Δεν αποτελούν αντένδειξη η ύπαρξη αλλεργιών σε τροφές, όπως το αυγό, φιστίκι και άλλα, σε κατοικίδια, τιμπήματα εντόμωνα, φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα πιστεύεται ότι δε σχετίζεται καθόλου με τον εμβολιασμό και δεν αποτελεί αντένδειξη. Παρόλα αυτά, όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλεύονται τον αλλεργιολόγο τους.
Τέλος, η ύπαρξη προηγούμενου ιστορικού άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε άλλο εμβόλιο η ενέσιμο φάρμακο δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη εμβολιασμού. Τα άτομα αυτά, μπορούν να εμβολιαστούν αν το αποφασίσουν αλλά θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερες προφυλάξεις και να προηγηθεί συζήτηση με τον αλλεργιολόγο.
Κικίλιας: Οι περιοχές σε κόκκινο και η πληρότητα των ΜΕΘ
Ο Υπουργός Υγείας κατά την ενημέρωση ανέφερε ότι οι περιοχές στις οποίες είναι περισσότερο ανησυχητική η επιδημιολογική κατάσταση με βάση τα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού είναι η Δυτική Αττική, η Βοιωτία, η Λέσβος, η Ροδόπη, η Κάλυμνος, η Αργολίδα και η Χαλκιδική.
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 46 έτη, κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση και τους ειδικούς
«Η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά, αλλά μειώνεται, παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας” συμπλήρωσε
Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανέρχεται στα 657 επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το 0,59% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Δηλαδή την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα έχουν λάβει 64.566 άτομα.