Τι γίνεται όμως όταν διαπιστώσετε ότι το ανοξείδωτο σκεύος στο οποίο ετοιμάζεστε να ρίξετε για σοτάρισμα το κρεμμύδι, έχει έναν περίεργο αποχρωματισμό σαν «ουράνιο τόξο» που προκαλείται λόγω της θερμότητας
Ψυχραιμία! Δεν είστε οι μόνοι που το παθαίνετε και -κυρίως- δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί ούτε φυσικά είναι λόγος να ακυρώσετε ένα ρομαντικό δείπνο ή μια φιλική συγκέντρωση για φαγητό,
Τα σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα περιέχουν συχνά χρώμιο, ένα μέταλλο το οποίο τα βοηθά να μην σκουριάσουν ή διαβρωθούν. Ο συνδυασμός οξυγόνου και χρωμίου παράγει οπτικά αυτόν τον αποχρωματισμό που μοιάζει με ένα μικρό ουράνιο τόξο στα δικά μας μάτια. Είναι βασικά ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα που αλλάζει χρώμα όταν συνδυάζεται ο αέρας με την υψηλή θερμότητα. Έτσι, λοιπόν, τα σκεύη σας είναι απόλυτα ασφαλή και ας έχουν αυτά τα σημάδια.
Από την άλλη είναι λογικό να μην σας αρέσουν αυτά τα σημάδια στα σκεύη και να μοιάζουν σαν να τα πήρατε μόλις... χθες. Καλά το φαντάζεστε: η λύση είναι το... ξύδι. Ναι, αυτό το έντονης οσμής αλλά θαυματουργό υγρό που το χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε τα πάντα!
Πάρτε λίγο αραιωμένο λευκό ξύδι και τρίψτε το ανοξείδωτο σκεύος με τη μααλακή πλευρά του σφουγγαριού. Στη συνέχεια, αφού δουλέψετε καλά το λευκό ξύδι στα μαγειρικά σας σκεύη, πρέπει απλώς να τα ξεπλύνετε και να τα στεγνώσετε.
Η οξύτητα του ξυδιού θα λειτουργήσει για να διασπάσει το οξειδωμένο στρώμα που είναι σαν ουράνιο τόξο, για να επαναφέρει τα ανοξείδωτα σκεύη σας στην καλύτερή τους κατάσταση.
Πηγές: tasteofhome.com, ovenspot.com.