Επιστήμονες από την Αμερικάνικη Κοινότητα Χημικών ανέπτυξαν μία νέα θεραπεία υδρογέλης διασπά τα βιοφίλμ που σχηματίζουν τρύπες στα δόντια και τα λευκαίνει χωρίς να τα βλάπτει.
Προσέξτε. Η έρευνα ΔΕΝ προτρέπει τους ανθρώπους να σταματήσουν να πλένουν τα δόντια τους. Το καθημερινό πλύσιμο δοντιών αποτρέπει τα σφραγίσματα. Αυτές οι μέθοδοι, όμως, δεν βοηθάνε στην λεύκανση των δοντιών.
Όταν οι άνθρωποι θέλουν να λευκάνουν τα δόντια, συνήθως σε επαγγελματικές θεραπείες που συνδυάζουν τζελ που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και μπλε φως, το οποίο παράγει μια χημική αντίδραση που αφαιρεί τους λεκέδες. Ενώ αυτός ο συνδυασμός εξάγει τους λεκέδες, η θεραπεία μπορεί να βλάψει το σμάλτο, οδηγώντας σε σφραγίσματα και αποχρωματισμό.
Για την τελευταία τους έρευνα , οι επιστήμονες συνδύασαν νανοσωματίδια οξυχλωριούχου βισμούθιου, νανοσωματίδια οξειδίου του χαλκού και αλγινικό νάτριο σε ένα παχύρρευστο μείγμα. Στη συνέχεια επικάλυψαν την επιφάνεια των δοντιών που είχαν κολλήσει σε μια πλάκα με το μείγμα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ψέκασαν το παρασκεύασμα με ένα διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου, το οποίο σχημάτισε μια ισχυρή προσκολλητική υδρογέλη .
Μετά από αυτό, η ομάδα δοκίμασε το υλικό σε δόντια που βάφτηκαν με καφέ, τσάι, χυμό βατόμουρου και σάλτσα σόγιας και τοποθετήθηκαν σε εργαστηριακό πιάτο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μετά την επεξεργασία των δοντιών με υδρογέλη και πράσινο φως, τα δόντια έγιναν πιο φωτεινά με την πάροδο του χρόνου και δεν υπήρχε βλάβη στο σμάλτο. Η θεραπεία κατέληξε επίσης να σκοτώσει το 94 τοις εκατό των βακτηρίων στα βιοφίλμ.
Για να βεβαιωθούν ότι η θεραπεία θα μπορούσε να λειτουργήσει στα δόντια σε ζωντανούς οργανισμούς, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη νέα μέθοδο σε ποντίκια των οποίων το στόμα περιείχε βακτήρια που σχηματίζουν τρύπες. Οι ερευνητές λένε ότι η υδρογέλη που ενεργοποιείται με το πράσινο φως εμπόδισε το σχηματισμό μέτριων και βαθιών τρυπών.
Με αυτά τα αποτελέσματα στα χέρια, οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ασφαλής θεραπεία τους χωρίς βούρτσες προλαμβάνει την τερηδόνα και λευκαίνει τα δόντια.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces.
ΠΗΓΗ: studyfinds