Η παγίδα δεν κρύβεται πάντως στην αίσθηση που αφήνει. Καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά στα συστατικά που περιέχουν γιατι κάποια από αυτά δεν είναι και τόσο «άκακα» όπως για παράδειγμα η Οξυβενζόνη.
Ποια συστατικά είναι εγκεκριμένα;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αντηλιακά που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό...Ο FDA (Αμαερικανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων) έχει εγκρίνει μια λίστα με τα κατάλληλα συσταστικά που μπορεί να περιέχει ένα αντηλιακό αλλά δεν είναι όλα και τόσο «άκακα» σύμφωνα με νέες έρευνες. Τα ίδια συστατικά πάνω κάτω περιέχουν και τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι όποιο και αντηλιακό να χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχετε κατά νου ότι πρέπει να βάλετε μικρή ποσότητα. Δεν χρειάζεται να «λουστείτε» με αυτό για να σας προστατέψει. Επίσης, έχετε κατα νου οτι επειδή μπορεί να φορέσετε μακρύ μανίκι και παντελόνι δεν σημαίνει ότι είστε και προσταστευμένοι.
Αντηλιακό σε μόρφη σπρέι; #NOT
Πολλοί επίσης αγοράζουν αντηλιακό σε μορφή σπρέι γιατί είναι εύκολο στη χρήση και και συνήθως δεν «κολλάει» στο δέρμα. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια αρκετοί ειδικοί ανησυχούν για την προστασία και την αποτελεσματικότητά αυτών των αντηλιακών. Το καλοκαίρι του 2019 πάντως οι περισσότεροι καταναλωτές αναζήτησαν πιο αποτελεσματικά «εναλλακτικά», φυσικά αντηλιακά και όχι τόσο αυτά με σε μορφή σπρέι.
Τα λεγόμενα «φυσικά αντηλιακά» χρησιμοποιούν διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία που έχουν εγκριθεί από το FDA όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου για να την παρεμπόδιση των ακτίνων του ηλίου που «διεισδύουν» στο δέρμα μας. Αυτά τα στοιχεία «κάθονται» στο δέρμα και μπλοκάρουν με φυσικό τρόπο τις ακτίνες UVA και UVB, οι οποίες και μας βλάπτουν. Για αυτό τα αντηλιακά αυτά λέγονται φυσικά γιατί δεν έχουν.... χημικά. Τα περισσότερα μάλιστα έχουν μόνο οξείδιο του ψευδαργύρου και σπάνια διοξείδιο του τιτανίου.
Το πρόβλημα με αυτά τα αντηλιακά είναι ότι αφήνουν σημάδια τόσο σε λευκές όσο και σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Αυτά τα σημάδια είναι μάλιστα πιο έντονα όταν το δέρμα είναι υγρό.
Τα αντηλικά που έχουν «χημικά» από την άλλη γίνονται ένα με το δέρμα. Απορροφούν τη ζέστη και γίνεται μια «χημική αντίδραση» η οποία «βγάζει» τη ζέστη από το δέρμα. Αυτό δεν επιτρέπει στην υπεριώδη ακτινοβολία να εισχωρήσει στο δέρμα. Το πρόβλημα με αυτά τα αντηλιακά αυτά είναι ότι οι επιστήμονες δεν ξέρουν πώς ακριβώς επηρεάζουν το σώμα μας. Δεν γνωρίζουν δηλαδή αν και κατά πόσο η απορρόφηση που γίνεται από το δέρμα επηρρεάζει το σώμα και τον οργανισμό μας.
Σε κάθε περίπτωση το FDA έχει μια λίστα με τα πιο κατάλληλα συστατικά που πρέπει να περιέχει το κάθε αντηλιακό. Δείτε ποια είναι οκ για τα τα έχετε κατά νου.
Τα συστατικά που εγκρίνει είναι:
Avobenzone (Αβοβενζόνη)
Cinoxate (Κινοξάτη)
Dioxybenzone (Διοξυβενζόνη)
Homosalate (Ομοσαλάτη)
Meradimate
Octocrylene Οκτοκρυλένιο
Octinoxate Οκτινοξάτη
Octisalate
Oxybenzone (Οξυβενζόνη)
Padimate
Ensulizole Ινσουλιζόλη
Sulisobenzone Σουλισοβενζόνη
Titanium Dioxide ( Οξείδιο του τιτανίου )
Zinc Oxide (oξείδιο του ψευδαργήρου)
Τα αντηλιακά πάντως θεωρούνται δερμοκαλλυντικά και όχι φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση τα χημικά που περιέχουν κάποια αντηλιακά θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο το δέρμα αλλά και την αναπνοή μας και το 2019 το FDA ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες προς τους καταναλωτές σχετικά με αυτά τα συστατικά τα οποία καλό θα ήταν να αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες.
Η Oxybenzone (Οξυβενζόνη) που υπάρχει σε πολλά αντηλιακά για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ενδοκρινολογικές διαταραχές..
Επίσης, ο δείκτης SPF πολλές φορές δεν πάντα ενδεικτικός της αποτελεσματικότητάς τους για αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται ένα αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας, ώστε να είστε σίγουροι ότι είστε όσο πιο προσταυτευμένοι γίνεται.
Με πληροφορίες από το https://www.medicalnewstoday.com