Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η επιδημιολογική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει επιδείνωση με σημαντική αύξηση του κυλιόμενου μέσου των 7 ημερών από 625 κρούσματα την ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα σε 892 την εβδομάδα αυτή.
Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2.3 ενώ τα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 8,5 χιλιάδες.
«Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση η Ελλάδα θα μπει και αυτή στο κόκκινο όταν άλλες χώρες της Ευρώπης αρχίσουν να παρουσιάζουν πτωτική πορεία. Το επιδημιολογικό φορτίο στις κόκκινες περιοχές παραμένει υψηλό αλλά αυξήθηκε σημαντικά και σε άλλες περιοχές, που χαρακτηρίζονται πλέον και αυτές κόκκινες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε, μάλιστα, στους δήμους Πάτρας και Χαλκδίας που προκαλούν ανησυχία, καθώς φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διασπορά στη κοινότητα. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως την ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών. Έτσι, μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 43 έτη
Τα μισά ενεργά κρούσματα της Ελλάδας στην Αττική
Καμπανάκι χτύπησε ξανά η Παπαευαγγέλου, στην Αττική, καθώς τα ενεργά κρύσματα φτάνουν τα 4.400. Υπήρξε δηλαδή μία αύξηση 60% σε σχέση με την πρώτη ρβδομάδα του μερικού lockdown.
Έχουμε αύξηση νοσηλευόμενων σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική. Στην Επικράτεια υπολογίζονται πάνω από τους 1.600. Ο μέσος όρος εισαγωγών ανά ημέρα αυξήθηκε στις 150 εισαγωγές ενώ στην Αττική υπολογίζεται ότι έχουν 70-80 νέες εισαγωγές κάθε μέρα. Το 77% των νοσηλευόμενων αφορά άτομα άνω των 55 ετών, δηλαδή άτομα με σοβαρό κίνδυνο νόσησης
Πληρότητα κλινών στην Αττικη:
- 52% απλές κλίνες COVID Αττική
- 63% ΜΕΘ COVID Αττική
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει επίσης αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων από την προηγουμενη εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα φτάνουν τα 850.
Παπαευαγγέλου: Το πρόβλημα από τις «κρυφές» συγκεντρώσεις
Η κ. Παπαευαγγέλου στάθηκε επίσης, σε μία από τις αιτίες που προκαλεί τη διασπορά κρουσμάτων. Τις κρυφές συγκεντρώσεις στα σπίτια. «Επειδή αυτές είναι κρυφές δεν αποκαλύπτονται στην Πολιτική Προστασία, συνεπώς δεν γίνεται ιχνηλάτηση που είναι το πιο σημαντικό όπλο για τη διασπορά του ιού» εξηγεί.
Πρόσθεσε ότι σημερα έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά από γονείς σε ενήλικες άνω των 65 και παιδιά
Μαγιορκίνης: Υπάρχει μετάδοση εντός των σπιτιών
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιροκίνη, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μέτριους ρυθμούς, ενώ και η πίεση στο ΣΥ φαίνεται να περνάει σε περίοδο μικρής αύξησης.
Ενδεικτικά, η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ επιβραδύνθηκε και σταθεροποιήθηκε, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ ο αριθμός νέων εισαγωγών με COVID-19 παρουσιάζει σημαντική αύξηση που φθάνει έως και 50%.
«Αυτή η αύξηση αναμένουμε να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ και στους θανάτους στις επόμενες 1 με 2 εβδομάδες. Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης της τάξης του 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της επιδημίας ξεπέρασε το 20%, με τάση ακόμα μεγαλύτερης αύξησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια πρόσθεσε τα εξής: «Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει βελτιωμένη, ενώ εξακολουθούμε να παρατηρούμε τη σταθεροποίηση των νέων διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65 άνω, σε επίπεδο σχετικά χαμηλότερο από αναμενόμενο. Επίσης, συνεχίζουμε να παρατηρούμε τη χαμηλότερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα των μικρότερων των 18 ετών. Ωστόσο, η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από την ιχνηλάτηση είναι σαφές ότι υπάρχει μετάδοσης εντός των σπιτιών κυρίως ως αποτέλεσμα των κοινωνικών συναναστραφών. Για αυτό είναι σημαντικός ο περιορισμός των επαφών μας στις «κοινωνικές φούσκες».
Αυξημένη η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους κατά 20%
Σε ό,τι αφορά το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε πως τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Οργανισμό Public Health England κάνουν λόγο για 20% αύξηση στο attack rate σε όλες τις ηλιακές ομάδες.
Δηλαδή, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού όταν κάποιες έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι κατά 20% αυξημένες σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στέλεχος αυτό να επικρατήσει σταδιακά στην κοινότητα, άρα περιμένουμε αύξηση της συχνότητας της μετάλλαξης σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, αυτό το 20% δεν πρέπει να μας τρομάζει γιατί αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερη προσήλωση στα μέτρα ατομικής προστασίας και στα μέτρα ατομικής υγιεινής.