Τα έγγραφα δείχνουν ότι η απάντηση στην πανδημία στα πρώτα στάδια της ήταν χαοτική από πλευράς Κίνας.
«Ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν λάθη - και όχι μόνο λάθη που συμβαίνουν όταν αντιμετωπίζεις έναν νέο ιό. Έκαναν επίσης γραφειοκρατικά λάθη και λάθη επηρεασμένα από πολιτικά κίνητρα στον τρόπο με τον οποίο το χειρίστηκαν», δήλωσε ο Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης της παγκόσμιας αγοράς υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
«Αυτά είχαν παγκόσμιες συνέπειες. Δεν μπορείτε ποτέ να εγγυηθείτε τη διαφάνεια 100%. Δεν πρόκειται μόνο για σκόπιμη κάλυψη, αλλά επίσης περιορίζεσαι από την τεχνολογία και άλλα ζητήματα με έναν νέο ιό. Αλλά ακόμα κι αν ήταν 100% διαφανείς, αυτό δεν θα σταματούσε τη διοίκηση του Τραμπ να υποτιμά τη σοβαρότητα της. Πιθανώς δεν θα είχε σταματήσει της εξέλιξη του ιού ως πανδημία» συμπλήρωσε.
Ψευδή στοιχεία
Σύμφωνα με τα έγγραφα παρουσιάζονται ψευδείς αριθμοί θανάτων στις ενημερώσεις. Για παράδειγμα στις 17 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν 197 θάνατοι από κορονοϊό στην επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κεντρική Κίνα, Χουμπέι, αλλά η επίσημη ενημέρωση έκανε λόγο για 93.
Παρομοίως στις 10 Φεβρουαρίου οι αρχές έκαναν λόγο 2478 κρούσματα στη Χουμπέι ενώ σύμφωνα με τα έγγραφα ο πραγματικός αριθμός έφτανε τα 5918 θετικά περιστατικά.
«Αν η Κίνα ήταν πιο διαφανής και πιο επιθετική στην απάντηση της σίγουρα αυτό θα είχε αντίκτυπο στη διασπορά του ιού στην χώρα και ίσως και στον υπόλοιπο κόσμο» ανέφερε ο Ντάνλιγ Γιανγκ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ένα πιθανό λόγο για αυτή την λανθασμένη ενημέρωση. Ειδικότερα, στις αρχές Μαρτίου αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο περνούσαν 23 μέρες από την ημέρα που κάποιος εμφάνιζε συμπτώματα μέχρι την ημέρα που επιβεβαιωνόταν αυτό μέσω διάγνωσης. Αυτό δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι πολιτικές αποφάσεις βασίζονται σε δεδομένα πριν από 3 εβδομάδες.
Η αποκάλυψη για την προέλευση και για το χρονικό της πανδημίας
Από τα έγγραφα που διέρρευσαν προκύπτει σημαντικά νέα στοιχεία για την προέλευση της πανδημίας και το πότε ξεκίνησε. Ειδικότερα, στις αρχές Δεκέμβρη, υπήρχαν 20πλασια κρούσματα γρίπης σε σχέση με την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα εντοπίζονται και τα πρώτα γνωστά περιστατικά κορονοϊού.
Παραμένει ασαφές τι αντίκτυπο είχε η γρίπη στο ξέσπασμα της Covid-19. Και ενώ δεν υπάρχει καμία πρόταση στα έγγραφα ότι οι δύο παράλληλες κρίσεις συνδέονται, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τελικά αυτά τα περιστατικά γρίπης να αποτελούσαν στην πραγματικότητα κρούσματα κορονοϊού.
«Ήταν πολύ ασυνήθιστο αυτό το ξέσπασμα γρίπης στην Κίνα. Αναρωτιέσαι αν υπήρχαν περιστατικά COVID-19 που εμφανίζονται ως κρούσματα γρίπης» αναφέρει ο καθηγητής Ιατρικής, Γουίλιαμ Σάφνερ
Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι το ξέσπασμα της γρίπης ήταν μεγαλύτερο την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη όχι στη Γουχάν αλλά σε άλλες πόλεις της Χουμπέι.
Κρούσματα γρίπης στη Χουμπέι την 1η εβδομάδα του Δεκέμβρη:
- Γουχάν: 2032
- Yixhang: 6135
- XianningQ 2148
Αυτή η κατανομή προκαλεί απορίες για το αν πράγματι ο ιός ξεκίνησε στη Γουχάν ή σε κάποια από τις άλλες 2 πόλεις. Θυμίζουμε ότι οι ειδικοί επισήμως έχουν αναφέρει ότι η πανδημία ξεκίνησε σε μία ψαραγορά στη Γουχάν στα μέσα Δεκέμβρη.