Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, η αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στο αποκορύφωμά της - αύξηση 40% σε σχέση με τον μέσο όρο - τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Οι ερευνητές υπολογίζουν τους «υπερβολικούς θανάτους» ως ποσοστό των επιπλέον θανάτων σε σύγκριση με τον μέσο όρο για τον αντίστοιχο μήνα μεταξύ του 2016 και του 2019. Υπολογίζουν τον εκτιμώμενο μέσο όρο της ΕΕ χρησιμοποιώντας δεδομένα από όλες τις χώρες μέλη εκτός από την Ιρλανδία, η οποία δεν παρείχε πληροφορίες. Ο αριθμός του Νοεμβρίου ακολούθησε μία πολύ μικρότερη άνοδο επιπλέον θανάτων του Απριλίου, του πρώτου κύματος της πανδημίας, όπου οι θάνατοι βρίσκονταν στο 25% πάνω από τον μέσο όρο. Μετά τον Απρίλιο, οι αριθμοί μειώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά από τον Αύγουστο και μετά.
Τι συνέβη στην Ελλάδα στο πρώτο και 2ο κύμα
Στην Ελλάδα τον Νοέμβριο υπήρξε αύξηση των «επιπλέον θανάτων» ανεξαρτήτου αιτίας κατά 34,7% σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Πρόκειται για το μήνα που η πίεση στο Σύστημα Υγείας έφτασε στο «κόκκινο» και οι θάνατοι από κορονοϊό έφτασαν τους 100 κατά μέσο όρο.
Πολύ λιγότεροι ήταν οι θάνατοι στην Ελλάδα τον Απρίλιο. Ειδικότερα,η γρήγορη επιβολή lockdown στη χώρα μας έπαιξε σίγουρα το ρόλο της ώστε να έχουμε αύξηση θανάτων ανεξαρτήτου αιτίας μόλις 1,3% πάνω από το μέσο όρο μας. Ας σημειωθεί ότι τον Μάρτιο αυτός το ποσοστό ήταν στο 7,6%.
Αν και τα δεδομένα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών αιτιών θανάτου, είναι βέβαιο ότι η πανδημία διαδραμάτισε το σημαντικότερο ρόλο για την αύξηση των θανάτων.
Οι χώρες που πληγώθηκαν περισσότερο
Η κορύφωση τον Νοέμβριο ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση πάνω από 90% μετά την καταγραφή χαμηλών συνολικά θανάτων τον Απρίλιο.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος δεν έγινε αισθητός μόνο από χώρες που είχαν αποφύγει το πρώτο κύμα. Τον Νοέμβριο, το Βέλγιο σημείωσε αύξηση σχεδόν 60%, ενώ τόσο η Ιταλία όσο και η Αυστρία πλησίασαν την αύξηση κατά 50%. Η αύξηση στο Βέλγιο ήταν ιδιαίτερα έντονη δεδομένου ότι η χώρα σημείωσε σχεδόν επτά τοις εκατό λιγότερους θανάτους τον Ιούλιο από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.
Ενώ τα δεδομένα συμπίπτουν σαφώς με περιπτώσεις και θανάτους από κορονοϊό, η Eurostat τόνισε ότι τα δεδομένα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών αιτιών θανάτου. Ωστόσο, είπε ότι ο υπολογισμός του υπερβολικού θανάτου δίνει ένα «γενικό μέτρο της επίδρασης της θνησιμότητας της πανδημίας COVID-19», ενώ η χρήση δεδομένων σχετικά με τους άμεσους θανάτους COVID-19 μπορεί να είναι μια λιγότερο χρήσιμη σύγκριση επειδή οι χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους για να ταξινομήσουν του θανάτους από COVID-19.
ΠΗΓΗ: politico.eu