Μια νέα μήτρα πλούσια σε αιμοπετάλια ινώδους (PRF) γίνεται μια πολλά υποσχόμενη και οικονομικά προσιτή εναλλακτική λύση για τη θεραπεία των χρόνιων διαβητικών ελκών (διαβητικό πόδι), προτείνει μια πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν ένα PRF τρίτης γενιάς (Progressive PRF ή PRO-PRF) που δημιουργήθηκε από ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Juiz de Fora (UFJF).
Το PRF είναι ένα συμπύκνωμα που λαμβάνεται με φυγοκέντρηση του αίματος του ασθενούς και δεν περιέχει πρόσθετα. Σύμφωνα με τους Rafael Furst, MD και João Antonio Correa, MD, αγγειοχειρουργούς που συνδέονται με την Ιατρική Σχολή ABC, οι οποίοι διεξήγαγαν τη μελέτη και μίλησαν με την Medscape Portuguese Edition, το προϊόν μπορεί να θεωρηθεί αυτόλογο θεραπευτικό βιοϋλικό που περιέχει λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και μια ευρεία σειρά κρίσιμων πρωτεϊνών σε μια πυκνή μήτρα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο PLoS One .
Επιταχυνόμενη επούλωση
Σε αυτήν την προοπτική και επεμβατική πιλοτική μελέτη, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν το PRO-PRF σε τρεις άνδρες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 . Η μέση ηλικία τους ήταν 54 (51-57) έτη και είχαν χρόνια έλκη στα κάτω άκρα που σχετίζονται με πολύπλοκο και δύσκολο να ελεγχθεί διαβήτης. Ασθενείς με έλκη άλλης αιτιολογίας αποκλείστηκαν από τη μελέτη.
Οι ερευνητές ακολούθησαν ένα πρωτόκολλο που αξιολογήθηκε από ομοτίμους με τα ακόλουθα βήματα: προετοιμασία της βλάβης, προετοιμασία PRO-PRF και εφαρμογή PRO-PRF και προστασία της βλάβης. Η θεραπεία έλαβε χώρα μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2022.
Τα έλκη δεν εμφάνισαν ισχαιμική μακροαγγειοπάθεια, ενεργή μόλυνση μετά τον καθαρισμό ή περιορισμούς που σχετίζονται με την περιοχή, το βάθος ή τον τύπο του εκτεθειμένου ιστού. Επιπλέον, είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία με φροντίδα τραύματος , συστηματική αντιβιοτική θεραπεία και φωτοδυναμική θεραπεία, που κυμαίνονταν μεταξύ δύο και τεσσάρων συνεδριών.
Εφαρμόστηκαν επτά μεμβράνες PRO-PRF μεταξύ δύο και τεσσάρων συνεδριών. Συνολικά, εφαρμόστηκαν 11 διηθήσεις υγρής φάσης μεταξύ τριών και τεσσάρων συνεδριών. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν εβδομαδιαία.
Μέχρι την έναρξη της μελέτης, οι υπάρχουσες μήτρες PRF (πρώτης και δεύτερης γενιάς) δεν ήταν βιώσιμες για τη θεραπεία πιο εκτεταμένων βλαβών, παρά τη δράση τους στο σχηματισμό μεμβρανών καλής κυτταρικής ποιότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Furst και Correa, το προϊόν που αναπτύχθηκε από την ομάδα στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής της UFJF μπορεί να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη μεμβράνη διαφόρων μεγεθών που προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς.
Μετά την πρώτη συνεδρία, οι συγγραφείς παρατήρησαν μια μέση μείωση στην περιοχή της βλάβης κατά 36,6%. Μετά τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα, οι μέσες μειώσεις ήταν 22% και 39%, αντίστοιχα. Όλοι οι ασθενείς πέτυχαν πλήρη επούλωση της βλάβης μέσα σε 9 εβδομάδες, κατά μέσο όρο.
ΠΗΓΗ: www.medscape.com