Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 26, εκ των οποίων τα 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 4 είναι τα εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Επίσης, εντοπίστηκαν:
- 8 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- 5 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.135, εκ των οποίων 54.6% άνδρες.
Από το σύνολο των 41.35 κρουσμάτων, 1.155 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2086 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 201 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 12 ασθενείς, ενώ 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 436.510 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6202 (1.4%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Σύψας: «Τότε θα έχουμε το εμβόλιο του κορονοϊού στην Ελλάδα»
Για τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
«Του χρόνου το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα έχουμε κάποια εμβόλια αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Για να σταματήσει ο ιός στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τουλάχιστον.», τόνισε ο κ. Σύψας.Όπως είπε επιδημιολογικά η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή. Δε μπορούμε να εφησυχάσουμε, καθώς έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ορφανά κρούσματα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών.
Και αυτό γιατί τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Πιο ανησυχητικό είναι ότι από τα 30 περίπου κρούσματα καθημερινά τα περισσότερα δεν είναι εισαγόμενα.
Αυτό δείχνει ότι ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση, επεσήμανε ο κ. Σύψας.
«Τα πρώτα αποτελέσματα των συνωστισμών τα βλέπουμε τώρα από την αύξηση των κρουσμάτων.»
Τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε μια περίοδο που η γρίπη με τον κορονοϊό θα συνυπάρχουν. Θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί για τη γρίπη είπε ο καθηγητής.
Επίσης, τέλος Δεκεμβρίου και αρχές του νέου έτους θα έχουμε επιτυχείς δοκιμές στη φάση 3 και αδειοδότηση των εμβολίων του κορονοϊού.