Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών σε ευάλωτες καταστάσεις, όπως οι εργαζόμενοι μετανάστες χαμηλής ειδίκευσης αντιμετωπίζουν πιο φτωχά αποτελέσματα υγείας από τις κοινότητες υποδοχής τους, ειδικά όπου οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας είναι κατώτερες των προτύπων. Αυτό αναφέρει έκθεση του ΠΟΥ για την υγεία προσφύγων και μεταναστών.
«Σήμερα υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο μετανάστες παγκοσμίως, περίπου ένας στους οκτώ ανθρώπους. Η εμπειρία της μετανάστευσης είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και την ευημερία, και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παραμένουν από τα πιο ευάλωτα και παραμελημένα μέλη πολλών κοινωνιών», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους.
«Αυτή η έκθεση είναι η πρώτη που προσφέρει μια παγκόσμια ανασκόπηση της υγείας των προσφύγων και των μεταναστών. Καλεί για επείγουσα και συλλογική δράση για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που είναι ευαίσθητες στις ανάγκες τους. Καταδεικνύει επίσης την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της κακής υγείας και να αναπροσανατολιστούν ριζικά τα συστήματα υγείας ώστε να ανταποκρίνονται σε έναν κόσμο που κινείται όλο και περισσότερο».
Με βάση μια εκτενή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από όλο τον κόσμο, η έκθεση καταδεικνύει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εγγενώς λιγότερο υγιείς από τους πληθυσμούς υποδοχής. Είναι, μάλλον, ο αντίκτυπος των διάφορων μη βέλτιστων καθοριστικών παραγόντων για την υγεία, όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα, η στέγαση, η πρόσβαση σε υπηρεσίες, σε συνδυασμό με γλωσσικούς, πολιτιστικούς, νομικούς και άλλους φραγμούς και την αλληλεπίδρασή τους κατά τη διάρκεια της ζωής, που βρίσκονται πίσω από τα αρνητικά αποτελέσματα υγείας.
Η έκθεση επαναλαμβάνει ότι η εμπειρία της μετανάστευσης και του εκτοπισμού είναι βασικός παράγοντας για την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλους καθοριστικούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση περισσότερων από 17 εκατομμυρίων συμμετεχόντων από 16 χώρες σε πέντε περιοχές του ΠΟΥ διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τους μη μετανάστες εργαζόμενους, οι μετανάστες εργαζόμενοι ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες υγείας και περισσότερες πιθανότητες να υποστούν επαγγελματικό τραυματισμό.
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ένας σημαντικός αριθμός από τα 169 εκατομμύρια μετανάστες εργάτες παγκοσμίως απασχολούνται σε βρώμικες, επικίνδυνες και απαιτητικές θέσεις εργασίας και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων, τραυματισμών και προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εργασία από τους μη μετανάστες ομολόγους τους. Οι συνθήκες επιδεινώνονται λόγω της συχνά περιορισμένης ή περιορισμένης πρόσβασης και χρήσης των υπηρεσιών υγείας.
Η έκθεση παρουσιάζει κρίσιμα κενά σε δεδομένα και συστήματα πληροφόρησης για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών.
Ενώ τα δεδομένα και τα στοιχεία είναι άφθονα, είναι κατακερματισμένα και δεν είναι συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών και με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που αυτοί οι μετακινούμενοι πληθυσμοί είναι μερικές φορές αναγνωρίσιμοι σε παγκόσμια σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση SDG, τα δεδομένα υγείας συχνά λείπουν από τις στατιστικές μετανάστευσης και οι μεταβλητές κατάστασης μετανάστευσης συχνά λείπουν από τις στατιστικές υγείας. Αυτό καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό και την παρακολούθηση της προόδου της υγείας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες