Στην σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ ανέφερε 1240 κρούσματα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 126372, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.
5143 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36203 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
550 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 166 (30.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 755 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3785 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1512 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ας σημειωθεί ότι χθες κατεγράφησαν 62 θάνατοι ενώ την προηγούμενη Τρίτη έχασαν τη ζωή τους 102 άτομα από κορονοϊό.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικα 32.937 τεστ.
Κορονοϊός: Οι προτάσεις του ΠΙΣ για τον καλύτερο δυνατό εμβολιασμό
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύνδεσμος με επιστολή του στο Υπουργείο Υγείας κατέθεσε τις προτάσεις του για τον καλύτερο εμβολιασμό των Ελλήνων κατά του κορονοϊού.
Με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού να είναι προ των πυλών, ο ΠΙΣ κατέθεσε τις προτάσεις του στο Υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε με επιστολή του που απέστειλε προς την ηγεσία του ΥΥΚΑ, να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά στην επιστολή αυτή, «20.000 ιατρεία αποθαρρύνονται λόγω ασαφειών και υπερβολών στο μέχρι σήμερα σχεδιασμό, που θα πρέπει να διευκρινισθούν και να διορθωθούν».
Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό επικοινωνώντας απευθείας με τον ιατρό τους, καθώς αυτή η απλή διαδικασία εξασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και συμβουλευτική. Επιπλέον, θα βοηθήσει να ξεπεραστούν αμφιβολίες και δισταγμοί που μπορεί να συνοδεύουν το συγκεκριμένο εμβολιασμό.
Κυρίως όμως, ο έλεγχος, που σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται μετά την άφιξη του ασθενούς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα γίνεται προηγουμένως, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη χρόνου, εμβολίων και εμπιστοσύνης. Πρακτικά δηλαδή, κατά την άφιξη στο εμβολιαστικό κέντρο θα είναι απαραίτητη μια απλή θερμομέτρηση. Και ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι τα 12.000.000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για τον διακανονισμό ραντεβού από άλλα κέντρα, θα σπαταληθούν σε μία άσκοπη, αντιεπιστημονική και ατελέσφορη διαδικασία.