Το δείγμα της έρευνας ήταν 1000 άτομα που αποτελούταν από άνδρες και γυναίκες 25 ετών και πάνω σε ολόκληρη την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 18 Μαΐου του 2020.
Σύμφωνα με την έρευνα η γνώση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης είναι καθολική η εφαρμογή τους, όμως, όχι, αφού το 44% εφαρμόζει τα μέτρα αρκετά, ενώ το 8% λίγο.
Όσον αφορά την ανησυχία του κόσμου για τον κορονοϊό αυτή μειώνεται (1 στους 3 ανησυχεί πλέον λίγο ή καθόλου).
Επίσης, η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορονοιό είναι αυτά που πρέπει, όμως, το - υψηλό - το 25% πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερα απ’ όσο έπρεπε, ενώ το 15% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων εξελίσσεται πιο αργά απ’ ότι θα έπρεπε.
Επιπλέον, η αντίληψη της κοινωνίας για τους ιατρούς, αλλά και για το σύστημα δημόσιας υγείας βελτιώθηκε σημαντικά, μετά την πανδημία. Ειδικότερα για τους ιατρούς, το σχετικό ποσοστό φτάνει το εντυπωσιακό 61%.
Τέλος, σε αντίθεση με την ενισχυμένη εικόνα τους, οι ιατροί είδαν την κίνηση στα ιατρεία τους να μειώνεται πολύ σημαντικά (64% δηλώνει ότι περιόρισε τις σχετικές επισκέψεις). Η αναγνωρισιμότητα του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αυξάνεται με αργό ρυθμό (ξεπέρασε οριακά το 50%), όπως και η αντίληψη για θετική επίδραση του στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Τα ευρήματα σε αριθμούς
- 43% δήλωσε ότι ανησυχεί αρκετά για την επιδημία του κορονοϊού και 21% ότι ανησυχεί πολύ.
- 95% δήλωσε ότι γνώριζε πολύ τα μετρα προφύλακης από τον κορονοϊό.
- 48% απάντησε ότι εφάρμοζε απόλυτα τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό ενώ 44% δήλωσε ότι τα εφάρμοζε αρκετά.
- 71% θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα ήταν αυτά που έπρεπε ενώ 22% υποστήριξε ότι ήταν περισσότερα αυστηρά από ότι έπρεπε.
- 61% θεωρεί ότι ο ρυθμός άρσης των περιοριστικών μέτρων είναι αυτός που πρέπει
- 47% προς το καλύτερο άλλαξε η άποψη του κόσμου για το Σύστημα Δημόσιας Υγείας σε σχέση με τη γνώμη του πριν την πανδημία
- 64% απάντησε ότι μετά την εμφάνιση του κορονοϊού έχει περιορίσει τις επισκέψεις του σε ιατρεία.
Έρευνα στους γιατρούς
Η ALCO διηνήργησε έρευνα και σε ένα δείγμα 400 ιατρών-μέλη του ΙΣΑ στο λεκανοπέδιο της Αττικής, εκ των οποίων οι 200 δούλευαν στο Δημόσιο και οι 200 στον ιδιωτικό τομέα.
Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των ιατρών συμφωνεί απολύτως με τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία (83%), αλλά και με τον ρυθμό άρσης τους (72%).
Καθολική εμφανίζεται να είναι στον ιδιωτικό τομέα η τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας (98%), σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα όπου ένα 12% δηλώνει ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν, ενώ το 21% των ιατρών αναφέρει ελλείψεις σε μέσα προφύλαξης
Δεύτερος βασικός άξονας, η αντίληψη, για πρώτη φορά, των ιατρών του δημόσιου τομέα περί σταθεροποίησης των συνθηκών και των αμοιβών στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών αποτυπώνεται τάση ελαφράς βελτίωσης.
Συνολικά, οι ιατροί εκτιμούν ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας (92% - 47% πλήρως και 45% αρκετά), ενώ, για πρώτη φορά, αξιολογούν το επίπεδο περίθαλψης ως ισάξιο με εκείνο των Ευρωπαϊκών χωρών.
Τρίτος βασικός άξονας, η αποτύπωση πολύ σημαντικών απωλειών εισοδήματος στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας της πανδημίας. Το 61% εκτιμά ότι η μείωση υπερβαίνει το 25%, ενώ ένα πρόσθετο 18% εκτιμά ότι ή μείωση κυμαίνεται μεταξύ 11 και 25%.
Τέταρτος βασικός άξονας, η πολύ μεγάλη αλλαγή της στάσης των ιατρών σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. Τα σαφώς αρνητικά ποσοστά των προηγούμενων ετών (64% το 2018 και 72% το 2019), έχουν αντιστραφεί πλήρως, με τη θετική αξιολόγηση να φτάνει το 71% (13% πολύ θετικά και 58% θετικά).