Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο του Alzheimer Association τον Ιούλιο, υποδηλώνουν ότι τα άτομα που έλαβαν τουλάχιστον ένα εμβόλιο γρίπης μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά περίπου 17%, και εκείνοι που εμβολιάζονται τακτικά κατά της γρίπης είχαν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Τα νέα ευρήματα διαψεύδουν τον μακροχρόνιο μύθο ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να δώσει σε μερικούς ανθρώπους Αλτσχάιμερ.
Τα άτομα με άνοια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από μια λοίμωξη, περίπου τριπλάσια, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν άνοια. Ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας από μόλυνση υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία του εμβολιασμού αυτής της ομάδας.
«Προσθέτοντας τα στοιχεία που διαλύουν τον μύθο ότι τα εμβόλια γρίπης μπορεί να προκαλέσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο του Αλτσχάιμερ διαπίστωσαν και πάλι μειωμένο κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ που σχετίζεται με εμβολιασμούς γρίπης και πνευμονίας», δήλωσε ο Δρ. Scott Kaiser , ένας γηριατρός και ο διευθυντής του Geriatric Cognitive Health for Pacific Neuroscience Institute στο Providence Saint John's Health Center.
Τα εμβόλια προστατεύουν από την εμφάνιση Αλτσχάιμερ
Η πρώτη μελέτη, η οποία βγήκε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ξεκίνησε να καταλάβει εάν οι εμβολιασμοί παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι του Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας περισσότερων από 9.000 ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν έναν εμβολιασμό κατά της γρίπης είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Όσοι έλαβαν δύο ή περισσότερα εμβόλια γρίπης είχαν επιπλέον 13% χαμηλότερο κίνδυνο.
Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Κοίταξαν τα αρχεία υγείας πάνω από 5.000 ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν εμβόλιο πνευμονίας πριν από την ηλικία των 75 ετών είχαν περίπου 25-30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν ότι το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μπορεί να είναι ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο πρόληψης του Alzheimer.
Μια τρίτη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο μίλησε για την αξία των εμβολίων σε άτομα με άνοια.
Κοιτάζοντας τα δεδομένα για την υγεία περισσότερων από 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι τα άτομα με άνοια που νοσηλεύτηκαν με λοίμωξη είχαν 6,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν λοίμωξη ή άνοια.
Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας μεταξύ ατόμων με άνοια υπήρχε τόσο βραχυπρόθεσμα, εντός 30 ημερών από την προσβολή μιας λοίμωξης, όσο και μακροπρόθεσμα, ή περίπου 10 χρόνια μετά την πρώτη μόλυνση.
ΠΗΓΗ: healthline