Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, το Πανεπιστημίου στο Ιατρικό Κέντρο του Göttingen και το ιατρική φιλανθρωπικό ίδρυμα LifeArc ανέφεραν ότι μία αναπτυσσόμενη προσέγγιση για το Αλτχάιμερ, δείχνει πολλές υποσχέσεις. Τόσο ως μία χειροπιαστή θεραπεία όσο και ως τρόπος παραγωγής ενός αποτελεσματικού εμβολίου.
Τόσο η θεραπεία που βασίζεται σε αντισώματα όσο και το πρωτεϊνικό εμβόλιο, που δημιουργήθηκαν από τους συγγραφείς της μελέτης, περιόρισαν τα συμπτώματα Αλτσχάιμερ σε μία σειρά από πειραματόζωα ποντίκια
Η εμφάνιση του Αλτσχάιμερ συνδέεται στενά με τη συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς πρωτεΐνης βήτα στον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη επέλεξαν να επικεντρωθούν σε μια διαφορετική διαλυτή μορφή της πρωτεΐνης που θεωρούν εξαιρετικά τοξική.
«Στις κλινικές δοκιμές, καμία από τις πιθανές θεραπείες που διαλύουν τις πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο δεν έδειξαν μεγάλη επιτυχία όσον αφορά στη μείωση συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ. Κάποιες, μάλιστα, επέδειξαν αρνητικές παρενέργειες. Επομένως, αναζητήσαμε μία διαφορετική προσέγγιση. Εντοπίσαμε ένα αντίσωμα σε ποντίκια που θα εξουδετέρωνε τις συντετμημένες μορφές του διαλυτού αμυλοειδούς βήτα, αλλά δεν θα δεσμευόταν ούτε στις κανονικές μορφές της πρωτεΐνης ούτε στις πλάκες», ανέφερε ο Thomas Bayer από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν σε μία ανακοίνωση.
Το «εξανθρωπισμένο» αντίσωμα προκάλεσε μεγάλες εκπλήξεις
Η ομάδα επιστημόνων επιχείρησε τότε να αλλάξει αυτό το αντίσωμα ώστε το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να μην αντιδρά σε αυτό σαν ξένη απειλή. Αφού παρατηρήθηκε πόσο και πώς αυτό το «εξανθρωπισμένο» αντίσωμα (TAP01_04) προσδέθηκε στην ελαττωμένη μορφή του αμυλοειδούς βήτα, φάνηκε ξεκάρα ότι η πρωτεΐνη αμυλοειδούς βήτα διπλώθηκε πίσω στον εαυτό της. Αυτό προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους επιστήμονες.
«Δεν είχαμε δει ποτέ ξανά αυτή τη δομή σε αμυλοειδές βήτα. Ωστόσο, η ανακάλυψη μία τόσο σταθερής δομής επέτρεψε στην ομάδα να επέμβει στην περιοχή της πρωτεΐνης για να σταθεροπιήσει το σχήμα και για να προσδέσει το αντίσωμα με παρόμοιο τρόπο. Η ιδέα μας ήταν ότι αυτή η μηχανική μορφή αμυλοειδούς βήτα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο, για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου και να παράξει αντισώματα τύπου TAP01_04» εξήγησε ο καθηγητής Μαρκ Καρ, απο Ινστίτουτο Δομικής και Χημικής Βιολογίας του Λέστερ.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες δοκίμασαν την ειδικά διαμορφωμένη πρωτεΐνη αμυλοειδούς βήτα σε ποντίκια. Τα τρωκτικά άρχισαν να αναπτύσουν τα αντισώματα τύπου TAP01_04.
Το εμβόλιο ανέστρεψε αρκετά συμπτώματα Αλτσχάιμερ
Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν τόσο το «εξανθρωπισμένο» αντίσωμα και το εμβόλιο βήτα αμυλοειδούς που αναπτύχθηκε (που ονομάζεται TAPAS) σε δύο διαφορετικά μοντέλα ποντικών που νοσούσαν από Αλτσχάιμερ. Παρόμοιες τεχνικές απεικόνισης με αυτές που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της άνοιας στους ανθρώπους αποκάλυψαν ότι τόσο το αντίσωμα όσο και το εμβόλιο βοήθησαν στην αποκατάσταση της λειτουργίας των νευρώνων, στην αύξηση του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο και στην αποκατάσταση της απώλειας μνήμης. Είναι σημαντικό ότι ο σχηματισμός πλάκας αμυλοειδούς βήτα μειώθηκε επίσης, παρόλο που το εμβόλιο δεν στόχευε στην πραγματικότητα αυτές τις πρωτεΐνες.
«Το εξανθρωπισμένο αντίσωμα TAP01_04 και το εμβόλιο TAPAS διαφέρουν πολύ από προηγούμενα αντισώματα ή εμβόλια για τη νόσο του Αλτσχάιμερ που έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές, επειδή στοχεύουν σε διαφορετική μορφή πρωτεΐνης. Αυτό τα καθιστά πραγματικά πολλά υποσχόμενα ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο είτε ως θεραπευτικό αντίσωμα είτε ως εμβόλιο. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πολύ συναρπαστικά και μαρτυρούν την επιστημονική εμπειρία της ομάδας. Εάν η θεραπεία αποδειχθεί επιτυχής, θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή πολλών ασθενών», προσθέτει η Δρ. Preeti Bakrania από το LifeArc.
«Ενώ η επιστήμη βρίσκεται επί του παρόντος ακόμη σε πρώιμο στάδιο, εάν αυτά τα αποτελέσματα επρόκειτο να αναπαραχθούν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, τότε θα μπορούσαν να αλλάξουν το τοπίο. Ανοίγουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αντιμετωπιστεί το Αλτσχάιμερ μόλις εντοπιστούν τα συμπτώματα, αλλά και να γίνει εμβολιασμός κατά της νόσου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα», καταλήγει ο καθηγητής Carr.
Ενόψει της συνέχειας, ο συγγραφέας της μελέτης αναζητά έναν εμπορικό εταίρο για να βοηθήσει στην έναρξη κλινικών μονοπατιών για το θεραπευτικό αντίσωμα και το εμβόλιο.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Molecular Psychiatry .
ΠΗΓΗ: studyfinds