Η μελέτη επιστράτευεση ασθενείς ηλικίας 18-40 ετών που υποβλήθηκαν σε γενική αναισθησία και διασωλήνωση. Οι συμμετέχοντες άκουσαν μία σειρά από εντολές, φράσεις και λέξεις 10 δευτερόλεπτα μετά τη διασωλήνωση της τραχείας.
Από τους 338 συμμετέχοντες οι 37 (11%) επέδειξαν συνδεδεμένη συνείδηση. Το μισό του 11% που απάντησαν σε εντολές έδειξαν ότι πονούσαν.
Στην λογιστική παλινδρόμηση, ο κίνδυνος ανταπόκρισης αυξήθηκε με το γυναικείο φύλο (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων [aOR] 2,7; 95% CI 1,1-7,6; P=,022) και μειώθηκε με συνεχή αναισθησία πριν από τη λαρυγγοσκόπηση (aOR 0,43; 95% CI0. -0,96, P=,041).
Σχολιάζοντας τη μελέτη, η συν-συγγραφέας Dr Amy Gaskell από το Νοσοκομείο Waikato στη Νέα Ζηλανδία είπε: «Σε αυτή τη μελέτη, επιβεβαιώσαμε ότι η κατάσταση της συνδεδεμένης συνείδησης εμφανίζεται όχι σπάνια μετά από διασωλήνωση σε νεότερους ασθενείς. Εντοπίσαμε μια μεγάλη παραλλαγή στην πράξη γύρω από το χρόνο της διασωλήνωσης που μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιες από τις απαντήσεις ήταν δυνατές. Η υψηλότερη επίπτωση στις γυναίκες είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα και ανυπομονούμε να διερευνήσουμε τους λόγους πίσω από αυτό».
ΠΗΓΗ: Univadis