Την 3η εβδομάδα του 2022 κατεγράφησαν 2 κρούσματα της γρίπης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Θυμίζουμε ότι το 2021 δεν υπήρξε ούτε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα γρίπης. Τελευταία φορά, μάλιστα, που είχαν καταγραφεί κρούσματα γρίπης ήταν το Σεπτέμβριο του 2020.
Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα 3/2022 (17–23 Ιανουαρίου 2022) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 12 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 7 από νοσοκομεία και 5 από τα δίκτυα Sentinel. Τα 2 (16,7%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α.
Τα 2 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) (Διάγραμμα 3).
Ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι με βάση αυτά τα στοιχεία η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και παροτρύνει τις ευπαθείς ομάδες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.
«Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.
Κανένας σοβαρό κρούσμα ή θάνατος από γρίπη τη σεζόν 2021/2022
Ειδικότερα, από την εβδομάδα 40/2021 έως και την εβδομάδα 3/2022, στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε κανένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
Επίσης, από την εβδομάδα 40/2021 έως και την εβδομάδα 3/2022, στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Παπαευαγγέλου: Υπάρχουν ασθενείς που θυμίζουν γρίπη
Απαντώντας σε ερώτηση για κρούσματα της γρίπης στις 13 Γενάρη του 2021, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε μιλήσει για την ύπαρξη ασθενών που θυμίζουν γρίπη.
«Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, οι οποίες είναι μέχρι νομίζω την 51η εβδομάδα του προηγούμενου χρόνου, δεν αναφέρουν εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης, όμως σαφώς ξέρουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει αυτό που λέμε η «γριπώδης συνδρομή», ασθενείς δηλαδή που θυμίζουν γρίπη» είχε πει χαρακτηριστικά.
Είχε προσθέσει ότι είχε κάποιες πληροφορίες για κάποια θετικά κρούσματα γρίπης σε παιδιά.
Ας σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν είναι υποχρεωτικός αλλά υπάρχει έντονη σύσταση για τις ευάλωτες ομάδες.
Ποια άτομα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη χώρα μας, που θα πρέπει να εμβολιαστούν με το τρέχον εμβόλιο για τη γρίπη, είναι οι εξής:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Χρόνιες παθήσεις ήπατος
- Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
- Σύνδρομο Down
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.