Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγειας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ, έχουν καταγράφει συνολικά 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Εκ του συνόλου των ασθενών αυτών, μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού. Οι θάνατοι ανήλθαν συνολικά σε 13 θάνατοι, 7 εκ των οποίων αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ανάμεσα στους νεκρούς και ένα 4χρονο παιδί με πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα. Είχε χειρουργηθεί για καρδιοπάθεια και ήταν ανεμβολίαστο.
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ 32 ήταν άνδρες και 18 γυναίκες, με διάμεση ηλικία 67 έτη.
Τα 44 (88%) από τα 50 σοβαρά κρούσματα σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Εξ αυτών, όμως μόλις 1 στους 2 ήταν εμβολιασμένοι.
Παρότι βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο της περιόδου της γρίπης, ο ΕΟΔΥ τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού.
Η «ταυτότητα» της γρίπης
Όπως τονίζεται, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 205 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 80 (39%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα η πλειονότητα, δηλαδή 69 (86,2%) εξ αυτών, ήταν τύπου Α και τα 11 (13,8%) ήταν τύπου Β.
Μάλιστα, οι επιστήμονες ανέλυσαν περαιτέρω 54 από τα στελέχη τύπου Α και διαπίστωσαν, πως ήταν «μοιρασμένα» μεταξύ των υποτύπων Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1)pdm09.